Stryd Next Gen 2022
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Szczerze to ja też za wiele nie oczekuję.
Trafiła się okazja, to zobaczymy jak to wygląda.
Miałem od Przemka pożyczyć Next Gen, bo on jeszcze ma Wind w zapasie, ale te 300zł mogę jakoś udźwignąć
Wysłane z mojego SM-S916B .
Trafiła się okazja, to zobaczymy jak to wygląda.
Miałem od Przemka pożyczyć Next Gen, bo on jeszcze ma Wind w zapasie, ale te 300zł mogę jakoś udźwignąć
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Stryd odebrany, był całkiem rozładowany. Naładowałem i już w apce ogarnąłem update firmware i połączenie w DUO.
Przy zakupie w pre-order, przez obsuwę, dostaliśmy od Stryd 2 m-ce Membership za darmo, ale ze Stryd dołączona była karteczka z kodem na darmowe 6 m-cy Membership. Z tego nie korzystałem.
Napisałem wczoraj maila do Angus z ekipy Stryd i potwierdził, że kod mogę jeszcze wykorzystać.
Przemek też ma kod. Za pół roku muszę z nim pogadać
OK, lecę pobiegać, póki tylko wieje w diabli, ale nie pada
Przy zakupie w pre-order, przez obsuwę, dostaliśmy od Stryd 2 m-ce Membership za darmo, ale ze Stryd dołączona była karteczka z kodem na darmowe 6 m-cy Membership. Z tego nie korzystałem.
Napisałem wczoraj maila do Angus z ekipy Stryd i potwierdził, że kod mogę jeszcze wykorzystać.
Przemek też ma kod. Za pół roku muszę z nim pogadać
OK, lecę pobiegać, póki tylko wieje w diabli, ale nie pada
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Pobiegałem, dane mam, ale mądrzejszy nie jestem
Za całość:
Zaznaczyłem sam akcent:
Wniosek: DUO działa, pięta lewa boli mnie bardziej niż prawa i wiem to bez Stryd, a nawet 2x Stryd
Podrzucę to mojej fizjo, ciekawe czy coś w tym zobaczy
Jeszcze będę obserwował, czy ten przysłany Stryd nie ma zdegradowanej baterii. Na razie wygląda OK.
Za całość:
Zaznaczyłem sam akcent:
Wniosek: DUO działa, pięta lewa boli mnie bardziej niż prawa i wiem to bez Stryd, a nawet 2x Stryd
Podrzucę to mojej fizjo, ciekawe czy coś w tym zobaczy
Jeszcze będę obserwował, czy ten przysłany Stryd nie ma zdegradowanej baterii. Na razie wygląda OK.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Po kilku dniach z DUO wyrażę swoją opinię.cichy70 pisze: ↑15 lis 2023, 18:56 pomijając całe te różne problemy i abstrahując na chwilę od ceny DUO musze stwierdzić, że jak na tą chwilę w końcu to działa jak działać powinni.
moc stabilna, bardzo dobrze z logiem maks sekundowym pokazuje wpływ wiatru i czuć to realnie, ze jak wieje moc faktycznie się zwiększa bez dziur i pompowania, po prostu działa to tak jak działać powinno, nie idealnie, ale zeeecydowanie lepiej i naprawdę już można na to biegać bez problemu jak mocno wieje.
ogólnie bardzo duża poprawa działania.
tak wiem, cena..ale to już inna bajka....
Ja nie zauważam żadnych zmian, poprawy względem tego co miałem przy pojedynczym Next Gen.
Być może moje spostrzeżenia są inne, bo ja Stryda mam cały czas, nie miałem przerwy i może jakiś czas temu ekipa Stryd coś ponaprawiała, ulepszyła i po prostu nie czuję żadnej różnicy.
Nie tylko, że nie czuję, ale tak samo widzę to w Stryd Powercenter.
Lag około 3s jak był tak i jest nadal.
Tu przykład z DUO, szybsze odcinki i to robione z nabiegu:
Przy każdym takim odcinku widać, że jest około 3s laga.
