Co zrobić ze starymi butami biegowymi?

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdyby zużyte buty biegowe mogły mówić, to z pewnością opowiedziałyby niejedną przygodę treningową. Jednak mówić nie potrafią i niestety nie zostały zaprojektowane tak, aby służyły nam wiecznie. Czy recykling butów jest możliwy? Jakie są sposoby na nowe życie dla butów biegowych?
https://bieganie.pl/sprzet/co-zrobic-ze ... gie-zycie/
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W butach biegowych nienadających się już do biegania chodzę do/w pracy (czarne szosowe) i z psem (terenowe).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostatnio miałem małą kontuzję, dosyć szybko wyłapałem, że winne są buty (przebieg 900 km),
a że ładne i kupione w tym roku to szkoda było wyrzucać. Nałożyłem w pracy na 8 godzin chodzenia.
Nie, buty w których, nie działa już stabilizacja i noga ucieka, nie nadają się również do chodzenia.

Notabene to druga marka, którą sobie wpisuje na czarną listę.

@weuek bardzo ci dziękuję za polecenie wkładek Inov-8 Boomerang, do biegania ich nie używam, ale w pracy spisują się znakomicie.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam trzy pary tych wkładek. Najstarsze służą wyłącznie do biegania, po 2500 km przebiegu przestałem już liczyć-wydają się niezniszczalne. I są nieocenione w mokrych przełajach, bo nic wody nie piją. Drugie tylko do chodzenia (w emerytowanych butach), a trzecie czekają na pierwsze użycie. Niesamowity produkt z niespotykanym stosunkiem cena/jakość.

Moja praca jest siedząca, tylko z parkingu do budynku chodzę. Dlatego się nadają. A poza tym przeszły na emeryturę po przebiegu 600 km (moja waga 65 kg).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zaciekawiliście mnie tymi wkładkami. Co w nich takiego dobrego? Nadają się też do chodzenia długich dystansów? Altry mają te wkładki takie sobie, może bym wymienił.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nadają się do biegania i chodzenia.
Mam dwie pary i ciągle je używam.

Edit:
Stare buty, od lat, oddaję bezdomnym.
Niektóre przeznaczam również do chodzenia.

Jak pracowałem w Afryce, to zostawiłem dwie pary u misjonarza, który robił zbiórkę i je przekazywał lokalnym dzieciakom.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: 16 wrz 2023, 11:33 Zaciekawiliście mnie tymi wkładkami. Co w nich takiego dobrego? Nadają się też do chodzenia długich dystansów? Altry mają te wkładki takie sobie, może bym wymienił.
W moim przypadku, będąc w pracy odczuwam zdecydowanie mniejsze zmęczenie nóg po całym dniu na nogach (biegam przed pracą) i pamiętam doskonale, te zmęczone nogi, a z nimi jakoś tak automagicznie jest zdecydowanie lepiej.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: 16 wrz 2023, 11:33 Zaciekawiliście mnie tymi wkładkami. Co w nich takiego dobrego?
Najważniejsze w nich jest to, że się po prostu nie ugniatają. W każdych* innych pod paluchem i pietą szybko robi się zero. Nie są z gąbki, jeno z TPU, czyli tego co lepsze podeszwy środkowe.

* Podobno któreś salcesony (może Ride?) też mają też wkładki z TPU.
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Te które się nadają używam na spacer z psami, albo do pracy. Używam tak długo aż się nie nadają do niczego, staram się dodatkowo nie męczyć planety
ODPOWIEDZ