Reklamacja butów

Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arti pisze: 20 lip 2022, 23:56 Po 9 miesiącach biegania but do reklamacji ? To nie jest chodzenie na spacery ale uprawianie sportu a więc i zużycie. To jak dla butów normalnych lekko 3 lata.
si, racja ;)

Reklamujesz but po 9 msc użytkowania- ile zrobiłeś w nich km?

IMO
Normalnie zużyłeś buta i nawet jako konsument nie czepiał bym się tego.
A jako druga strona nie uznał bym reklamacji. Sorry

W swoich asfaltowych Topo biegałem po leśnych krętych ścieżkach* i mam piękne dziury w cholewce.
Skarpety widać jak bym miał zabudowane sandały. I nie reklamowałem, bo po co?
Dalej trzymają się nóg, a biegałem w nich niezgodnie z przeznaczeniem.

*bo pandemia, to trzeba było się kryć w lasach i parkach ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
PKO
Spinner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47min
Życiówka w maratonie: 3h45min

Nieprzeczytany post

Nie napisałem przecież że to nówki, używam ich przecież do biegania, nie bardzo rozumiem, czyli jak but Altry w ten sposób się zużywa ponad normę w porównaniu do innych marek, których średnia wytrzymałość, to około 1000 km, a tutaj mamy przetarcie po 300, to dla Was jednak wszystko z tymi butami jest Ok?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Normą nie jest. Czasami w każdej marce można trafić na pechowy egzemplarz.
Ja od siebie podałem przykład, że z butami Altra nie miałem problemów.
Z boku łatwo też rozwalić but w terenie. Kiedyś podobnie, prawie nowe NB Zante rozprułem biegnąć leśną ścieżką i trafiając na patyk, który poszedł na sztorc w krawędź buta.
W biegu tego nie zauważyłem, dopiero w domu i skojarzyłem fakty.
U ciebie nie wiem jak było, ale rozumiem, że przy małym przebiegu masz wątpliwości co do ich jakości.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spinner pisze: 12 paź 2022, 19:33 Nie napisałem przecież że to nówki, używam ich przecież do biegania, nie bardzo rozumiem, czyli jak but Altry w ten sposób się zużywa ponad normę w porównaniu do innych marek, których średnia wytrzymałość, to około 1000 km, a tutaj mamy przetarcie po 300, to dla Was jednak wszystko z tymi butami jest Ok?
To tak czy siak jak na 3 miesiące biegania 2-3 razy w tygodniu to wyglądają jak nieźle przeorane xD Mam buty 1.5 roczne, które mają 1800km i lepiej wyglądają xD

Po jakichś lasach w nich biegasz?
Spinner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47min
Życiówka w maratonie: 3h45min

Nieprzeczytany post

Leśne dukty, podłoże różne, piach, ubita ziemia itp. Dzięki Panowie za wypowiedzi, autor wątku nie był zadowolony z Altry, poparłem jego zdanie swoim przykładem. Zdaje sobie sprawę, że moja opinia jest subiektywna, jak widać są różne opinie o butach tej firmy. Ja wybiorę następne buty Adidas lub Asics. Pozdrawiam wszystkich którzy wypowiadali się w tym temacie.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spinner pisze: 12 paź 2022, 21:32 Leśne dukty, podłoże różne, piach, ubita ziemia itp. Dzięki Panowie za wypowiedzi, autor wątku nie był zadowolony z Altry, poparłem jego zdanie swoim przykładem. Zdaje sobie sprawę, że moja opinia jest subiektywna, jak widać są różne opinie o butach tej firmy. Ja wybiorę następne buty Adidas lub Asics. Pozdrawiam wszystkich którzy wypowiadali się w tym temacie.
oki, ja pisałem o przypadku właśnie autora wątku, nie Twoim, teraz widzę, że mogłem to zaakcentować ;)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 12 paź 2022, 20:30
Z boku łatwo też rozwalić but w terenie. Kiedyś podobnie, prawie nowe NB Zante rozprułem biegnąć leśną ścieżką i trafiając na patyk, który poszedł na sztorc w krawędź buta.
dokładnie!
W przywołanym wyżej przypadku ja biegałem po wąskiej krętej ścieżce - stopa pracowała mocno i duże siły działały na buty.
Do tego korzeń czy patyk i cholewka poszła w dziury :D

Ale jeszcze się trzyma :D
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

RysK0 pisze: ...
Co do trwałości, Escalante 2.5 ma ponad 700 km, Rivera zaledwie 250 km i wyglądają niemal jak nowe Obrazek.
Po roku zweryfikuję opinię ;)
RIVERA - zrobiły się dziury po przebiegu, lekko ponad 500 km.
ESCALANTE 2.5 zaczyna się robić w tym samym miejscu przy 960 km.
Może ze starości materiał puścił, ale z drugiej strony ESCALANTE 1 wyrzuciłem z dużo, dużo większym przebiegiem i nienaruszoną cholewką a w podobnie czasowo używanej parze, Hoka Rincon 3, przy 760 km na cholewce nic złego nie widać.
Obrazek

Ostatnio zmieniony 08 lis 2023, 17:37 przez RysK0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Że cos się tak samo nazywa, to nie znaczy, że to jest ten sam produkt, producent czy materiały. Stare altry (sprzed ery Targowiska Próżności) były z Chin, potem "przejściowe" (już te pozwężane/ładniejsze) z Wietnamu (np. Paradigm 6), a od jakiegoś czasu z Kambodży (np. Torin 7). VF po prostu szuka najtańszych opcji i tyle.

Moje Paradigm 6 mają już 900 km, ale brak jakichkolwiek uszkodzeń-jedynie bieżnik się normalnie ściera. Chyba uznam je za najlepsze buty do biegania, jakie kiedykolwiek miałem. :-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