Tak samo było w sobotę na Parkrun:
Tu screeny z pojedynczym Stryd:
Gdybym miał rozpatrywać tylko aspekt responsywności, czułości, to nie widzę zysku i sensu przepłacać.
Dla dłuższych akcentów to oczywiście jest bez znaczenia.
Teraz jeszcze uwaga co do sugestii Stryd, by z DUO połączyć pas Garmina poprzez BT.
Ja w EPiX Pro nie mogłem tego zrobić. Zegarek swój pas znajduje tylko po ANT+.
Teraz skąd była taka sugestia?
DUO łączymy z zegarkiem w czujniki jako RD Pod i wtedy mamy w Garmin natywnie wszystkie dane z połączonych czujników:
- Długość kroku,
- Odchylenie pionowe,
- Odchylenie do długości,
- Czas kontaktu z podłożem,
- a nawet Bilans czasu kontaktu z podłożem.
Można to zobaczyć w moim wczorajszym biegu:
https://connect.garmin.com/modern/activity/12881609832
Ekipa Stryd nie jest pewna, jak połączymy pas Garmina i DUO, z którego urządzenia są zaciągane dane. Przy połączeniu pasa przez BT idzie z niego tylko puls.
Wczoraj biegałem z pasem Garmina, ale z nim połączone było tylko pole IQ. Zrobię jeszcze testy, by zobaczyć, skąd są zaciągane te dane.
Z pasa się u mnie sporo różniły.
Ta opcja działania DUO jako RD Pod jest fajna.
Dodam, że po przejściu na DUO nie zmieniałem u siebie współczynnika kalibracji, ani nie resetowałem CP.
Po ostatnim Parkrun mam dystans zmierzony w punkt, identycznie było z pojedynczym Stryd, więc jak dla mnie tu też nie ma żadnych różnic.
Jeszcze o Footpath Visualization.
Szkoda, że tego nie można w Powercenter udostępnić jak treningów.
Wczorajszy cross w Altra Timp 4:
Wygląda to w miarę dobrze, na tyle, co to oganiam
Sobotni Parkrun już tak dobrze nie wygląda. Może dlatego, że było ślisko, szybki bieg (jak na mnie) w Saucony Endorphin Pro 3:
Nałożone wykresy z tych dwóch biegów (Parkrun i cross), by zobaczyć, jak to wygląda przy szybszym i wolniejszym tempie, inny też teren:
Te dane na razie tylko obserwuję. Staram się je zrozumieć, ale na pewno wymaga to ze strony Stryd jakiegoś dopracowania.
Przez pół roku mam dostęp, to zobaczę, czy w czymś jest to pomocne
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Jeszcze jeden raporcik
Biegałem wczoraj regeneracyjnie z podłączonym pasem Garmina HRM-PRO+ oczywiście przez ANT+.
Uważam, że nie ma tu żadnego problemu ze Stryd DUO.
Strydy podłączone również jako RD Pod, wysyłają dane, tak jak trzeba.
Do pokazywania tych danych nie jest potrzebna subskrypcja Stryd Membership:
Garmin natywnie pokazuje tylko balans GCT:
Widać, że wczoraj szybciej uciekałem z podłoża lewą nogą, ale też, co ciekawe, to lewa noga ma większy "udar", czyli mocniej nią waliłem w glebę?
Choć sprężystość równo się rozłożyła
Biegałem wczoraj regeneracyjnie z podłączonym pasem Garmina HRM-PRO+ oczywiście przez ANT+.
Uważam, że nie ma tu żadnego problemu ze Stryd DUO.
Strydy podłączone również jako RD Pod, wysyłają dane, tak jak trzeba.
Do pokazywania tych danych nie jest potrzebna subskrypcja Stryd Membership:
Garmin natywnie pokazuje tylko balans GCT:
Widać, że wczoraj szybciej uciekałem z podłoża lewą nogą, ale też, co ciekawe, to lewa noga ma większy "udar", czyli mocniej nią waliłem w glebę?
