Aktualizacja HRmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Dybciu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, czy aktualizujecie sobie hrmax? Jeżeli tak to jak często? W zeszłym roku kupiłem garmina vivoactive 4 i zmierzyłem sobie hrmax na mocnym sprint po długim wybieganiu i wyszło mi 210 bpmn. Na cięższych biegach łapałem po 205-208 bpmn. W tym roku zauważyłem pewną zmianę. Na ciężkich finishach dobijam już tylko do 192-195 bpmn przy podobnym samopoczuciu jak kiedys przy 205 bpmn i widzę że ogólnie dużo później i krócej wpadam w 4 strefę tętna kiedyś lapałem ją bardzo łatwo. Czy to oznacza, że poprawiła mi się wydolność? To oznacza, że hrmax spadło i powinienem je zaktualizować? Dodam że jak zaczynałem biegać to bez aktywności normalnie w domu siedząc potrafiłem przez większość czasu mieć 90-100 tętna po 2 latach biegania teraz mam tętno w granicach 65-80 przez większość czasu.
New Balance but biegowy
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Czy mierzysz tętno z czujnika optycznego w zegarku, czy masz dodatkowy pas na klatę?
2. Do czego potrzebujesz HR max? Do wyliczenia stref?
3. Ja z reguły sprawdzam sobie jakie miałem HRmax na zawodach, i to różnie bywa. Bywają u mnie różnice nawet do ok 10ud/min. Czasem może z braku mocnego rywala na finiszu, a czasem może z powodu innych warunków atmosferycznych. Raczej zakładam, że mam ciągle zbliżone tętno maxymalne.
4. A czy przez te 2 lata poprawiła się Twoja prędkość na zawodach, biegasz szybciej niż w zeszłym roku? Dwa lata temu?
----------------------------------------------------------
1440miles
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Dybciu pisze: 04 sty 2024, 21:51 Cześć, czy aktualizujecie sobie hrmax? Jeżeli tak to jak często? W zeszłym roku kupiłem garmina vivoactive 4 i zmierzyłem sobie hrmax na mocnym sprint po długim wybieganiu i wyszło mi 210 bpmn. Na cięższych biegach łapałem po 205-208 bpmn. W tym roku zauważyłem pewną zmianę. Na ciężkich finishach dobijam już tylko do 192-195 bpmn przy podobnym samopoczuciu jak kiedys przy 205 bpmn i widzę że ogólnie dużo później i krócej wpadam w 4 strefę tętna kiedyś lapałem ją bardzo łatwo. Czy to oznacza, że poprawiła mi się wydolność? To oznacza, że hrmax spadło i powinienem je zaktualizować? Dodam że jak zaczynałem biegać to bez aktywności normalnie w domu siedząc potrafiłem przez większość czasu mieć 90-100 tętna po 2 latach biegania teraz mam tętno w granicach 65-80 przez większość czasu.
pytanie czy np. średnie tętno z 10 km na maxa też ci zmalało przez rok i o ile

Tompoz
Tompoz
Dybciu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56

Nieprzeczytany post

@mimi korzystam z czujnika optycznego tylko i wyłącznie. Potrzebuję hrmax do wyznaczenia odpowiednich stref, sporo treningów biegam w oparciu o strefy. Wyniki mi się poprawiły ale te, bez jakiś kosmicznych osiągnięć ale napewno wydolność mam napewno lepszą.

@Panzer_General na ful 10 dawno nie biegałem musiałbym sprawdzić ale pr,y piątkach widzę spadek tętna znaczący. Innych dystansów na ful nie biegam więc ciężko powiedzieć.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Optyczny się najlepiej nadaje do monitorowania tętna w ciągu doby, do biegów z jednostajnym tempem już nieco mniej, a do takich ze zmiennym wcale.

Jeśli tętno cię najbardziej interesuje podczas aktywności fizycznych, to tylko pasek na klatę.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Optyczny czujnik aproksymuje tętno z przepływu krwi w naczyniach krwionośnych na ręku, więc może nie być dokładny. To znaczy ogólnie, w średnich wartościach, działa całkiem dobrze, ale w szczegółach, typu tętno które można utrzymać tylko chwilę nie będzie się sprawdzał.
Ale to że tętno spada z czasem jest normalne - pod wpływem treningu pojemność wyrzutowa serca rośnie, więc potrzebuje mniej skurczów żeby dostarczyć tę samą ilość krwi.
The faster you are, the slower life goes by.
ODPOWIEDZ