Pierwszy bieg ultra.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56:55
Życiówka w maratonie: 5:30:00

Nieprzeczytany post

Hej wszystkim,
Chciałbym przebiec swój pierwszy bieg ultra (ultra way gdynia 50 km). Wiem, że to głupie ale to cały ja. Od początka maja zaczołem biegać. Większoć biegów robie jako MAF 180. To jest coś w czym czuje się najlepiej. Ostatni raz więcej biegałem przed pandemią. Ale nie jestem osobą która siedzi przed telewizorem. Od kilku lat jeżdze na rowerze. Chociaż nie trenuje kolarstwa kilka razy w tygoniu to w sezonie mam kilka-kilkanascie wypadów rowerowych z sakfami i plecakiem jadąc średnim tempem po 6-8 godzin. Więc mój organizm jest przyzwyczajony na długie, średnio intensywne wysiłki. Chociaż dobrze wiem, że rower i bieganie zupełnie inaczej obciąża stawy i ścięgna. Kondycyjnie wiem, że będe wstanie to zrobić. Już po dwóch tygoniach przebiegłem ponad pół-maraton bez ani jednej przerwy na chodzenie. (A 5 lat temu przebiegłem maraton bez najmiejszego przygotowania, nawet nie biegając rekreacyjnie, tyle co na lekcjach w-f. Tak wiem to bardzo głupie). Aktualnie waże 87 kg ale myśle że do biegu uda mi się zejść do <80 (bardzo szybko przybieram na wadzę i ją tracę. w ciagu 3 miesięcy przybrałem 8kg, przez kryzys, a w ciągu dwóch natepnych straciłem 7kg, jak z niego wyszłem). Mam 22 lata i 184cm. I stąd moje pytanie czy przez ten miesiąć biegać bardziej reguralnie po 4-5 razy w tygodniu na miejszych dystansach po 10km. Czy skupiać się dwa razy w tygoniu na dystansach maratonu/pół-maratonu. Najbardziej obawiam się o stawy. Póki co jeszcze dają rade te dystanse. Ale wiadomo 3-5 godzinny trening po asfalcie i płaskim to co innego niż 10 godzinny bieg po pagórkach.
New Balance but biegowy
Jajo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoro wiesz, że to głupie, to jakiej odpowiedzi tu się spodziewasz? Stawy adaptują się do wysiłku przez wiele miesięcy, jak chcesz to ultra, to się zapisz, ale za rok, to będzie jakaś szansa, że nie zrobisz sobie krzywdy...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