Choć sprężystość równo się rozłożyła
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Stryd ponownie zaktualizował pole Stryd Zones dla Garmin wprowadzając trochę zmian, poprawek.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Widzę, że się wkręciłeś. To dobrze. Z czasem pewnie da się coś uchwycić, ale to by trzeba było kombinować z ruchem, żeby symulować jakieś zmiany i sprawdzać chociażby na ile stryd jest czuły. Trajektorie wahadeł są wypadkową fazy podporu i analiza ich powinna prowadzić w konsekwencji do tego, co w tym podporze się dzieje. Dlatego próba dążenia do nałożenia się wykresów L-R w mojej ocenie jest bezproduktywna, ale ludzie zaczną podciągać stopę albo kolano, żeby tylko zbliżyć się do symetrii. To tylko wzmacnia fiksację na nodze wymachowej, czy też wolnej, bo różnie można to nazywać. Stryd jest na etapie zbierania danych. Nie wie co z tym zrobić i jak interpretować. Najtrudniejsze przed nimi. Jak na razie najwartościowszy jest u nich parametr LSS ponieważ dotyczy właśnie fazy podporu. Z niego można już coś pokumać o technice biegu, ale to tylko jeden parametr więc łatwo wpaść w jakieś złudne racjonalizacje. Zwłaszcza jeśli częstotliwość pomiarów jest mała. Raz na sekundę? Raz na dwie sekundy? To jest zdecydowanie za mało, żeby analizować dynamikę ruchu.
U mnie na przykład jest ponad 400 pomiarów na sekundę i na dzień dzisiejszy mogę przyglądać się 6 parametrom z samych surowych danych, a po obróbce tych danych ilość parametrów do monitorowania z czujnika na miednicy wzrośnie kilkukrotnie. Będę miał około 20 wykresów (poza tymi które ma garmin), z których trzeba będzie zacząć coś kumać, bo inaczej szkoda czasu to rozwijać. Ale to prawdopodobnie zajmie lata i pochłonie kupę kasy, choćby ze względu na wyjazdy do Kenii, żeby zebrać dane z czarnych i mieć jakiekolwiek punkty referencyjne. W każdym razie nie zazdroszczę strydowi, gdyż rychło może się okazać, że dużo za szybko wyszli do ludzi ze swoim produktem.
U mnie na przykład jest ponad 400 pomiarów na sekundę i na dzień dzisiejszy mogę przyglądać się 6 parametrom z samych surowych danych, a po obróbce tych danych ilość parametrów do monitorowania z czujnika na miednicy wzrośnie kilkukrotnie. Będę miał około 20 wykresów (poza tymi które ma garmin), z których trzeba będzie zacząć coś kumać, bo inaczej szkoda czasu to rozwijać. Ale to prawdopodobnie zajmie lata i pochłonie kupę kasy, choćby ze względu na wyjazdy do Kenii, żeby zebrać dane z czarnych i mieć jakiekolwiek punkty referencyjne. W każdym razie nie zazdroszczę strydowi, gdyż rychło może się okazać, że dużo za szybko wyszli do ludzi ze swoim produktem.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@yacool - nie wiem jak jest z próbkowaniem tych danych w Stryd DUO.
Nie są te dane zapisywane do pliku fit, w czasie treningu w ogóle nie idą do zegarka.
Są bezpośrednio rejestrowane w pamięci czujników Stryd.
Na sam koniec trzeba zrobić osobną synchronizację i przesłać te dane z obu Stryd poprzez aplikację Stryd.
Klikamy ikonkę butów:
lub korzystamy z tej opcji:
Aplikacja przesyła dane footpath z obu kapsuł na serwer Stryd.
Tu info: https://help.stryd.com/en/articles/8538 ... -stryd-duo
Nie są te dane nigdzie indziej zapisywane i tylko poprzez Powercenter możemy je przeglądać.
Nie możemy też ich udostępniać i zapisać w żadnym formacie.
