ITBS - moje boje
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41,05
- Życiówka w maratonie: brak
Jestem po masazu powieziowym, dobrze rozluźnia, przynosi subiektywna ulgę. Pytanie.. KIEDY tak naprawdę można zacząć trening. Aktualnie mam już tydzień przerwy, ale wcześniej po każdym wybieganiu dzień po, pojawiało się wiercenie, ciągnięcie jednk jeszxze w tym udzie. Coś idzie z tym zrobić? I jak trenować i czy w ogóle biegać w tej sytuacji?
PB: 5k 19:32 / 10k 41:05 / HM 1:36:05
- j.nalew
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:49
- Życiówka w maratonie: 3:35:01
Poszłabym do fizjoterapeuty, który obejrzałby Ciebie całego i poszukał miejsc zbyt napietych, osłabionych itp. Skupianie się tylko na paśmie to tylko zaleczenie. Być może inne miejsce są osłabione, przykurczone i przez to powięź obrywa biorąc na siebie za duże obciążenia. Mozesz słabe mięśnie pośladkowe, mocno spięty naprężacz powięzi szerokiej, możesz mieć szpotowe kolana co wpływa na rotację ud i tym samym napięcie pasma itp. itd. Piszę o tym, bo sama od jakiegoś czasu współpracuję z fizjo i uświadamiam sobie jak wiele pozornie różnych rzeczy łączy się ze sobą np. u mnie rozluźnienie pasma spowodowało rozluźnienie prostowników palców stopy bez bezpośredniej pracy na nich, magia
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
-
- Rozgrzewający Się
Byłem analizowany był bieg. Na pewno muszę przemodelować wzorzec biegowy i uruchomić miednice która jest sztywna, nie balansuje. Wykonuje ćwiczenia na mobilizacje ale chyba nie przekłada się to znacząco na poprawe techniki. Przestałem biegać z pięty i środek ciężkosci staram się przesuw do przodu niełatwe to ale coś już zaczyna grać w tym temacie. Aktualnie przebiegłem tydzień temu dychę PW i dolegliwośc dała o sobie wyraźnie znać cmieniem, drażnieniem w udzie rozlanym napięciem trudno to nawet zdefiniwac 2 dni po biegu. Czy taki po treningowy ból/dyskomfort przy itbs jest normalny? I można trenować łagodnie? Aktualnie jestem na tygodniowej odsiadce i ćwiczeniach znowu... profilaktycznie.
Edit Na pewno nie jest to stan ostry jak w szczytowym momencie kontuzji ale inna bolesność rozlana na udo z boku
Edit Na pewno nie jest to stan ostry jak w szczytowym momencie kontuzji ale inna bolesność rozlana na udo z boku
-
- Rozgrzewający Się
Moje aktualne wnioski końcowe po półrocznej batalii wyglądają następująco:
- jeśli dopuści się do stanu umiarkownego/ostrego czyli takiego uniemożliwiającego kontynuację biegu po około 2km minimum 1 miesiąc przerwy od biegania, by zregenerować mikro-uszkodzenie/przeciążenie pasma.
- zastępczo po ustaniu stanu ostrego można stosować szybkie marsze ale bez typowego kroku biegowego, noga raczej na wyproscie, dorzucałem także rower ale do granicy bólu na niższej przerzutce, żeby nie przeciążac nogi.
-Rolowanie jest drugorzędne wg mnie, na pewno dobrze wpływa na ogólną kondycję powieziowa ale kluczowe jest jednak WZMACNIANIE UD. I tu najlepsze będą połprzysiady i przysiady, poprawnie wykonywane. Wg mnie jest syndrom słabych nóg, albo tak przetrenowanych, że osłabionych. Bez zabudowania nóg problem będzie nawrotowy.
-
- jeśli dopuści się do stanu umiarkownego/ostrego czyli takiego uniemożliwiającego kontynuację biegu po około 2km minimum 1 miesiąc przerwy od biegania, by zregenerować mikro-uszkodzenie/przeciążenie pasma.
- zastępczo po ustaniu stanu ostrego można stosować szybkie marsze ale bez typowego kroku biegowego, noga raczej na wyproscie, dorzucałem także rower ale do granicy bólu na niższej przerzutce, żeby nie przeciążac nogi.
