Siedlak1975 pisze: ↑27 wrz 2023, 08:57Saucony Ride jak kazdy inny but z samą amortyzacją na tradycyjnej (tj. brak kolyski znanej z Hoka) nie da Ci wiecej niz 300-350 mil/500km, po tym kompresja siada znacznie szybciej i nasze stopy/stawy to czują.OnTheRunShoesSF pisze: ↑27 wrz 2023, 01:06 Ja w Ridach amortyzacji nie czuję a już na pewno nie pod śródstopiem. But nie nadaje się do niczego poza wyjściem do baru na piwo mimo że pianki tam jest stosunkowo dużo. człapię w nich BSy bo szkoda mi wywalić buta za 360zł ale jak dobije do 1000km to od razu do kosza.
Żeby nie było, że wydziwiam. Taki Boston 8 ma mięsa zdecydowanie mniej a nie ma żadnego porównania. Obok Speed 2 najlepszy but startowo/treningowy w jakim biegałem o ile nie najlepszy.
Oczywiście to tylko moje subiektywna opinia.
Opisz mi swoje bóle o ktorych mowiles.
But z dobrą amortyzacją pod śródstopiem
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2023, 18:01 przez OnTheRunShoesSF, łącznie zmieniany 1 raz.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Siedlak w butach biega (dużo i szybko), a ty tyko sprzedajesz. To zasadnicza różnica.OnTheRunShoesSF pisze: ↑27 wrz 2023, 17:00 Jak sie okaze ze autorowi pomoże nijaki but ale za to ze wsparciem stawu skokowego to nie omieszkaj go zacytować tudzież zapytac go co i dlaczego mu pomogło.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
-
- Wyga
- Kontakt:
Siedlak biega obolaly w nieodpowiednich butach i pyta o porade. Ja dobieram klientom obuwie pod ich stope i problemy z biomechaniką, dlatego stopy i stawy moich klientow czuja sie niczym ich zęby szczególnie PO biegach...
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ciekawe czy potwierdzi, że porady szukał...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Kupiłem asicsa gt-2000 10 za 350zł.
400zł na buty do codziennych treningów wydaje mi się, że nie jest to zbyt niski budżet. Po prostu mam wrażenie, że wcześniej wybierałem złe modele do mojego stylu biegania. Zresztą nigdy nie kupiłem jeszcze butów po premierze lecz zawsze były to edycje jedna lub dwie poprzednie danych modeli. Po za tym do startów mam Vaporfly next 2% w których czuję się świetnie.
400zł na buty do codziennych treningów wydaje mi się, że nie jest to zbyt niski budżet. Po prostu mam wrażenie, że wcześniej wybierałem złe modele do mojego stylu biegania. Zresztą nigdy nie kupiłem jeszcze butów po premierze lecz zawsze były to edycje jedna lub dwie poprzednie danych modeli. Po za tym do startów mam Vaporfly next 2% w których czuję się świetnie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Kupiłem asicsa gt-2000 10 za 350zł.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To teraz spójrz na tytuł tego tematu i się zastanów nad tymi 14 mm pod śródstopiem. Dla porównania, w tych vejporflajach masz 32 mm.

Jak widać, typowy (oldskulowy) but do piętowania, a nie takiego szukałeś:
Na przyszłość, przy wyborze butów do biegania, nie słuchaj ludzi, którzy nie biegają.
-
- Wyga
- Kontakt:
Spróbuj najnowszy GT2000, który wyszedl w tym tygodniu. Podobny feel i fit jak w Gel- Kayano Lite 2, zupelnie zmieniona podeszwa i pianka wzgledem poprzednich tradycyjnych GT2000. Czyli prawie jak Hoka Arahi. No i posłuchaj żony bo ona miala słuszne spostrzezenia nt. źródła Twoich bóli po 15km.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To jest ta zupełnie zmieniona podeszwa:

Pianka inna, ale ogólny pomysł na buta ten sam od lat. Z Arahi nie ma nic wspólnego, poza kategorią "stabilizacja".

Pianka inna, ale ogólny pomysł na buta ten sam od lat. Z Arahi nie ma nic wspólnego, poza kategorią "stabilizacja".
-
- Wyga
- Kontakt:
O wiele szersza podeszwa pod srodstopiem niczym w obecnym Kayano, to najwieksza zmiana przez co but jest stabiliejszy.
Ogladaj zdjecia butow ze wszystkich kątów jesli nie mozesz buta sprawdzic organoleptycznie.
Ogladaj zdjecia butow ze wszystkich kątów jesli nie mozesz buta sprawdzic organoleptycznie.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Są tacy, którzy uważają, że to jest zła cecha buta i warto ten nadmiar podeszwy usunąć:
https://fellrnr.com/wiki/Shoe_Modifications
(punkt 7)
Autor nie jest teoretykiem, jak ty.
(punkt 7)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Nie prosiłem o żadną poradę. Po prostu dla mnie Ride to shit. W takich SPEED2 robię longa 30km i stopy nówkaOnTheRunShoesSF pisze: ↑27 wrz 2023, 18:00 Siedlak biega obolaly w nieodpowiednich butach i pyta o porade. Ja dobieram klientom obuwie pod ich stope i problemy z biomechaniką, dlatego stopy i stawy moich klientow czuja sie niczym ich zęby szczególnie PO biegach...
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
I właśnie tego doświadczenia brakuje koledze "od stawu skokowego".
-
- Wyga
- Kontakt:
Ja w praktyce polecam buty po uprzedniej organoleptycznej ewaluacji stopy, i wywiadzie z klientem/pacjentem. Srednio 400 osob w miesiacu, buty i wkladki za ok 50-60 tys $. Od dekady. Niejeden uprzednio sceptycznie nastawiony osobnik nie kupuje obuwia nigdzie indziej, nierzadko od dekad. Bo nigdzie indziej nikt im nie dobierze butow czy wkladek gdy walczą z kontuzjami jak ZRP, OP, NM, metatarsalgia, Achilles, shins, kolana, biodra plecy, cukrzyca, dna moczanowa, MS...i wszyscy sa zaskoczeni, ze wiekszosc doznala kontuzji przez brak odpowiedniego wsparcia - you got it! - pod stawem skokowym.weuek pisze: ↑28 wrz 2023, 06:45 Są tacy, którzy uważają, że to jest zła cecha buta i warto ten nadmiar podeszwy usunąć:
(punkt 7)
Zapraszam jesli cos zaboli i przeszkodzi w czerpaniu radosci z zycia. 1310 9th Ave 94122.
Ps. Zdjęcie ktore wkleiłeś to nie model o ktorym mowa, najnowszy GT 2000 wersja 12 wyszla w tym tygodniu i nie ma żelu na widoku.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Co nie zmienia faktu, że doradziłeś autorowi tematu buty odwrotne do tych, jakie chciał. 
Ponad 40 lat miałem źle dobrane buty (a do tego za małe), to doskonale wiem o czym mowa. A w kwestii liczb, to spójrz jak popularny jest McDonalds, Coca-Cola czy fuj!zbuk, a nie korzystam, więc liczby do mnie nie przemawiają.

Ponad 40 lat miałem źle dobrane buty (a do tego za małe), to doskonale wiem o czym mowa. A w kwestii liczb, to spójrz jak popularny jest McDonalds, Coca-Cola czy fuj!zbuk, a nie korzystam, więc liczby do mnie nie przemawiają.