Jak się uda, to jeszcze dzisiaj będzie można to stwierdzić. W końcu ktoś mnie nagrał w biegusultangurde pisze: ↑24 maja 2023, 17:13 Właśnie miałem napisać, że Drwal chyba ze śródstopia nigdy w życiu nie biegał, jak pyta o takie rzeczy (bez urazy)
Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak to wygląda...
1.
https://www.youtube.com/watch?v=OmzZtIF2FIs
Tempo: 4:17
Kadencja: 171
Krok: 1,36
Czas kontaktu: 221
Oscylacja: 11,3
Toriny
2.
https://www.youtube.com/watch?v=tY5MvUypN3A
Tempo: 3:56
Kadencja 173
Kontakt: 216
Krok: 1,47
Oscylacja: 11,2
Toriny
3.
https://www.youtube.com/watch?v=2dZMzTKkxJU
Tempo: 3:57
Kadencja: 174
Kontakt: 210
Krok: 1,45
Oscylacja: 11,1
4.
https://www.youtube.com/watch?v=FPDadawUmKA
Tempo: 4:53
Kadencja: 155
Kontakt: 236
Krok: 1,32
5.
https://www.youtube.com/watch?v=SRYH2ixDBIg
Tempo: 4:14
Kontakt: 227
Krok: 1,38
Oscylacja: 10,4
1.
https://www.youtube.com/watch?v=OmzZtIF2FIs
Tempo: 4:17
Krok: 1,36
Czas kontaktu: 221
Oscylacja: 11,3
Toriny
2.
https://www.youtube.com/watch?v=tY5MvUypN3A
Tempo: 3:56
Kadencja 173
Kontakt: 216
Krok: 1,47
Toriny
3.
https://www.youtube.com/watch?v=2dZMzTKkxJU
Tempo: 3:57
Kadencja: 174
Kontakt: 210
Krok: 1,45
Oscylacja: 11,1
4.
https://www.youtube.com/watch?v=FPDadawUmKA
Tempo: 4:53
Kadencja: 155
Kontakt: 236
Krok: 1,32
5.
https://www.youtube.com/watch?v=SRYH2ixDBIg
Tempo: 4:14
Kontakt: 227
Krok: 1,38
Oscylacja: 10,4
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Co jest z lewą nogą?
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
@Drwal Biegacz
Nie mam zbytnio oka do detali, ale na filmiku ze zbiegiem widać, braki w szybkim bieganiu. Dół/miednica jest niestabilna przy przeciążeniu i góra kompensuje nieskoordynowanym machaniem rąk (ręce przestają pracować w osi ciała). Ja tak miałem jak miałem przykurcz w barku, który rehabilitowałem krótko.
Nie mam zbytnio oka do detali, ale na filmiku ze zbiegiem widać, braki w szybkim bieganiu. Dół/miednica jest niestabilna przy przeciążeniu i góra kompensuje nieskoordynowanym machaniem rąk (ręce przestają pracować w osi ciała). Ja tak miałem jak miałem przykurcz w barku, który rehabilitowałem krótko.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
I prawą...
Noga lewa
Pracuje jakby słabiej, mam mniejsza kontrolę nad jej ruchem, jest mniej wytrenowana. Skupiałem się na niej znacznie mniej niż na prawej
Noga wydaje się dłuższa od sąsiadki (raczej efekt zrolowanej, przegiętej miednicy)
Stopa jest dłuższa i szersza, niższa i ma większy obwód od drugiej.
Podczas biegu najbardziej odczuwam/nadwyrężam pośladek z dołu, bardziej po zewnętrznej i idzie to w dól na dwugłowy.
Odczuciowo jakby słabiej realizowała wkrętkę, była bardziej sztywna, ale i wytrzymała na długotrwały wysiłek, mniej pracuje.
Ma mniejszy zakres(y) w stawie biodrowym
Noga prawa
Pracuje lepiej i mam większą kontrolę nad jej ruchem, jest mocniej wytrenowana. Przede wszystkim na niej się skupiałem.
Noga wydaje się krótsza od sąsiadki (raczej efekt zrolowanej, przegiętej miednicy)
Stopa węższa, krótsza, niższa, ale obwód ma większy od drugiej
Podczas biegu najbardziej nadwyrężam/czuje staw skokowy, tak od wewnątrz.
