W czasie wolnym biegam ultramaratony – Oswald Rodrigo Pereira | Podcast W Rytmie Biegania
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Gościem najnowszego odcinka podcastu „W Rytmie Biegania” napędzanego przez eobuwie.pl jest Oswald Rodrigo Pereira – dziennikarz, filmowiec, reporter wysokogórski, biegacz, himalaista. Urodzony w Belgii pół Polak, pół Portugalczyk, po ukończeniu studiów prawniczych swoje miejsce zawodowe odnalazł w dziennikarstwie. Jak sam powiedział: „Poszukiwanie najbardziej nurtujących ludzkich historii i inspirujących dokonań zaprowadziło mnie tam, gdzie nigdy nie myślałem, że wyląduję – pod najwyższe góry świata”.
Od 2018 roku jeździ na wyprawy jako filmowiec. Relacjonował Narodową zimową wyprawę na K2. Uczestniczył w trzech wyprawach z ramienia programu PHZ im. Artura Hajzera: Nanda Devi East, Lhotse i Batura Sar. Zimą 2020/21 roku był świadkiem triumfu i tragedii na K2. Latem 2021 roku wrócił z kamerą pod drugą najwyższą górę świata. Wspiął się do Obozu 3 (7300 m). Wszedł też na Broad Peak bez wspomagania się tlenem z butli. Ostatnio wrócił z wyprawy MAD SKI Project 2023 z Bartkiem Ziemskim, podczas której obaj weszli na szczyty dwóch ośmiotysięczników, Dhaulagiri oraz Annapurnę, bez wspomagania się tlenem, z których to Bartek zjechał na nartach.
W niezwykle ciekawej rozmowie z Adamem Kszczotem i Maciejem Kurzajewskim opowiada m.in.:
- Jak wyglądały jego początki z bieganiem?
- Skąd u niego zamiłowanie do himalaizmu?
- Czy himalaizm jest sportem?
- Jak przygotowuje się do wypraw?
- Jak ważna jest hipoksja w przygotowaniach do wyprawy?
- Czy wspinanie się jest dla biegaczy?
- Jakie są zagrożenia w górach?
- Dlaczego wspina się bez dodatkowego tlenu?
- Jak zareagował na zetknięcie się ze śmiercią w górach?
- Jak spędza czas pomiędzy wyprawami?
Materiał powstał we współpracy z marką eobuwie.pl. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania całej rozmowy! Podcast dostępny również na wszystkich platformach podcastowych.
https://bieganie.pl/audio/w-czasie-woln ... -biegania/
Od 2018 roku jeździ na wyprawy jako filmowiec. Relacjonował Narodową zimową wyprawę na K2. Uczestniczył w trzech wyprawach z ramienia programu PHZ im. Artura Hajzera: Nanda Devi East, Lhotse i Batura Sar. Zimą 2020/21 roku był świadkiem triumfu i tragedii na K2. Latem 2021 roku wrócił z kamerą pod drugą najwyższą górę świata. Wspiął się do Obozu 3 (7300 m). Wszedł też na Broad Peak bez wspomagania się tlenem z butli. Ostatnio wrócił z wyprawy MAD SKI Project 2023 z Bartkiem Ziemskim, podczas której obaj weszli na szczyty dwóch ośmiotysięczników, Dhaulagiri oraz Annapurnę, bez wspomagania się tlenem, z których to Bartek zjechał na nartach.
W niezwykle ciekawej rozmowie z Adamem Kszczotem i Maciejem Kurzajewskim opowiada m.in.:
- Jak wyglądały jego początki z bieganiem?
- Skąd u niego zamiłowanie do himalaizmu?
- Czy himalaizm jest sportem?
- Jak przygotowuje się do wypraw?
- Jak ważna jest hipoksja w przygotowaniach do wyprawy?
- Czy wspinanie się jest dla biegaczy?
- Jakie są zagrożenia w górach?
- Dlaczego wspina się bez dodatkowego tlenu?
