Ćwiczenia na siłowni na stabilizację stopy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Pavel_run
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
jakie znacie ćwiczenia na stabilizację stopy? Z uwagi na problemy z uciekaniem stopy podczas chodzenia i biegania(stara kontuzja powracająca co jakiś czas) zacząłem dodatkowe treningi na siłowni.
Moje najnowsze odkrycie to wyciskanie sztangi na barki w pozycji żurawia czyli stoję na jednej stopie (bez buta), druga noga przed sobą zgięta w kolanie, kąt 90 stopni. W tej pozycji wyciskam ciężar nad głowę kilkanaście razy. Obciążeniem jest sam gryf olimpijski bez krążków, za to w miejscu obciążenia doczepiam z obu stron gumy z lekkimi ketlami, aby mnie przy każdym ruchu destabilizowało.

Szukam jakichś dodatkowych ćwiczeń - dostęp na siłowni mam praktycznie do wszystkiego z wolnych ciężarów plus gumy i wyciągi.
Kiprun
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Poszukaj na Youtube: Berliner Methode.

Bardzo (bardzo!!) efektywne.
Pawel59
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

To mega ważne, zwłaszcza przy problemach z kontuzją. Twój pomysł na wyciskanie sztangi w pozycji żurawia brzmi ciekawie, musi być niezłe wyzwanie utrzymać równowagę w takim ustawieniu. Szacun!

Jeśli chodzi o dodatkowe ćwiczenia, to może warto spróbować:

Ćwiczenia z bosu (balansującej poduszki): stanie na jednej nodze, przysiady, nawet pompki-wszystko na tej nieco niestabilnej powierzchni wzmacniającej staw skokowy.

Deadlift jednonóż (single-leg deadlift): wersja z jedną nogą uniesioną do tyłu, doskonale angażuje mięśnie stabilizujące staw skokowy.

Farmers Walk: chód z ciężkimi hantlami w obu rękach, to działa na całe ciało, w tym na stabilizację stopy.

Ćwiczenia z gumami oporowymi: takie jak boczne przysiady czy rozkroki, wzmocnią mięśnie stawu skokowego.

Wspięcia na palce (cały raises): to w sumie podstawowe, ale świetne dla wzmocnienia mięśni stóp.
Pozdrawiam, Paweł 😊
ODPOWIEDZ