Tlenowa czy interwałowa szkoła biegania? Testujemy, która jest skuteczniejsza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A te progi?
Poproszę o HR i LA.
New Balance but biegowy
PiotrSn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja byłem ciekaw, czy i ew. jak zmienił się parametr nazwany HR MAX (bo tu była dyskusja)?
Ciekaw też jestem, czy w wypadku VO2MAX 2-3 to rzeczywiście dużo, czy np. mogłoby się zdarzyć, że jednego dna wyjdzie 48, a za tydzień (gdyby komuś się chciało to sprawdzać) 50, niezależnie od treningu? ( Pytam, bo nie mam pojęcia...wiem tylko, jak to jest w oszacowaniach Garmina)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

PiotrSn pisze: 05 cze 2023, 11:07 Ja byłem ciekaw, czy i ew. jak zmienił się parametr nazwany HR MAX (bo tu była dyskusja)?
Ciekaw też jestem, czy w wypadku VO2MAX 2-3 to rzeczywiście dużo, czy np. mogłoby się zdarzyć, że jednego dna wyjdzie 48, a za tydzień (gdyby komuś się chciało to sprawdzać) 50, niezależnie od treningu? ( Pytam, bo nie mam pojęcia...wiem tylko, jak to jest w oszacowaniach Garmina)
Ale Germin reaguje ze zmiana dopiero po paru treningach an nie za kazdym razem (tak to zrozumialem i tak tez obserwuje)
PiotrSn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 05 cze 2023, 11:43 Ale Germin reaguje ze zmiana dopiero po paru treningach an nie za kazdym razem (tak to zrozumialem i tak tez obserwuje)
Racja. Choć wydaje mi się, że reaguje raczej po szybszych akcentach...w każdym razie: Garmin pokazywał mi wyższe wartości i większe wzrosty VO2Max, i nie traktowałem tego bardzo serio.

Moje pytanie dotyczyło wiarygodności i dokładności pojedynczego pomiaru w profesjonalnym teście.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z mojego doświadczenia, to garmin bierze pod uwagę 7 dni treningów wstecz, czyli bazuje na tzw. krótkoterminowym obciążeniu - do którego sugeruje optymalny zakres wysiłku (na zielno na wykresie). Ale też reaguje na pojedyncze jednostki treningowe.
Po cięższych treningach obciążenie zazwyczaj się znacznie zwiększa w obciązeniu 7-dniowym. Może też znaczenie wprowadzana lub nie waga zawodnika... (tego nie jestem pewny czy wpływa). W badaniu wydolnościowym VO2 max (absolutne) wyrażone w [L/min] jest przeliczane na VO2 max (relatywne) [ml/kg/min]. I to drugie jest prognozowane przez Garmina.

2 czynniekiem, który u gramina wpływa, to bieganie z paskiem na klatę w okolicy tętna progowego na treningu (też oczywiście może być na zawodach) pozwala wykrywać tętno i prędkośc progową (które można zakceptować przy zapisywaniu treningu. I to ma również wpływ na sugerowane VO2max i np. symulator wyścigu (5, 10, 21, 42km).

Tyle z moich spostrzeżeń, apropo garmina :-)

Co do HRmax, to raczej nieznacznie (kilka uderzeń ?) spada przy wzroście formy. Najłatwiej wykręcić wysokie HR, przy rozpoczynaniu cyklu przygotować po tzw. "roztrenowaniu".

P.S. Co do temp bieganych na bieżni mechanicznej (przy badaniu wydolnościowym) w porównaniu z biegiem "w terenie". To osobiście mi było łatwiej wykręcić szybsze tempo na bieżniprzy takim samym tętnie. Ale to może indywiudalna sprawa, albo kwestia obiegania. Choć zaznaczam, że na bieżni biegałem może 7 razy w życiu ;-)
----------------------------------------------------------
1440miles
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 05 cze 2023, 08:29 A te progi?
Poproszę o HR i LA.
Podbijam pytanie, też mnie interesuje :-)
----------------------------------------------------------
1440miles
MM91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:59:24

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 07 cze 2023, 01:16 P.S. Co do temp bieganych na bieżni mechanicznej (przy badaniu wydolnościowym) w porównaniu z biegiem "w terenie". To osobiście mi było łatwiej wykręcić szybsze tempo na bieżniprzy takim samym tętnie. Ale to może indywiudalna sprawa, albo kwestia obiegania. Choć zaznaczam, że na bieżni biegałem może 7 razy w życiu ;-)
U mnie też zależność jest odwrotna niż w teście ale później doczytałem że oni biegali na 1,5% nachyleniu co trochę zmienia postać rzeczy :⁠-⁠)
ODPOWIEDZ