- Jak zareagował na zetknięcie się ze śmiercią w górach?
- Jak spędza czas pomiędzy wyprawami?
Materiał powstał we współpracy z marką eobuwie.pl. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania całej rozmowy! Podcast dostępny również na wszystkich platformach podcastowych.
https://bieganie.pl/audio/w-czasie-woln ... -biegania/
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest akurat ten Pereira, który odszedł z TVP w 2016, czyli porządny człowiek. Przesłucham w wolnym czasie.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W pierwszym momencie przestraszyłem się, że to ten Pereira z TVPiS (dez)info. Ale to jego normalny brat. Czyli jeszcze nie jest najgorzej z tym portalem
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
wiadomo wywiad z arystokracja dziennikarstwa wg Jaruzelskiego czyli Lisem to byłoba dopiero nobilitacja.
ale Pereira brat to do wora i wór do jeziora.
ręce nie mają gdzie opaść jak się czyta takie komentarze.
do dam jeszcze, że jak mi coś nie pasuje to nie oglądam/czytam/słucham.
a nie staram się przekonać na siłę innych do swoich żabek.
ale tu nie, tu musi być manifestacja i koniecznie zaznaczenie swoich poglądów pod każdym niepasujacym biegaczem lub jego bratem siostrą.
idźcie lepiej pobiegac, bo to wciąż portal dla biegaczy a nie strona silni gazem.
ale Pereira brat to do wora i wór do jeziora.
ręce nie mają gdzie opaść jak się czyta takie komentarze.
do dam jeszcze, że jak mi coś nie pasuje to nie oglądam/czytam/słucham.
a nie staram się przekonać na siłę innych do swoich żabek.
ale tu nie, tu musi być manifestacja i koniecznie zaznaczenie swoich poglądów pod każdym niepasujacym biegaczem lub jego bratem siostrą.
idźcie lepiej pobiegac, bo to wciąż portal dla biegaczy a nie strona silni gazem.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Nazywanie Pereiry dziennikarzem to kop w twarz dla dziennikarzy.
To jest tępy propagandzista piszący wyłącznie pod dyktando rządzących. I tak, jakby z takim człowiekiem przeprowadzano wywiad, to nie byłoby czego słuchać.
To jest tępy propagandzista piszący wyłącznie pod dyktando rządzących. I tak, jakby z takim człowiekiem przeprowadzano wywiad, to nie byłoby czego słuchać.
The faster you are, the slower life goes by.
- pawo
- Wodzirej
No rzeczywiście, nie ma Cię tutaj, a to powyżej to moje złudzenie.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
widziałeś gdzieś pawo żebym się przypierdal do osób udzielających wywiadów tylko dlatego że są z tej czy innej partii ? to Ty i Tobie podobni robicie ściek z tego forum.
to nie Onet.
a jak chcesz swoje poglądy polityczne pokazywać to rób to dalej u siebie na blogu.
dla mnie EOT
ps
a jak chcesz wypisywać feel free.
tylko wiedz, że dzięki Tobie i podobnym coraz mniej mam w ogóle ochotę na bieganie zaglądać.
wylewaj swe frustracje polityczne gdzie indziej.
to nie Onet.
a jak chcesz swoje poglądy polityczne pokazywać to rób to dalej u siebie na blogu.
dla mnie EOT
ps
a jak chcesz wypisywać feel free.
tylko wiedz, że dzięki Tobie i podobnym coraz mniej mam w ogóle ochotę na bieganie zaglądać.
wylewaj swe frustracje polityczne gdzie indziej.
- pawo
- Wodzirej
Ale przypierdalasz się do tych co komentują, a forum służy właśnie do komentowania i wymiany poglądów, tych różniących się też. To Ty chcesz, żeby inni pisali co się Tobie podoba. Każda rozmowa prowadzona dla usatysfakcjonowania rozmówcy jest bez sensu.
A i mam pytanie, skąd wiesz co jest u mnie na blogu, jak czytasz tylko to z czym się zgadzasz?