-Rolowanie jest drugorzędne wg mnie, na pewno dobrze wpływa na ogólną kondycję powieziowa ale kluczowe jest jednak WZMACNIANIE UD. I tu najlepsze będą połprzysiady i przysiady, poprawnie wykonywane. Wg mnie jest syndrom słabych nóg, albo tak przetrenowanych, że osłabionych. Bez zabudowania nóg problem będzie nawrotowy.
-
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Kontakt:
Stan nawrotowy bedzie sie pojawiac jesli nie dobierzecie obuwia pod biomechanike stawu skokowego bo to on wprawia w ruch wszystkie stawy powyzej i powoduje ciagle pociaganie za pasmo zaczynajac od rozsciegna podeszwowego wzwyz.
-
- Rozgrzewający Się
Na pewno obuwie ma również kolosalne znaczenie. Wiele osób z pronacja używa neutralow. Z tym że, z obserwcji swojego ciała i komentarzy innych widzę, że najczęściej dochodzi o urazu po mocnej imprezie biegowej, przeciążeniu ostrym z duzą niedomogą mięśniową, żeby tego unikać trzeba mieć mocne uda i odpowiednio dobrany do możliwości trening inaczej nie ma siły i coś zaszwankuje. Ja stawiam na wzmocnienie bo biomechanicznie nie naprawie wszystkiego, miednice jest ciężko uelastycznić...
-
- Wyga
- Kontakt:
Owszem trening wzmacniajacy zawsze pomocny aczkolwiek u nas staw skokowy jest fundamentem naszego ciala w pozycji stajacej, chodzac, w biegu.
Dlatego pomocne jest utrzymanie go w pozycji neutralnej.
Dlatego pomocne jest utrzymanie go w pozycji neutralnej.
-
- Rozgrzewający Się
Właśnie stopa i staw skokowy... Co myślisz o sile odwiedzenia stopy do góry, przywiedzeniundo do góry podczas biegu może to nasilć itbs i nadmiernie naprężac strzałkowy długi?
-
- Wyga
- Kontakt:
A jakie obuwie na codzień i na aktywnosci? Nandpronacja? Pes Cavus?
-
- Rozgrzewający Się
Biegam przeważnie w Brooks Trace 2 i Mizuno Wave..
......
Robię wzmocnienie ud ale po intensywniejszym obciązaniu wciąż w nadkłykciu piszczelowym jakby rozpieranie. Biegać czy nie biegać oto jest pytanie.
Obawiam się, że zeby to całkowcie zaleczyć, w sensie bez sensacji bolowych jakichkolwiek po wysiłku trzeba robić te 3 mies przerwy od biegania....w międzyczasie lekkie aktywności. Niestety nie poszedłem tą drogą to mam
......
Robię wzmocnienie ud ale po intensywniejszym obciązaniu wciąż w nadkłykciu piszczelowym jakby rozpieranie. Biegać czy nie biegać oto jest pytanie.
Obawiam się, że zeby to całkowcie zaleczyć, w sensie bez sensacji bolowych jakichkolwiek po wysiłku trzeba robić te 3 mies przerwy od biegania....w międzyczasie lekkie aktywności. Niestety nie poszedłem tą drogą to mam
-
- Wyga
- Kontakt:
Mizuno Wave Rider? Wave Inspire? Wave Paradox?
Te 3 rozne buty z serii Wave maja 3 różne poziomy wsparcia, Rider neutralne wiec bajmniej wspierajace i jesli jestes nadpronatorem to w zbyt miekkim bucie moze byc pies pogrzebany.
Te 3 rozne buty z serii Wave maja 3 różne poziomy wsparcia, Rider neutralne wiec bajmniej wspierajace i jesli jestes nadpronatorem to w zbyt miekkim bucie moze byc pies pogrzebany.
-
- Rozgrzewający Się
Wave Rider i to starszy model, bodajże 22.
