Buty trailowe pod ultra
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
A ja ważę 65 i po 600 km przestałem biegać w cliftonach 7 z tego samego powodu.
Jeśli brak obcasa przeszkadza (chociaż nie wiem dlaczego, bo sam najdłuższe biegi robię w bezobcasowcach), to tanio i dobrze, zwłaszcza dla stopy rzymskiej, będzie Phantom 2 (trójka to głównie bardziej miękka pianka).
Jeśli brak obcasa przeszkadza (chociaż nie wiem dlaczego, bo sam najdłuższe biegi robię w bezobcasowcach), to tanio i dobrze, zwłaszcza dla stopy rzymskiej, będzie Phantom 2 (trójka to głównie bardziej miękka pianka).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Hoka Gaviota 5 ma najszerszy toebox z dotychczasowych wersji jak i ze wszystkich znanych mi nodeli Hoka.duzymis2 pisze: ↑14 sie 2023, 12:22 Doradzicie coś podobnego, ale pod asfalt?
Wymagania:
- szerokie (toebox)
- drop > 0 (więc altry odpadają)
- im więcej amortyzacji tym lepiej - nawet 40 mm+ mi nie przeszkadza, nie startuję w tri czy elicie ( ) więc nie muszę się patrzeć na te ograniczenia
- nie muszą być szybkie, liczy się tylko powyższe, czyli wygoda
- dla stopy pronującej/neutralnej
Nieco zachęcał mnie Nimbus 25 i Superblast, ale ponoć są dosyć wąskie
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tylko nie tu, gdzie trzeba, jeno tylko na haluksy:
Wewnętrzna strona zakręca do środka, a zewnętrzna ma ciasny łuk. Dla rzymskiej* stopy trzeba by brać 3-4 numery za duże żeby to nie psuło palców. Dziękuję, postoję.
*Wy tam nic nie macie dla takiej stopy, więc wasi klienci całe życie będą mieli buty źle dobrane.
Wewnętrzna strona zakręca do środka, a zewnętrzna ma ciasny łuk. Dla rzymskiej* stopy trzeba by brać 3-4 numery za duże żeby to nie psuło palców. Dziękuję, postoję.
*Wy tam nic nie macie dla takiej stopy, więc wasi klienci całe życie będą mieli buty źle dobrane.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2023, 14:17 przez weuek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Co jak co, ale zdecydowanie zgadzam się tu z @weuek - dobrze widać, że tam gdzie palce, jest wąsko
Szeroka dalsza część mnie nie urządza, bo przy czymś takim będą odciski
Zamówiłem na próbę jakieś Fresh Foam X 840F z deca - mają je na stronie podane po prostu jako "840" bez info co to za wersja.. a zdjęcia sugerują właśnie X 840F, który jest dosyć nowym tworem i cięzko o nim znaleźć konkretniejsze informacje. Chcę je zobaczyć na żywo - choć na zdjęciach też wyglądają na mocno ścięte. Jeśli się potwierdzi, to zwracam
Zamówiłem na próbę jakieś Fresh Foam X 840F z deca - mają je na stronie podane po prostu jako "840" bez info co to za wersja.. a zdjęcia sugerują właśnie X 840F, który jest dosyć nowym tworem i cięzko o nim znaleźć konkretniejsze informacje. Chcę je zobaczyć na żywo - choć na zdjęciach też wyglądają na mocno ścięte. Jeśli się potwierdzi, to zwracam
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Powtórzę zdjęcie sprzed kilku miesięcy:
Ten sam rozmiar. Tego pomarańczowego większość uważa za superwygodnego buta, a mnie czynił on szkody na palcach. Jeśli i twoja stopa do takich butów nie przystaje, to szukaj wśród takich jak ten niebieski.
W takim Bondi obcieram podeszwą o drugiego buta (bo tak jest szeroka, a ja mam cienkie uda i mały rozstaw stóp, a do tego stawiam je jak kaczka), a palce i tak się gniotą w wąskim przodzie. To rozszerzanie samej podeszwy, choć bardzo modne, to jest nieracjonalne!
Tu Phantom 2:
Raczej twardy, szczególnie jak na AD 2023. Ale bardzo solidny, ze stabilizowaną piętą, perfekcyjnym językiem, skrojony pod rzymską stopę, która cierpi w szpiczakach (dawno tego hasła nie używałem):-)
Ten sam rozmiar. Tego pomarańczowego większość uważa za superwygodnego buta, a mnie czynił on szkody na palcach. Jeśli i twoja stopa do takich butów nie przystaje, to szukaj wśród takich jak ten niebieski.
W takim Bondi obcieram podeszwą o drugiego buta (bo tak jest szeroka, a ja mam cienkie uda i mały rozstaw stóp, a do tego stawiam je jak kaczka), a palce i tak się gniotą w wąskim przodzie. To rozszerzanie samej podeszwy, choć bardzo modne, to jest nieracjonalne!
