Buty z wzmocnieniem na dużego palucha

lucas7911
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, cały czas biegam w butach Kalenji , oraz do niedawna miałem jedną parę NB moim problemem jest że większość butów które mam, miałem ma podobną budowę , czyli praktycznie siatka na całym przodzie, z tego powodu u mnie dość szybko się przeciera w miejscu łączenia siatki ( paznokcie mam zawsze króciutko przycięte ) nie biegam jakoś dużo ( 3 x w tygodniu po 8-10 km ) i po trzech miesiącach w nowych butach jest już dziura, na początku widać przecieranie które się powiększa.
Czy ktoś zna jakiś model niedrogich butów ( 200-250 zł ) które miałby by tą strefę bardziej wzmocnioną
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problemem raczej nie sa buty, ale fakt, ze zadzierasz palec do gory. Zawroc na to uwage w czasie biegu.
Mnie nie zdarzylo sie zrobic dziury w tym miejscu , niezaleznie od konstrukcji buta.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I mnie też nie, w żadnym bucie, łącznie z tymi z Decathlonu.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
AdamKorecki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lucas7911 pisze: 27 cze 2024, 13:34 ... i po trzech miesiącach w nowych butach jest już dziura, na początku widać przecieranie które się powiększa.
Jesli to u Ciebie standardowy problem, i to sprawa anatomii, to najpewniej zadne "zwykle" buty nie dadza rady.

Na Twoim miejscu od razu po kupieniu standardowych butow biegowych, wybralbym sie do jakiegos szewca - wciaz istnieja! - aby wkleil Ci od srodka, w newralgicznym miejscu nad paznokciem jakis rodzaj wzmocnienia.
Nie wiem, malenki fragment zamszu, 7x12mm? Zamsz to skora, i oczywiscie przetrzec skore sie da, ale zajmie to znacznie wiecej anizeli plastikowa siateczke.

Teoretycznie moze to odrobine wplynie na przewiewnosc czy estetyke, ale mysle, ze to raczej pomijalna rzecz w porownaniu z podwyzszeniem trwalosci buta.
Sikor pisze: 03 lip 2024, 11:30 Problemem raczej nie sa buty, ale fakt, ze zadzierasz palec do gory. Zawroc na to uwage w czasie biegu.
No nie, tak to nie dziala...
Jesli ktos tak robi dziesiatki lat, organizm / uklad kostny tak sie akurat ulozyl, to nierealne jest aby "sila woli" zmienic to akurat w trakcie 3 kwadransow biegania ;-)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

AdamKorecki pisze: 03 lip 2024, 14:08
Sikor pisze: 03 lip 2024, 11:30 Problemem raczej nie sa buty, ale fakt, ze zadzierasz palec do gory. Zawroc na to uwage w czasie biegu.
No nie, tak to nie dziala...
Jesli ktos tak robi dziesiatki lat, organizm / uklad kostny tak sie akurat ulozyl, to nierealne jest aby "sila woli" zmienic to akurat w trakcie 3 kwadransow biegania ;-)
Nie zrozumiales. Nie pisalem nic o zmianie nawyku.
Zaproponowalem, zeby zwrocil uwage w trakcie biegu czy tak wlasnie robi.
Zadzieranie palucha, to najbardziej oczywisty powod przetarcia, ale nie jedyny.
hosipag
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podbiję temat.
Mam podobny problem, ale budżet okolice 500zł.
Może są buty z siatkową gumą, czymś podobnym, albo grubszą warstwą siatki, które tak szybko się nie przecierają od wewnątrz?
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hosipag pisze: 01 sie 2024, 08:15 Podbiję temat.
Mam podobny problem, ale budżet okolice 500zł.
Może są buty z siatkową gumą, czymś podobnym, albo grubszą warstwą siatki, które tak szybko się nie przecierają od wewnątrz?
Moim zdaniem skup sie na przyczynie, a nie na skutkach :taktak:
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może buty tego typu przeżyłyby dłużej?

Obrazek

Dodatkowo, są ze szmaty, a nie z siatki.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
hosipag
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 01 sie 2024, 15:27 Moim zdaniem skup sie na przyczynie, a nie na skutkach :taktak:
Nie wiem czy da się kontrolować to zadzieranie. Podczas chodzenia może tak, ale podczas biegu skupiam się na innych rzeczach, a moja podzielność uwagi jest ograniczona.
No chyba że podczas chodzenia da się wypracować nawyk, który przeniesie się na bieganie - to jest jakaś myśl.
weuek pisze: 01 sie 2024, 19:44 Może buty tego typu przeżyłyby dłużej?

Obrazek

Dodatkowo, są ze szmaty, a nie z siatki.
No wyglądają solidniej, co to za model?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mniejsza o model, chodzi o budowe.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hosipag pisze: 02 sie 2024, 17:33 Nie wiem czy da się kontrolować to zadzieranie. Podczas chodzenia może tak, ale podczas biegu skupiam się na innych rzeczach, a moja podzielność uwagi jest ograniczona.
No chyba że podczas chodzenia da się wypracować nawyk, który przeniesie się na bieganie - to jest jakaś myśl.
Zadzieranie palcom moze swiadzcyc o jakichs przykurczach.
Zatem ich wyeliminowanie podreperuje zarowno same stopy (zadrowie) jak i wyeliminuje problem z butami. Win-win.
lucas7911
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przepraszam że tak długo nie odpisywałem, problem występuje nie tylko podczas biegu, na wiosnę kupiłem buty Under Armor i też całe z czarnej siatki, noszone codziennie po trzech miesiącach sytuacja podobna - może jeszcze nie dziura ale jasna skarpetka już prześwituje w okolicy dużego palca, za to zimowe buty NB które teraz będę nosił trzeci sezon a wykonane w całości ze " skóry" i też noszone codziennie - stan idealny
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wniosek: kupuj wyłącznie ze skóry. I załatwione. :-)
ODPOWIEDZ