A i mam pytanie, skąd wiesz co jest u mnie na blogu, jak czytasz tylko to z czym się zgadzasz?
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
to, że ja nie komentuje wszędzie i wszystkiego nie znaczy że nie czytam.
logika leży i kwiczy.
a forum jest biegowe a nie o twoim światopoglądzie i być może nie każdy ma ochotę to czytać w co drugim temacie.
u siebie pisz se co chcesz, ale nie rób bydła w co drugim wątku.
logika leży i kwiczy.
a forum jest biegowe a nie o twoim światopoglądzie i być może nie każdy ma ochotę to czytać w co drugim temacie.
u siebie pisz se co chcesz, ale nie rób bydła w co drugim wątku.
- pawo
- Wodzirej
Nieśmiało przypominam, że to Ty wszcząłeś awanturę w tym temacie, a w temacie który wspominasz i tak Cię boli nabluzgałeś bez sensu a potem pokasowałeś.
Takie emocjonalne zachowanie świadczy jednak o zaangażowaniu i wyraźnych preferencjach.
Więc przygadał kocioł garnkowi. Taka sytuacja.
Takie emocjonalne zachowanie świadczy jednak o zaangażowaniu i wyraźnych preferencjach.
Więc przygadał kocioł garnkowi. Taka sytuacja.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przepraszam pawo za chamstwo cichego, dawno powinien zostać stąd usunięty, narazie został zablokowany ale znając życie skończy się usunięciem.
- pawo
- Wodzirej
No nie. Znasz moje zdanie na ten temat, a raczej tematy.
Cichy ma swoje słabości jak my wszyscy, ale uważam i nie jest to kurtuazja, że można z nim rozmawiać i często ta rozmowa się udaje.
Jak mogę Cię prosić to wywal tą całą rozmowę w czorty i nikogo nie blokuj.
Cichy ma swoje słabości jak my wszyscy, ale uważam i nie jest to kurtuazja, że można z nim rozmawiać i często ta rozmowa się udaje.
Jak mogę Cię prosić to wywal tą całą rozmowę w czorty i nikogo nie blokuj.
-
- Stary Wyga
Gdybyś napisał to samo, tylko bardziej po polsku, np.
"Ale komentujesz inne komentarze, a forum służy właśnie do komentowania i wymiany poglądów, tych różniących się też. "
to paradoksalność tego zdania byłaby bardziej widoczna, i bez metalogiki ani rusz...więc już nie wiem, czy można komentować komentarze, z którymi się nie zgadzamy, czy nie? Może AK by się wypowiedział, jako naczelny tego forum i inicjator wątku.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 10k to za długo
- Życiówka w maratonie: Pobiegnę po 40tce.
Wydzieliłem dyskusję o cichym do osobnego wątku - viewtopic.php?f=6&t=64972. Proszę przenieść debaty na ten temat tam. Będę sukcesywnie sprzątał ten wątek z komentarzy dot. cichego.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Ja nie znam braci Pereirów, ale skoro niektórym tu odbija polityczna szajba, to dla oprzytomnienia podam przykład bardziej znanych braci Kurskich.Szymon1988 pisze: ↑15 cze 2023, 12:54 W pierwszym momencie przestraszyłem się, że to ten Pereira z TVPiS (dez)info. Ale to jego normalny brat. Czyli jeszcze nie jest najgorzej z tym portalem
Jeden (pewnie ten dobry dla naszego moderatora cenzora) wciska kit chyba w Wyborczej albo w TVN , jawnie sympatyzującym z PO, Lewicą itd. Drugi (to pewnie ten zły) wciska kit w TVP, obecnie stanowiącej propagandę PiSu.
A obaj spotykali się razem w sobotę przy świecach na kolacji u mamy (teraz już świętej pamięci) i pewnie śmiali się jak łatwo skłócają tubylczą ludność, mając z tego naprawdę niezły szmal.
Tak więc proszę o opamiętanie. Zwłaszcza jak ktoś ma już 5 dyszek na karku to powinien nie być aż taki naiwny.