Tu Phantom 2:
Raczej twardy, szczególnie jak na AD 2023. Ale bardzo solidny, ze stabilizowaną piętą, perfekcyjnym językiem, skrojony pod rzymską stopę, która cierpi w szpiczakach (dawno tego hasła nie używałem):-)
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Widzisz, wcześniej jak podałeś Phantoma to wrzuciłem w gugla z dopiskiem running shoes i znalazłem, ale Under Armoura a nie Topo
Patrząc na dane, to chyba nawet wolałbym Specter, bo ma więcej mięcha
Moooże jednak rozejrzę się za czymś, co ma zerowy drop... W końcu jeśli będzie dużo pod całością, to nawet nieprzyzwyczajona noga nie powinna mieć z tym problemów. Wtedy biorę pod uwagę Altrę Via Olympus
Z Topo mam ten problem, że ciężko u nas je dostać
Patrząc na dane, to chyba nawet wolałbym Specter, bo ma więcej mięcha
Moooże jednak rozejrzę się za czymś, co ma zerowy drop... W końcu jeśli będzie dużo pod całością, to nawet nieprzyzwyczajona noga nie powinna mieć z tym problemów. Wtedy biorę pod uwagę Altrę Via Olympus
Z Topo mam ten problem, że ciężko u nas je dostać
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Spectera też mam, ale coś z tym przodem jest w nim inaczej, bo mi gdzieś drugi mały palec lekko dotyka do wzmocnienia przodu i dlatego w nich biegam tylko do 30 km. No i jednak trochę za gruba ta podeszwa.
Cyclone 2 (też mam, i to wersję damską) wyglądają na węższe, a jednak w nich w/w problem nie występuje. Nie wiem, może akurat taki mój egzemplarz modelu Specter.
Tylko jedne Topo kupiłem u nas (leżak magazynowy z czasów gdy jeszcze był polski dystrybutor), a resztę w Hiszpanii, Danii i Niemczech.
Via Olympus super-po biegu 50 km zero "śladów" na palcach. Tylko jak patrzysz w dół, to widzisz cegły. Bardziej na oko niż wagowo, bo jednak lżejsze niż Bondi 6 i 7 oraz Phantom 2 (stawiam wszystkie na wagę, nie polegam na danych producenta, bo to często bzdury).
Cyclone 2 (też mam, i to wersję damską) wyglądają na węższe, a jednak w nich w/w problem nie występuje. Nie wiem, może akurat taki mój egzemplarz modelu Specter.
Tylko jedne Topo kupiłem u nas (leżak magazynowy z czasów gdy jeszcze był polski dystrybutor), a resztę w Hiszpanii, Danii i Niemczech.
Via Olympus super-po biegu 50 km zero "śladów" na palcach. Tylko jak patrzysz w dół, to widzisz cegły. Bardziej na oko niż wagowo, bo jednak lżejsze niż Bondi 6 i 7 oraz Phantom 2 (stawiam wszystkie na wagę, nie polegam na danych producenta, bo to często bzdury).
-
- Wyga
- Kontakt:
Fresh Foarm More 840 jest bardzo waski i spiczasty w porownaniu do Gaviota 5, i o wiele mnie stabilny, zbyt gabczasty dla nadpronatorow.duzymis2 pisze: ↑17 sie 2023, 12:45 Co jak co, ale zdecydowanie zgadzam się tu z @weuek - dobrze widać, że tam gdzie palce, jest wąsko
Gaviota 5 po zewnetrznej stronie przodostopia ma bardziej "okragly" ksztalt podeszwy niz upper na nim, trzeba tylko obczaic zdjecie buta w innym kolorze niz ten czarny wklejony powyzej nie wspominajac o porownaniu do wezszego Gaviota. 4.
Nie oceniajcie butow bez włożenia ich na stopę szczegolnie tych ktorych w Polsce nie mozecie dostac w sklepach stacjonarnych. Blogi zostawcie dla blogerów.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Czyli co, do podeszwy te palce włożę, nie do "uppera"?OnTheRunShoesSF pisze: ↑17 sie 2023, 17:35 Gaviota 5 po zewnetrznej stronie przodostopia ma bardziej "okragly" ksztalt podeszwy niz upper na nim,
I co inny kolor zmienia?
Co to znaczy?
-
- Wyga
- Kontakt:
W 5 masz bardziej ksztalt U niz V dlatego wiecej miejsca na palce 345 w porownaniu do 4.
Blogi dla piszacych blogi o butach, klient jako kupujacy obuwie powinien je przymierzyc i poczuc na miejscu w sklepie zamiast kupowac bazujac na blogu.
Blogi dla piszacych blogi o butach, klient jako kupujacy obuwie powinien je przymierzyc i poczuc na miejscu w sklepie zamiast kupowac bazujac na blogu.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dużo miejsca na palce toś ty chyba jeszcze nie widział i nie czuł.
Na miejscu w sklepie (stacjonarnym) zwykle wybór jest taki, jak w twoim, czyli słaby.
Na miejscu w sklepie (stacjonarnym) zwykle wybór jest taki, jak w twoim, czyli słaby.
-
- Wyga
- Kontakt:
Cóż, nie znam zaopatrzenia w rodzimych sklepach, przyznaję. Ale wiem ze w moim sklepie znajdą się i buty 16/48 4E jeśli potrzebujesz, szczególnie jesli cos pobolewa. Zapraszam przy najblizszej spodobnosci, postaramy się dobrać odpowiednie obuwie.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na szczęście (jeszcze) nie pobolewa nic. A to, między innymi, dlatego, że już nie korzystam z takiej typowej oferty, jak w twoim sklepie.
-
- Dyskutant
Pytanie do posiadaczy Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max, to but szeroki czy raczej wąski? Na stronie oznaczony jako Wide (szeroki) ale moje dotychczasowe doświadczenia co do Inov-8 pokazują, że to buty dość wąskie.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Szeroki jak na inov-8, a obiektywnie to normalny (i ciężki).