50 wygląda biednie, weź się zapisz na coś konkretnego, np. bieg 24-godzinny.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jajo pisze: 22 maja 2024, 12:55 Skoro wiesz, że to głupie, to jakiej odpowiedzi tu się spodziewasz? Stawy adaptują się do wysiłku przez wiele miesięcy, jak chcesz to ultra, to się zapisz, ale za rok, to będzie jakaś szansa, że nie zrobisz sobie krzywdy...
Bo ja robie tylko głupie rzeczy. Każdy tak Ciegle gada o kontuzjach i krzywzie. Jak by ktoś zapytał o przebiegniecie maratonu po tym jak ktoś rok wcześniej przebieg 7km na wf i to był jego jedyny dystans w życiu powyżej 5 km. powiedział by, że sobie zdrowie zniszczysz. Przebiegłem to i tak miałem "zakwasy" na całym ciele. A stopy były nie do poznania po biegu całe w pęcherzach itp. Ale to wynikało tylko z butów (biegłem w rocznych butach butach które dostałem za darmo gdzieś na promocji przy zakupie innych butów, i do tego klejonych taśmą, bez żadnej amortyzacji). Wiem, że stawy przyzwyczajają się bardzo długo. Szczególnie, że mam z nimi genetyczny problem. Ale ja nie pytam czy biec bo to już zadecydowane pytam poprostu jak się przygotować, aby organizm miej dostał.
PS. Chętnie napiszę jak zakończył się bieg. Może wróce tutaj z pod kuloną głową. Ale mam 22 lata to idealny wiek na robienie głupot.
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 22 maja 2024, 12:59 50 wygląda biednie, weź się zapisz na coś konkretnego, np. bieg 24-godzinny.
Najlepiej na 10 krotnego ironmena. Jeźdzę, biegam a pływanie jakoś dam radę.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No, to już sam wiesz za co się brać.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedna rada, trenuj w terenie, zamiast na asfalcie. Lepiej przygotujesz mięśnie.
Nie wiem co lepsze, czy częściej mniej czy rzadziej więcej.
Kup buty np. https://nbsklep.pl/buty_meskie_new_bala ... g3_zielone
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam troche pagórków i okolicznych lasów więc myśle, że jak najszybciej się tam przeniosę.
Buty mam z jakieś z Decatlonu (dedykowane do biegania) całkiem przyjemnie mi się w nich biega. Tylko, że ja w nich biegam wszędzie. Wygodne i naprawdę dobrze mi się w nich biega. Tylko raczej nie są to buty dedykowane do biegania po terenie. Czy duża różnica będzie pomiedzy butami do biegania a tymi do biegów przełajowych?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty które poleciłem mają bardzo dużą amortyzację, a co za tym idzie twoje nogi dostaną mniej w kość.
Natomiast duża różnica pomiędzy butami będzie jak będzie padać, ale bardziej mi chodziło o amortyzację w zwykłych też dasz radę, najwyżej kilka razy się wyj.....
Ja na swoje pierwsze ultra zapisałem się na dwa dni przed, więc masz trochę czasu :D tylko ja 300km miesięcznie wtedy robiłem.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

300 to tak akurat na 50tke.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby co to w tym starym wątku padło kilka fajnych podpowiedzi
viewtopic.php?p=1022875

dziś wiem, że wtedy zlekceważyłem węgle/żele

8 czerwca biegnę rekreacyjnie bez napinki Mazowiecki Ultra Scrocz. Biegnie ktoś?
a 1 czerwca maraton w Wydminach.
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ja jestem nauczony jedzenia i picia podczas wielo godzinnych wysiłków. Raz mi się zdarzył doprowadzić do stanu w którym szosą nie byłem wstanie jechać 10 na godzinę bo poprostu całkowicie mnie odcieło.
Na początku nie chciałem kupować butów. Bo to jak dla mnie nie mały wydatek, ale mnie jednak przekonałeś. Nie wiem czy konkretnie te ale napewno kupie.
Kupiłem też kolagen może to trochę pomoże w regeneracji pomiedzy treningami.
Mam też nowe przemyślenia. Spróbowałem poprawić kadencje. Po pierwszym biegu (15km) Podniosłem o około 10 ze 160 do 170.
Napoczątku bigło mi się dziwnie. Jednak pobiegłem kapke szybciej niż zazwyczaj na tym samym tentnie. I nie czułem kolan po wysiłku. Co zazwyczaj ma miejsce (nie ból ale czuje że pracowały).
Przeczytałem ten wątek co podesłałeś wiem, że teraz masz dużo wieksze doświadczenie. Czy zakładanie pasa tentna pod plecak to ża taki zły pomysł? Podczas maszerowania w górach nie mam problemu ale to będzie bieg.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może nie zły, ale niepotrzebny. Po co ci tętno z pasa podczas aktywności bez dynamicznych zmian tętna?
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może masz racje. Poprostu ja zawsze zakładam pas, nawet jak idę pojeździć na łyżwach itp.
Limono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Update.
Mam kontuzje, o ile można to tak nazwać. Przewróciłem się na mokrej trawie podczas tanca i coś sobie zrobiłem z kolanem i kostką. Nie mogłem chodzić przez 2 dni. Teraz chodzę ale na bieganie nie ma szans. Tak więc bieg zostawiam na inny rok. A teraz będę wracał do siebie. Jeszcze raz dziekuję wszystkim za porady.
ODPOWIEDZ