Ból w okolicach stawu biodrowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jakub322
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:08
Życiówka w maratonie: 03:19:13

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,
Potrzebuje pomocy, nakierunkowania znalezieniu źródła i pozbycia się kontuzji. Otóż końcem września zacząłem w trakcie biegania odczuwać ból w stawie biodrowym konkretnie w okolicach kości kulszowych. Myślałem że jest to spowodowane przeciążeniem wiec zrobiłem sobie tygodniową przerwę od biegania, lecz ból nie przeszedł, a co gorsze stał się mocniejszy i odczuwalny w trakcie chodzenia. Szukałem rozwiązania u lekarzy, ale niestety każdy lekarz wysyłał do innego i chciał tylko przepisywać tabletki przeciw bólowe. Dopiero fizjoterapeuta znalazł że naderwany jest mięsień prosty uda przy przyczepie proksymalnym co też potwierdziło USG. Po 4 tygodniach rehabilitacji w postaci rozciągania, rolowania, automasaży, treningów stabilizacji, mobilizacji stawu biodrowego, kolanowego i skokowego oraz wstrzymania się od sportu angażującego dolny aparat ruchowy ból ucichł. Podczas chodzenia i próbie biegu nie odczuwałem już żadnego bólu, tak samo palpacyjnie ból w miejscu naderwania nie był odczuwalny. Dostałem zielone światło od fizjo że mogę wrócić do biegania wiec tak też zrobiłem. Na początek krótka 30min jednostka w pierwszy zakresie tętna i na pozór niby wszystko wydawało się że jest już dobrze, lecz powrócił dalej ból w okolicach kości kulszowej. Próbowałem już wszystkiego rozciągania rolowania i nic nie pomaga. Dodam że podczas podnoszenia kolana w stawie biodrowym wyczuwalne jest przeskakiwanie. Miał ktoś z was podobny przypadek, albo podejrzewa w którym kierunku mogę szukać rozwiązania?
Z góry dzięki za pomoc :)
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jakub322 pisze: 19 lis 2023, 12:28 albo podejrzewa w którym kierunku mogę szukać rozwiązania?
Kiedyś pół roku walczyłem z nawracającą kontuzją rozcięgna podeszwowego, zanim zorientowałem się, że winne są zużyte buty. Może to jest przyczyną.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
jakub322
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 19 lis 2023, 13:26
jakub322 pisze: 19 lis 2023, 12:28 albo podejrzewa w którym kierunku mogę szukać rozwiązania?
Kiedyś pół roku walczyłem z nawracającą kontuzją rozcięgna podeszwowego, zanim zorientowałem się, że winne są zużyte buty. Może to jest przyczyną.
Zużyte buty w moim przypadku raczej nie są przyczyną gdyż staram się wymieniać buty gdy czuje że podeszwa robić się twarda, a także rotuje kilkoma parami butów
Tomek_dolnySLASK
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44.45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wzmocnij mięśnie pośladków. Nawet jak będzie bolało .

W moim przypadku ból jest powodowany konfliktem udowo- panewkowym . Zwykle RTG wystarczy żeby to stwierdzić .

Głowa kości udowej ociera o panewkę i zostaje podrażniona struktura, mięsień gruszkowaty, a w niedalekiej odległości przebiega nerw kulszowy i to właśnie podrażniony nerw daje uczucie bólowe .

Jak zaczyna mnie boleć to wjeżdżam z ćwiczeniami typowo na mięśnie pośladków i ,odziwo , pomaga . Ból ustępuje .

Jestem pod stałą opieką fizjoterapeuty , neurochirurga , ostatnio miałem 10 dniowa przerwę od biegania z pół roku temu... Czuje nieraz delikatny dyskomfort ale nie są to takie bóle żeby nie można było pobiegać .
jakub322
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomek_dolnySLASK pisze: 19 lis 2023, 20:19 Wzmocnij mięśnie pośladków. Nawet jak będzie bolało .

W moim przypadku ból jest powodowany konfliktem udowo- panewkowym . Zwykle RTG wystarczy żeby to stwierdzić .

Głowa kości udowej ociera o panewkę i zostaje podrażniona struktura, mięsień gruszkowaty, a w niedalekiej odległości przebiega nerw kulszowy i to właśnie podrażniony nerw daje uczucie bólowe .

Jak zaczyna mnie boleć to wjeżdżam z ćwiczeniami typowo na mięśnie pośladków i ,odziwo , pomaga . Ból ustępuje .

Jestem pod stałą opieką fizjoterapeuty , neurochirurga , ostatnio miałem 10 dniowa przerwę od biegania z pół roku temu... Czuje nieraz delikatny dyskomfort ale nie są to takie bóle żeby nie można było pobiegać .
Dzięki za pomysł spróbuje wzmocnić i może akurat to będzie strzał w dziesiątkę
pawel.rz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Również miałem problemy z bólem w okolicy stawu biodrowego. Może oznaki nie były dokładnie takie same jak u Ciebie ale generalnie podczas dłuższego biegu pojawiał się ból w okolicy biodra. Na początku myślałem że to może poprostu brak dobre rozciagnięcia itp. Z czasem problem narastał, ból pojawiał sie po krótszym dystansie i nie dawał tak łatwo spokoju. Rozwiązaniem okazały sie przysiady ze sztangą.
Do swojego rekreacyjnego biegania dodałem regularny trening obwodowy na siłowni i od tamtej pory nie ma już z tym problemu.
ODPOWIEDZ