Probowalem w Brooks Adrenaline gts dedykowane dla pronatorow, ale ta wkładka mega niewygodna dl mnie była, wręcz dyskomfort duży czułem przy stąpaniu i nadmierny nacisk na łuk stopy
Probowalem w Brooks Adrenaline gts dedykowane dla pronatorow, ale ta wkładka mega niewygodna dl mnie była, wręcz dyskomfort duży czułem przy stąpaniu i nadmierny nacisk na łuk stopy
-
- Wyga
- Kontakt:
Hmmm, jesli masz dosyc płaska i szeroka stope w srodstopiu to w Adrenaliach szczegolnie bedziesz czuc ksztalt podeszwy ktora moze byc wezsza od Twojej stopy.
Rowniez Rider jest butem neutralnym wiec na mniej wsparcia. Ciężko doardzic nie widzac stop...
Jesli jestes nadpronatorem to Brooks Addiction ma szerszy ksztalt podeszwy pod stopa i wiecej wsparcia. Kwestia czucia twardszego ucisku pod pieta/kostka zajmuje 3-4 dni do przyzwyczajenia sie, pewnie cale zycie nosiles zbyt miekkie obuwie, i boso w domu, stad nieprzyzwyczajenie do obuwia dla nadpronatorow oraz problemy od stop do bioder/pleców.
Rowniez Rider jest butem neutralnym wiec na mniej wsparcia. Ciężko doardzic nie widzac stop...
Jesli jestes nadpronatorem to Brooks Addiction ma szerszy ksztalt podeszwy pod stopa i wiecej wsparcia. Kwestia czucia twardszego ucisku pod pieta/kostka zajmuje 3-4 dni do przyzwyczajenia sie, pewnie cale zycie nosiles zbyt miekkie obuwie, i boso w domu, stad nieprzyzwyczajenie do obuwia dla nadpronatorow oraz problemy od stop do bioder/pleców.
-
- Rozgrzewający Się
Ta hipoteza może być trafna...
Niestety mam też bocznie przyprte rzepki i tutaj też się pojawia problem od czasu do czasu w przednim przedziale kolanowym...
Czy to predysponuje do itbs?
Jak wyżej pisałem przez dwa tygodnie zastępczo ćwiczę wzmacniająco i jeżdżę rowerem w celu całkowitego wygaszenia zapalenia.... Jednak zdarzyło się coś co nie przyszło mi do głowy nawet w najczrniszjych snach... Mianowicie POJAWIŁ SIĘ BÓL TAKŻE W DRUGIM KOLANIE.
Robiłem po 2 serie głębokich przysiadów (15 razy) co drugi dzień...no i siadło, kłucie pod rzepką deliktne i promieniowanie boli na piszczelowy jakby...
Dramat jestem kompletnie załamany. Nie pozostaje nic jak powiesić buty na kołku i pozostać przy wygaszania objawów i zmniejszyć jeszxze bardziej obciążenia... Perspektywa beznadziejna, nie widać końca tego ustroistwa a ciągnięcie w udzie i promieniowanie w stronę kolana po mocniejszej jeździe rowerem także wróciło...
Niestety mam też bocznie przyprte rzepki i tutaj też się pojawia problem od czasu do czasu w przednim przedziale kolanowym...
Czy to predysponuje do itbs?
Jak wyżej pisałem przez dwa tygodnie zastępczo ćwiczę wzmacniająco i jeżdżę rowerem w celu całkowitego wygaszenia zapalenia.... Jednak zdarzyło się coś co nie przyszło mi do głowy nawet w najczrniszjych snach... Mianowicie POJAWIŁ SIĘ BÓL TAKŻE W DRUGIM KOLANIE.
Robiłem po 2 serie głębokich przysiadów (15 razy) co drugi dzień...no i siadło, kłucie pod rzepką deliktne i promieniowanie boli na piszczelowy jakby...
Dramat jestem kompletnie załamany. Nie pozostaje nic jak powiesić buty na kołku i pozostać przy wygaszania objawów i zmniejszyć jeszxze bardziej obciążenia... Perspektywa beznadziejna, nie widać końca tego ustroistwa a ciągnięcie w udzie i promieniowanie w stronę kolana po mocniejszej jeździe rowerem także wróciło...
-
- Rozgrzewający Się
Także teraz na zmianę przepina jedno albo drugie kolano, nigdy dwa naraz... To jest też zadziwiające...