Chcę przebiec maraton za około 8 i pół miesiąca

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ramiroflores
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Potrzebowałem planu biegowego, który pomoże mi to osiągnąć. Większość moich doświadczeń z bieganiem opierała się na karach i kondycjonowaniu, gdy grałem w baseball jeszcze kilka lat temu.

Dzięki mojemu trenerowi personalnemu mam dobrą formę sprinterską, ale nie umiem biegać na długich dystansach. Moim największym problemem jest teraz oddychanie. Czy są jakieś techniki oddychania, których używają maratończycy?

Kiedy warto biegać na świeżym powietrzu, a kiedy ćwiczyć na bieżni?
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

ramiroflores pisze: 26 cze 2024, 11:05 Potrzebowałem planu biegowego, który pomoże mi to osiągnąć. Większość moich doświadczeń z bieganiem opierała się na karach i kondycjonowaniu, gdy grałem w baseball jeszcze kilka lat temu.

Dzięki mojemu trenerowi personalnemu mam dobrą formę sprinterską, ale nie umiem biegać na długich dystansach. Moim największym problemem jest teraz oddychanie. Czy są jakieś techniki oddychania, których używają maratończycy?

Kiedy warto biegać na świeżym powietrzu, a kiedy ćwiczyć na bieżni?
1. Po co maraton?
2. Juz teraz możesz sie przejść przez 42km, na to nie trzeba treningu
3. Dlaczego nie spytasz trenera "personalnego"?
4. Oddychaj wciągając powietrze przez nos i usta, no i wydychając przez te same dziury.
5. Czy na świeżym powietrzu, czy na bieżni jest obojętnie. Ale możesz to połączyć i wystawić bieżnie na balkon.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprinter biega szybko na krótkich dystansach.
"Długas" biega dobrze na długich dystansach.

Może warto zrobić sobie 3 testy na maxa np.:
1) 200m,
2) 1000m (albo 1500m),
3) 5km

Najlepiej każdy w innym dniu i nie 3 dni pod rząd - żebyś czuć się świeżo przed każdym startem. Potem zastanów się, jakie bieganie sprawia najwięcej radości.

PS. Wiem, że maraton jest modny i promowany, ale zawody biegowe można znależć na przeróżnych dystansach.
----------------------------------------------------------
1440miles
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:59 U15
Życiówka w maratonie: 3:18:36

Nieprzeczytany post

Przebiegłem maraton w 3:18:36 mogę powiedzieć że najpierw dobrze byłoby mieć oklepany dystans 14 km...
14 km przebiegłem może z 500 razy albo więcej. Dlaczego 14? bo w moim wypadku było to 1.15-1.30 h biegu i to starczyło na to aby zeszło z wagi 1.6-1.8 kg a to powodowało trwałe chudnięcie. Następnie wydłużyłem pokonywany dystans dwu krotnie. Przebiec 28 km to już nie taka prosta sprawa ale jak tak pobiegasz przez 2 miesiące raz w tygodniu to na pewno uda Ci się przebiec 42 km.
ODPOWIEDZ