Powtórzę co już napisałem wcześniej.
Jak dla mnie to kolejny sposób Stryd na wyciąganie kasy.
Dwa Strydy nie zwiększają nam responsywności, nie zmniejszają laga.
Biegam czasami wspólne treningi z kolegą Przemkiem, który ma jednego Stryd Next Gen i mamy taki sam lag.
Sam zresztą od początku zauważyłem, że tu nie ma dosłownie żadnych zmian.
Dane footpath za wiele nam nie mówią. Stryd każe to sobie obserwować i wyciągać wnioski.
Ok, złapiesz jakąś kontuzję, możesz starać się analizować zmiany, które wcześniej rejestrowały czujniki.
Oczywiście o ile coś wychwyciły. I samodzielnie masz się przez to "przegryźć" i mieć jakieś informacje na przyszłość. No super.
Na razie to, co widzę na wykresach i tak pokrywa się z moimi odczuciami.
To moja subiektywna opinia, teraz już po dłuższym okresie czasu używania DUO.
EDIT:
Jest jeden plus DUO.
Połączone Strydy działają jako RD Pod i mamy wszystkie dane z czujników na bucie.
Myślę, że są one bardziej wiarygodne, niż dane dynamiki z pasa HRM czy z RD Pod zakładanego na spodenkach.
Dodatkowo mamy dane LSS i balans: LSS, GCT, ILR (Impact Loading Rate).
Dziś pojawiło się nowe firmware dla DUO:
Nie są te dane zapisywane do pliku fit, w czasie treningu w ogóle nie idą do zegarka.
Są bezpośrednio rejestrowane w pamięci czujników Stryd.
Na sam koniec trzeba zrobić osobną synchronizację i przesłać te dane z obu Stryd poprzez aplikację Stryd.
Klikamy ikonkę butów:
lub korzystamy z tej opcji:
Aplikacja przesyła dane footpath z obu kapsuł na serwer Stryd.
Tu info: https://help.stryd.com/en/articles/8538 ... -stryd-duo
Nie są te dane nigdzie indziej zapisywane i tylko poprzez Powercenter możemy je przeglądać.
Nie możemy też ich udostępniać i zapisać w żadnym formacie.
Powtórzę co już napisałem wcześniej.
Jak dla mnie to kolejny sposób Stryd na wyciąganie kasy.
Dwa Strydy nie zwiększają nam responsywności, nie zmniejszają laga.
Biegam czasami wspólne treningi z kolegą Przemkiem, który ma jednego Stryd Next Gen i mamy taki sam lag.
Sam zresztą od początku zauważyłem, że tu nie ma dosłownie żadnych zmian.
Dane footpath za wiele nam nie mówią. Stryd każe to sobie obserwować i wyciągać wnioski.
Ok, złapiesz jakąś kontuzję, możesz starać się analizować zmiany, które wcześniej rejestrowały czujniki.
Oczywiście o ile coś wychwyciły. I samodzielnie masz się przez to "przegryźć" i mieć jakieś informacje na przyszłość. No super.
Na razie to, co widzę na wykresach i tak pokrywa się z moimi odczuciami.
To moja subiektywna opinia, teraz już po dłuższym okresie czasu używania DUO.
EDIT:
Jest jeden plus DUO.
Połączone Strydy działają jako RD Pod i mamy wszystkie dane z czujników na bucie.
Myślę, że są one bardziej wiarygodne, niż dane dynamiki z pasa HRM czy z RD Pod zakładanego na spodenkach.
Dodatkowo mamy dane LSS i balans: LSS, GCT, ILR (Impact Loading Rate).
