Tlenowa czy interwałowa szkoła biegania? Testujemy, która jest skuteczniejsza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z tym co napisał @Adam Klein Generalnie nudy ale pierwsze koty za płoty.
Czekam na nowy pomysł. Może wrócić do pomysłu przeprowadzenia projektu na dystansie 10km ale z dużymi różnicami pomiędzy tlenem i interwałem?
Chętnie bym śledził projekt prowadzony z jednym lub dwoma zawodnikami. Jeden, który nie stosował lub "symbolicznie stosował" w treningu interwały i jemu zaaplikować tlen a drugi odwrotnie ale tak żeby treningi były bardzo różne pomiędzy dwoma podejściami.

@Biegający Filozof gratulacje dla trenera oraz zawodników za poprawienie życiówek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Woszkowaty
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:17:57

Nieprzeczytany post

To, co można poprawić i dołożyć - w mojej ocenie - na przyszłość, w podobnych projektach :

Brakowało mi chociaż kilku relacji samych uczestników, na bieżąco, w czasie trwania projektu. Nie wiem, czy sami uczestnicy wypowiadali się na forum, jeśli tak - to gdzieś mi to umknęło. To raczej były pytania, uwagi i sugestie forumowiczów, a sam projekt polegał na przedstawieniu uczestników, opisaniu jednego treningu przez nich i podania wyniku. Siłą rzeczy, jak pisał @Adam Klein - zainteresowanie tematem spadło.
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wszystko dało się niestety przewidzieć, wręcz dużo rzeczy nas też zaskoczyło. Finalnie czekamy teraz na wyniki badań wydolnościowych i zrobimy jakieś konkretniejsze podsumowanie.

Co do interakcji to raczej Mikołaj na wszystko odpisywał, oczywiście brakowało może podgrzewania tematu, ale wierzcie, że przy pracy z 10 zawodnikami nie jest też to tak łatwe.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

artur_kozlowski pisze: 29 mar 2023, 08:58 Nie wszystko dało się niestety przewidzieć, wręcz dużo rzeczy nas też zaskoczyło. Finalnie czekamy teraz na wyniki badań wydolnościowych i zrobimy jakieś konkretniejsze podsumowanie.

Co do interakcji to raczej Mikołaj na wszystko odpisywał, oczywiście brakowało może podgrzewania tematu, ale wierzcie, że przy pracy z 10 zawodnikami nie jest też to tak łatwe.
Dla tego zaproponowałem projekt z jednym , max dwoma zawodnikami. Będzie mniej ogółu a więcej szczegółów.
Trochę dłuższy projekt z jakimiś startami kontrolnymi.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

artur_kozlowski pisze: 29 mar 2023, 08:58 …..oczywiście brakowało może podgrzewania tematu, ale wierzcie, że przy pracy z 10 zawodnikami nie jest też to tak łatwe.
Ale dobrze prowadzony temat, nie potrzebuje żadnego „podgrzewania”, w tamtym projekcie byli czytelnicy którzy sami podgrzewali (chociażby krysia).

Trzeba Artur normalnie rozmawiać z ludźmi (akcja-reakcja, akcja-reakcja), żeby to nie wyglądało że po każdej waszej odpowiedzi najchętniej zamknęlibyscie temat.
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 29 mar 2023, 10:12
artur_kozlowski pisze: 29 mar 2023, 08:58 …..oczywiście brakowało może podgrzewania tematu, ale wierzcie, że przy pracy z 10 zawodnikami nie jest też to tak łatwe.
Ale dobrze prowadzony temat, nie potrzebuje żadnego „podgrzewania”, w tamtym projekcie byli czytelnicy którzy sami podgrzewali (chociażby krysia).

Trzeba Artur normalnie rozmawiać z ludźmi (akcja-reakcja, akcja-reakcja), żeby to nie wyglądało że po każdej waszej odpowiedzi najchętniej zamknęlibyscie temat.
Adam, nie porównywałbym forum sprzed 5 lat do tego, które jest teraz. To jest zupełnie inne miejsce i zupełnie inna skala odbiorców. Jeśli liczyć stosunek ilości stron na forum pod danym wątkiem w proporcji do ilości aktywnych forumowiczów to wierz mi, że ten projekt wcale nie wyglądał źle.