Jest (odczuciowo) mocno przetrenowana i mocniej eksploatowana podczas biegu
Ma większe zakresy w biodrze.
Ma mniejszy zakres(y) w stawie skokowym.
@sultangurde
W planie była rejestracja biegu w tempie ok. 3:00 (tak 100m) na bieżni. Będzie to inaczej wyglądało zapewne, sam jestem ciekawy jak. Więc cdn.
Jakoś słabo to dostrzegam, ale może
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Idź do fizjo.
Zakładaj taśmy i spaceruj ze skręconą miednicą w lewo w płaszczyźnie poprzecznej. Na godzinę 11. A z pomocą obu rąk wykręć na 10. I spaceruj. Na rozgrzewkę ustaw lewą stopę w skręceniu do wewnątrz. I spaceruj. Potem ustaw stopę na wprost. I spaceruj. Może poczujesz lewy poślad. Baw się tym. Jest sporo opcji, żeby poruszyć duże struktury. Tak wygląda praca u podstaw. Nazywam to projektowaniem fazy podporu.
Zakładaj taśmy i spaceruj ze skręconą miednicą w lewo w płaszczyźnie poprzecznej. Na godzinę 11. A z pomocą obu rąk wykręć na 10. I spaceruj. Na rozgrzewkę ustaw lewą stopę w skręceniu do wewnątrz. I spaceruj. Potem ustaw stopę na wprost. I spaceruj. Może poczujesz lewy poślad. Baw się tym. Jest sporo opcji, żeby poruszyć duże struktury. Tak wygląda praca u podstaw. Nazywam to projektowaniem fazy podporu.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przy okazji fizjoterapii.
Istnieje wiele sposobów pracy z tkanką i warto podpatrzeć co robią fizjoterapeuci, jakie stosują metody. Zwykle to są jakieś statyczne rzeczy, ale może się trafić takie ćwiczenie albo mobilizacja tkanki, którą da się wykonać w marszu, albo w staniu przed lustrem i wykonywaniu najazdu na nogę podporową. Takie rzeczy.
Istnieje wiele sposobów pracy z tkanką i warto podpatrzeć co robią fizjoterapeuci, jakie stosują metody. Zwykle to są jakieś statyczne rzeczy, ale może się trafić takie ćwiczenie albo mobilizacja tkanki, którą da się wykonać w marszu, albo w staniu przed lustrem i wykonywaniu najazdu na nogę podporową. Takie rzeczy.
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Odradzam na razie. Rekomendowałbym pracę nad wyrównaniem obu stron, bo inaczej jest duże ryzyko kontuzji przy bardzo dużym przeciążeniu np. na łuku na stadionie. Ewentualna konsultacja i wyrównanie długości nogi wkładką do buta, bo z dużym prawdopodobieństwem biegasz minimalnie przechylony na jedną stronę.Drwal Biegacz pisze: ↑25 maja 2023, 14:09
@sultangurde
W planie była rejestracja biegu w tempie ok. 3:00 (tak 100m) na bieżni. Będzie to inaczej wyglądało zapewne, sam jestem ciekawy jak. Więc cdn.
Edit. Sam jako dzieciak w sprincie miałem taką przypadłość, że po wyjściu z bloku i fazie biegu w pochyleniu jak się prostowałem to stopy stawiałem na V, ewidentnie to było widać na żwirze. Trener mi to korygował bo bieganie w V to z automatu problemy z pośladkiem (napięte mięśnie, nieoptymalna praca itd).
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki! Wszystko to wypróbuję/zastosuję oczywiście. Cały czas coś tam robię i ze stopą prawą i miednicą nogi lewej i całą postawą i są postępy. W blogu tylko o tym wspominam, za dużo pisania
To co może pouczające (dla innych) w moim przypadku to to, że te wszystkie moje "defekty" uświadomiłem sobie właśnie zaczynając biegać powięziowo (tensegracyjnie) czyli to co proponuje Yacool.
Dlatego tyle pracy nad ruchem=naprawiana układu tensegracyjnego. Wcześniej nie było mi to potrzebne do biegania, nie miałem świadomości tego. A jak zapewne wiecie jestem optymistą w tym (poukładania na nowo-lepiej tych wszystkich kości, ścięgien mięśni stawów) zakresie.