Dziś pojawiło się nowe firmware dla DUO:
Mój Blog "Luźne wpisy"
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To próbkowanie ostatecznie może nie mieć znaczenia, nawet jeśli odczyt jest co 2s na przykład. Pod warunkiem jednak, że uchwycony jest jakiś trend lub wyraźna zależność. Tak naprawdę, to wszystkie urządzenia pomiarowe oparte na technologii mems nie mają ograniczeń próbkowania. 400, czy 1000 Hz, to w zupełności wystarcza do rejestrowania dynamiki ruchu. Rośnie tylko wielkość pliku i energochłonność. Problemy pojawiają się więc gdzie indziej. Czyli taki stryd albo sam garmin może mierzyć przykładowo GCT trwający 200ms i próbkować tę fazę biegu kilkadziesiąt razy. W trakcie dwóch sekund tych GCT będzie pięć do sześciu. To wszystko jest gdzieś buforowane i wysyłane już do pamięci w formie jednej uśrednionej wartości, a cała reszta jest tracona. Tak samo z tymi pętlami stryda symbolizującymi trajektorię wahadeł. Bufor przyjmuje sześć trajektorii, które są uśredniane i zapisana jest jedna uśredniona trajektoria. Reszta jest tracona. Prawdopodobnie tak to jest rozwiązane. Tylko co dalej?
Prewencja, na którą teraz powołuje się stryd jest taką trochę ucieczką przed trudnym pytaniem: co ma mi ten stryd dać w wersji duo? Jeśli nie pojawi się w najbliższej przyszłości satysfakcjonująca odpowiedź, to dalszy rozwój tej technologii ugrzęźnie i dajmy na to wersja quatro będzie bez sensu. A nawet duo może okazać się bez sensu, bo mono daje to samo, czyli nic poza jakiś mglisty mit o rzekomej prewencji i jej monitorowaniu.
Prewencja, na którą teraz powołuje się stryd jest taką trochę ucieczką przed trudnym pytaniem: co ma mi ten stryd dać w wersji duo? Jeśli nie pojawi się w najbliższej przyszłości satysfakcjonująca odpowiedź, to dalszy rozwój tej technologii ugrzęźnie i dajmy na to wersja quatro będzie bez sensu. A nawet duo może okazać się bez sensu, bo mono daje to samo, czyli nic poza jakiś mglisty mit o rzekomej prewencji i jej monitorowaniu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Tak tylko informacyjnie dodam, że jest jeszcze projekt
https://runscribe.com/
ale pewnie widzieliście.
https://runscribe.com/
ale pewnie widzieliście.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Fotoblog+ https://bieganie.org/
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Sacral data to może być hicior dla katolika. Podoba mi się. Trochę drogo, ale jeśli kąty miednicy pokazuje to już coś.
Scałkowane przebiegi z żyroskopów to będą chyba, albo fuzja. Ale montowanie tego na butach do mnie nie przemawia. Wg mnie musi być po bożemu. Na kości krzyżowej.
edit:
doczytałem że tam jest jeszcze trzeci czujnik. Czyli chyba na miednicy? Jeśli tak, to jest to taki system nad którym też pracujemy. Zgranie trzech czujników, po jednym na but i jeden na miednicę. Taki trójkąt pomiarowy hakujący bieg.
Scałkowane przebiegi z żyroskopów to będą chyba, albo fuzja. Ale montowanie tego na butach do mnie nie przemawia. Wg mnie musi być po bożemu. Na kości krzyżowej.
edit:
doczytałem że tam jest jeszcze trzeci czujnik. Czyli chyba na miednicy? Jeśli tak, to jest to taki system nad którym też pracujemy. Zgranie trzech czujników, po jednym na but i jeden na miednicę. Taki trójkąt pomiarowy hakujący bieg.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Kolejne nowości:
https://blog.stryd.com/2024/01/16/3d-stryd-footpath/
Wideo: https://www.youtube.com/watch?v=GR96tOBR3Ps
https://blog.stryd.com/2024/01/16/3d-stryd-footpath/
Wideo: https://www.youtube.com/watch?v=GR96tOBR3Ps
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mój Blog "Luźne wpisy"
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Takie obracanie tymi wykresami w 3D wygląda bardzo fajnie. Coś takiego chciałbym mieć analizując wykres trajektorii ruchu środka masy.