Ale zgadzam się, że wiele rzeczy mogłoby być lepiej zrobione.
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sam projekt i pomysł na niego bardzo fajny. Tylko ta zmiana dystansu chyba całość zaburzyła i tych różnic w szkołach wielkich nie było. Następnym razem twardo 10km i myślę, że będzie ciekawiej
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gokish pisze: 29 mar 2023, 11:19 Sam projekt i pomysł na niego bardzo fajny. Tylko ta zmiana dystansu chyba całość zaburzyła i tych różnic w szkołach wielkich nie było. Następnym razem twardo 10km i myślę, że będzie ciekawiej
Jestem za! opcja z dwoma trenerami też jest fajna. Nie wiem czy uda nam się zrobić znowu 10 osób, ale np.1 trener ze swoim zawodnikiem vs inny trener ze swoim zawodnikiem na podobnym poziomie jest do zrobienia. Albo np. redakcja vs forum i wystawiamy po 1 zawodniku, którego prowadzimy :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pomysł fajny, tylko jak się forum dogada w kwestii ustalenia Planu Treningowego :) - to marnie widzę. Ale może się dogadają?

A za aktywność forum jesteście Artur odpowiedzialni, w 2018 roku już strona (portal) nie działał normalnie, pokazywały się te cotygodniowe raporty z treningu Maćka Żyto ale to wszystko. A teraz macie mnóstwo generowanej treści ale nie zachowujecie się jak gdyby zależało wam na aktywności na forum.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 29 mar 2023, 12:21 Pomysł fajny, tylko jak się forum dogada w kwestii ustalenia Planu Treningowego :) - to marnie widzę. Ale może się dogadają?

A za aktywność forum jesteście Artur odpowiedzialni, w 2018 roku już strona (portal) nie działał normalnie, pokazywały się te cotygodniowe raporty z treningu Maćka Żyto ale to wszystko. A teraz macie mnóstwo generowanej treści ale nie zachowujecie się jak gdyby zależało wam na aktywności na forum.
Twoje posty na ten temat co tydzień, tez nic nie zmienia.
Biegający Filozof
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Akurat przygotowuję tekst z relacjami uczestników projektu i ich odczucia są zupełnie inne niż Wasze - dla nich te treningi były zupełnie odmienne/ nowe, jednym brakowało "bazy" innym "szybkości" itd., żadna osoba nie narzekała, że treningi w obu grupach są takie same.

Uważam, że porównanie wyszło nam bardzo fajnie - w wynikach wyszła zauważalna różnica jeśli chodzi o postępy w konkretnych grupach. Dodatkowo cieszy mnie, że większość uczestników poprawiła swoje życiówki, to bardzo miły dodatek.
Trener biegania

PB: 5000m 15:12, 10 000m 31:20, maraton: 2:28:25
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Biegający Filozof pisze: 29 mar 2023, 18:38 ... żadna osoba nie narzekała, że treningi w obu grupach są takie same.
Bo żadna ni trenowała w dwóch grupach, więc jak mieli porównać, no chyba, że to byli spece od treningu
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratulacje życiówek ale faktycznie te dwie grupy trenowały podobnie.

@Artur
Piszesz o ponownych badaniach wydolnościowych. Mnie bardzo interesuje czy przesunęły się progi jeśli chodzi o tętno. W ogóle czy możesz podać wartości tętna progów LT1 i LT2 wszystkich zawodników?
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 29 mar 2023, 21:09 @Artur
Piszesz o ponownych badaniach wydolnościowych. Mnie bardzo interesuje czy przesunęły się progi jeśli chodzi o tętno. W ogóle czy możesz podać wartości tętna progów LT1 i LT2 wszystkich zawodników?
Czekamy jeszcze na wyniki z Instytutu Sportu. Podamy wszystko co dostaniemy, a jak coś będzie brakowało to będziemy dopytywać. Jutro opublikujemy relacje naszych zawodników, czyli takie bardziej subiektywne odczucia, a potem będziemy to popierać cyferkami.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Deter już zapomniałeś, wszytko zostało upublicznione, a na każde pytanie udzielono wyczerpującej odpowiedzi. viewtopic.php?p=1072658#p1072658
ODPOWIEDZ