Jeszcze co do realizacji sfilmowanych biegów. Odbyły się na trasie, której nie lubię (ale tam mały ruch) bo jezdnia jest pochyła, a to mocno destabilizuje mi ruch bez względu na to w jaką stronę jest pochylona/biegam. Dlatego drogą gruntową biegało mi się najlepiej. Na zawodach biegam środkiem
@sultangurde
Faktycznie dawno (ostatni raz chyba rok temu) nie sprinotwałem i nie wiem czy obecnie rozwinąłbym prędkość 3:00, ale próby podejmę. Może nawet dzisiaj (ale filmu nie będzie niestety). Praktycznie przez wszystkie swoje lata biegania miałem tylko jedną kontuzję (dwugłowy) która uniemożliwiła start/bieganie przez kilka dni.
Biegam bardzo zachowawczo, mało odważnie/agresywnie
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tutaj jeden przykład na mobilizację w podporze.
Podczas biegu takie przejście miednicy na nodze podporowej trwa 0,2-0,3s. Do tego jest tam 2-3g przeciążenia. Czyli trudno tym sterować i modyfikować, a może nawet nie da się. W odróżnieniu od salta w tył, którego nie da się spowolnić, żeby to potrenować wpierw, projektowaniem podporu już można się bawić. Kumacie ideę? Seba tym załatwia dzieciaki na wuefie. Jak mu trują dupę: "prze pana co dziś będziemy robić?" to im odpowiada, że - torować powięź. Jest zdziwko i cisza przez chwilę.
Jeszcze raz ten przykład. Widać, że nie wchodzi rotacja w lewej nodze i całość składa się w hipdropie, co kompensowane jest w przechyle głowy na prawe ucho. Darek wspomina o tym w podkaście, że ma taką manierę z kiwaniem głową. A ja wam powiem, że jakby go tak poprosić, żeby na chwilę przestał kiwać, to okazałoby się, że łatwiej złamać 6h/100km niż zatrzymać głowę, bo przyczyna leży gdzie indziej. Korektę wkrętki podczas biegu można przyrównać do zagadnienia nauki salta w tył. Musisz od razu wykonać cały ruch, z całą tą dynamiką.
Podczas biegu takie przejście miednicy na nodze podporowej trwa 0,2-0,3s. Do tego jest tam 2-3g przeciążenia. Czyli trudno tym sterować i modyfikować, a może nawet nie da się. W odróżnieniu od salta w tył, którego nie da się spowolnić, żeby to potrenować wpierw, projektowaniem podporu już można się bawić. Kumacie ideę? Seba tym załatwia dzieciaki na wuefie. Jak mu trują dupę: "prze pana co dziś będziemy robić?" to im odpowiada, że - torować powięź. Jest zdziwko i cisza przez chwilę.
Jeszcze raz ten przykład. Widać, że nie wchodzi rotacja w lewej nodze i całość składa się w hipdropie, co kompensowane jest w przechyle głowy na prawe ucho. Darek wspomina o tym w podkaście, że ma taką manierę z kiwaniem głową. A ja wam powiem, że jakby go tak poprosić, żeby na chwilę przestał kiwać, to okazałoby się, że łatwiej złamać 6h/100km niż zatrzymać głowę, bo przyczyna leży gdzie indziej. Korektę wkrętki podczas biegu można przyrównać do zagadnienia nauki salta w tył. Musisz od razu wykonać cały ruch, z całą tą dynamiką.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak to dostrzegłeś?
Napisałem: wypróbuję, ale ja już to robię, tyle że nie w gumach, ale podczas biegania.
I właśnie podczas biegania (z którego właśnie wróciłem) uświadomiłem sobie, że jest to moje bieganie LEWYM BIODREM DO PRZODU (odczuciowo cały czas z przodu wysuniętym przed prawe biodro). Nawet biegam czasami z głową skręconą w prawo by łatwiej to realizować.
Teraz wzmocnię/będę wzmacniał to jeszcze gumami.
Kolejny raz mnie zaskoczyłeś, jak udało Ci się to dostrzec?
Biega się trochę niewygodnie, ale stabilniej, praca organizmu/stron jest bardziej równomierna.
Zaczynam też bardziej obciążać wykroczną i bardziej wykraczać.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No przecież szamanem jestem.
-
- Zaprawiony W Bojach
3D widzenie