Garmin Forerunner 45

Hipokrytes
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam jeden problem z tym zegarkiem, za to cholernie denerwujący. Pokazuje mi bieżące tempo biegu na danym kilometrze zaokrąglone do dziesiątek sekund np. 6:10, 6:20, a dopiero po zakończeniu kilometra wyświetla się dokładne tempo np. 6:13. To tak ma być czy nie umiem czegoś ustawić? Wcześniej biegałem z Garminem FR 610 i mogłem na bieżąco śledzić dokładne tempo biegu.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To wyświetlane bieżące i tak jest o kant dupy rozbić, więc tak naprawdę to nie ma to znaczenia. Czyli nie masz problemu. :-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Hipokrytes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Może i jest o kant dupy, mnie jednak denerwuje, że wyświetlają się tylko dziesiątki sekund a nie dokładne wskazania, tak jak na poprzednim Garminie. Dlatego problem mam. I mam jednakowoż nadzieję, że ktoś obeznany z tematem będzie mi w stanie powiedzieć czy tak ma być (wtedy muszę niestety pomyśleć o zmianie zegarka) czy da się coś z tym zrobić.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolego, bez urazy, ale czy to jest 6:10 czy 6:20, to nie ma żadnego praktycznego znaczenia. Nawet wolałbym, żeby zegarek tak zaokrąglał. Wymiana zegarka z tak nieistotnego powodu to czysty absurd.

Miałem FR45, ale nie pamiętam jak wskazywał. Fenix 6 pokazuje (takie same) głupoty w prędkości chwilowej, najbardziej to widać na wykresach z bieżni, kiedy jest częsta zmiana tempa i amplituda 3-6min/km. A w truchtaniu to kompletnie nieważne.
MM91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:59:24

Nieprzeczytany post

Ale to co byś wolał i co uważasz za praktyczne autora nie interesuje. Jak nie umiesz odpowiedzieć na precyzyjnie zadane pytanie to nie pisz nic.

Wracając do tematu, te bieżące tempo kilometra to masz na myśli faktyczne bieżące tempo czy średnie tempo aktualnego kilometra/lapa?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MM91 pisze: 16 mar 2023, 19:32 Jak nie umiesz odpowiedzieć na precyzyjnie zadane pytanie to nie pisz nic.
Pozwolisz, że sam zdecyduję czy i co mam pisać.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zmieniaj zegarek. Tylko uważaj bo inne Garminy mogą robić podobnie. Jak jeszcze miałem to FR945 uśredniał do 5 sekund. Można się ratować zewnętrznymi aplikacjami ze sklepu ale twój FR45 nie ogarnia aplikacji.
Polary wyświetlają w sekundach.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

https://support.garmin.com/en-US/?faq=i ... 5Yjfbj2gi7

Topowe Garminy też zaokrąglają, jak chcesz dokładny pomiar (spoiler alert: który będzie kompletną fikcją, chyba że biegniesz idealnie równym tempem na idealnie równej pustyni) to trzeba zmienić markę, ale sprawdziłbym czy inne nie robią podobnych sztuczek, bo jednak GPS obarczony jest drobnym opóźnieniem i błędem pomiarowym.

EDIT: Źle doczytałem, myślałem że pytasz o tempo chwilowe (bo to rzeczywiście jest zaokrąglane), a nie tempo okrążenia.

Wygląda na to że 45 tak ma https://forums.garmin.com/sports-fitnes ... rest-5-sec. Lipa, chyba nic nie zrobisz.

Lubię Garmina i mój kolejny zegarek będzie Garmina, ale to trochę dick move, szczerze mówiąc :bum:
Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 10:23 przez Amadeusz, łącznie zmieniany 2 razy.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak przeszedłem z polara do garmina to też byłem w szoku, że nie mają dokładnego chwilowego mimo że jest to obarczone jakimś błędem.

Dodatkowo po przejsciu z polara mam wrażenie, że to chwilowe to też jest z jakiegoś interwału czasowego np. 10-20s bo nie aktualizuje się tak szybko jak w Polarze.

Więc jak już ma czasami głupoty pokazywać to wolałbym żeby to było jak w Polarze żę przez kilka sekund pokaże głupoty a potem się w sekunde zweryfikuje.

A co do weueka to nie zwracaj uwagi, taki nasz ekspert od wszystkiego tutaj xD
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak jest, ale weź pod uwagę że nie wiem jak niższe modele ale te najlepsze są wspomagane przez akcelerometr zegarka i jeszcze dodatkowo możesz kupić pas HR garmina który również to wspomaga i nagle okaże się ze jest zadziwiająco dokładny i responsywny.
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Urok Twojego modelu. Inne potrafią pokazywać co do sekundy (tylko trzeba im dać lapa)
Hipokrytes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 17 mar 2023, 09:14 https://support.garmin.com/en-US/?faq=i ... 5Yjfbj2gi7

EDIT: Źle doczytałem, myślałem że pytasz o tempo chwilowe (bo to rzeczywiście jest zaokrąglane), a nie tempo okrążenia.

Wygląda na to że 45 tak ma https://forums.garmin.com/sports-fitnes ... rest-5-sec. Lipa, chyba nic nie zrobisz.

Tak, chodzi mi o aktualne tempo okrążenia.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, choć nie pocieszyliście mnie:) Wkurza mnie fakt, że ani w instrukcji FR45, ani w żadnej recenzji nie znalazłem słowa, że ten zegarek tak ma. Ja potrzebuję prostego zegarka, kiedy biegałem z FR610 nie korzystałem z żadnych bajerów więc wybierając kolejny wybrałem wersję podstawową, bo byłem przekonany, że ma wszystko to co trzeba. A tu taka niemiła niespodzianka:(
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy możesz go zwrócić, ale jeżeli jeżeli jest ze sklepu online i nie minęły 2 tygodnie, to bym sobie darował jeden wypad do restauracji (bo strzelam że tyle mniej więcej wynosi różnica cenowa :oczko: ), i dołożył do 245 Music z tego sklepu https://www.ceneo.pl/sklepy/kopsnijgre.pl-s29704
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 17 mar 2023, 09:27 tak jest, ale weź pod uwagę że nie wiem jak niższe modele ale te najlepsze są wspomagane przez akcelerometr zegarka i jeszcze dodatkowo możesz kupić pas HR garmina który również to wspomaga i nagle okaże się ze jest zadziwiająco dokładny i responsywny.
Nie wiem czy f6 to wystarczająco "wyższy" model, ale nawet z pasem HR często pokazuje głupoty. :oczko:
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

@Hipokrytes Też się z tym niedawno szarpałem w 255.
Podczas zaplanowanego treningu powtórzeniowego garmin odpala domyślny ekran gdzie tempo danego odcinka pokazuje +/s5.
Musisz ustawić sobie dodatkowy ekran gdzie będziesz miał średnie tempo okrążenia(odcinka).
Odpalam trening, zmieniam ekran domyślny na "swój" i tam już jest elegancko podane tempo +/1s.
ODPOWIEDZ