Buty trailowe pod ultra
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46m 35s
- Życiówka w maratonie: 4h 13m
Tu nie chodzi o markę. Mam do nich zaufanie bo żaden model nie zawiódł mnie pod względem szerokości i obtarc - jedyny wyjątek to ta wada fabryczna
Ja wiem, że pewnie masę innych też byłoby ok.. Ale nie bardzo mam czas i ochotę na takie eksperymenty. Skoro coś działa ok, po co to zmieniać dla samej zmiany? Mogę kupić coś innego za kilka stów i może się okazać, że butów i tak nie użyję bo będą jakieś problemy z dopasowaniem (a nikt mi wtedy za nie nie zwróci) no i na ostatnią chwilę na wariata będę czegoś szukał. Wolę teraz te, nieco w nich pobiegać aby się rozeszły
Mizuno nie jest jakoś u nas popularne, z dostępnością ciężko często. Ja natomiast nie mam zamiaru ich za friko reklamować, ot sam mam pozytywne doświadczenia, ale widziałem I negatywne opinie czy to dotyczące wagi ich butów czy wspomnianego wcześniej dropu
Ja wiem, że pewnie masę innych też byłoby ok.. Ale nie bardzo mam czas i ochotę na takie eksperymenty. Skoro coś działa ok, po co to zmieniać dla samej zmiany? Mogę kupić coś innego za kilka stów i może się okazać, że butów i tak nie użyję bo będą jakieś problemy z dopasowaniem (a nikt mi wtedy za nie nie zwróci) no i na ostatnią chwilę na wariata będę czegoś szukał. Wolę teraz te, nieco w nich pobiegać aby się rozeszły
Mizuno nie jest jakoś u nas popularne, z dostępnością ciężko często. Ja natomiast nie mam zamiaru ich za friko reklamować, ot sam mam pozytywne doświadczenia, ale widziałem I negatywne opinie czy to dotyczące wagi ich butów czy wspomnianego wcześniej dropu
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Są już w Europie - Bergfreunde ma w ofercie. Niestety, jeszcze drożej niż Amazon: około 790 zł (i to już z aktualnym kodem zniżkowym).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, 13:36 przez weuek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Od jakiegoś czasu są też tu: https://www.runningxpert.com/pl/topo-at ... rnfrt.html
Oczywiście cena mnie nie satysfakcjonuje, czekam na lepszą ofertę. Może się gdzieś trafi.
Oczywiście cena mnie nie satysfakcjonuje, czekam na lepszą ofertę. Może się gdzieś trafi.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Szkoda, że (za taką cenę) w podeszwie nie ma PEBAX (jak w modelu Specter). ZipFoam to jednak najsłabsza cecha ich butów. Ego jest lepsza, a Outroad już spadł nawet poniżej 400 zł (!) Uniwersalne są, nawet do tempówek się nadają (przynajmniej w moim tempie). Najdłuższy mój bieg w nich to 30 km (miks asfaltu z leśnymi ścieżkami) i te 27 mm podeszwy spisało się znakomicie, jednak na krzaki, zamarznięte grudy i błota wziąłbym coś solidniejszego. W marcu mam 50 k i pobiegnę w Rubato.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Zastanawiam się ostatnio nad La Sportiva Akasha II - ktoś miał te buty i może coś o nich powiedzieć?
Zagraniczne testy czytałem:
https://www.roadtrailrun.com/2021/10/la ... -long.html
https://runrepeat.com/la-sportiva-akasha-ii
W linku trzeba usunąć spację przed com.
Zagraniczne testy czytałem:
https://www.roadtrailrun.com/2021/10/la ... -long.html
https://runrepeat.com/la-sportiva-akasha-ii
W linku trzeba usunąć spację przed com.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Już spadła na 665. Jeszcze nieakceptowalna...keiw pisze: ↑21 sty 2023, 13:29 Od jakiegoś czasu są też tu: https://www.runningxpert.com/pl/topo-at ... rnfrt.html
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Jaki masz próg akceptowalnej ceny na te buty?
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Poniżej 600 (ze wszystkim).
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
To czekamy.
Cena skacze.
Altry i Hoki mam 45.5 chyba te bym brał 46.
Cena skacze.
Altry i Hoki mam 45.5 chyba te bym brał 46.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzisiaj rozmiar w Altrze nic już nie znaczy, bo co model, to inna bajka.
670 dzisiaj. Obserwuję inne (Specter) i cena jakoś drastycznie nie spadła od dnia premiery. Niestety, Topo to nisza, mało dystrybutorów. Na ich amerykańskiej stronie dalej wisi polski dystrybutor, mimo że zwinął manatki parę lat temu. Gdyby ich wciągnął jakiś gigant (jak Altrę) to sytuacja od razu by się zmieniła, ale buty pewnie też. I to wcale nie na dobre.
670 dzisiaj. Obserwuję inne (Specter) i cena jakoś drastycznie nie spadła od dnia premiery. Niestety, Topo to nisza, mało dystrybutorów. Na ich amerykańskiej stronie dalej wisi polski dystrybutor, mimo że zwinął manatki parę lat temu. Gdyby ich wciągnął jakiś gigant (jak Altrę) to sytuacja od razu by się zmieniła, ale buty pewnie też. I to wcale nie na dobre.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46m 35s
- Życiówka w maratonie: 4h 13m
Ja jak pisałem zdecydowałem się na Mizuno i na razie jest ok - miałem 2 okazje do zrobienia w nich odpowiednio 21 i 20 km w śniegu, za drugim razem nieprzetarte ścieżki, śnieg nieco ponad kostki, wiec pokrywał buty. Do tego blisko zera, więc było mokro - wszystko ok. Poza tym, jakoś nie zauważyłem, aby waga robiła mi problem, no ale chcę je sprawdzić jeszcze na czymś pokroju 50-70 km
Druga kwestia to skarpetki, ale od tego mam zamiar zrobić osobny temat zaraz
Druga kwestia to skarpetki, ale od tego mam zamiar zrobić osobny temat zaraz
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Spadły do 600. Kupiłem.
Niestety, za przesyłkę musiałem zapłacić 17 zł. To aktualnie moje najdroższe buty w historii.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ja jeszcze się gryzę
Jak zasadniczo w Hoka Speedgoat i w większości Altra biegam w rozmiarze 45, to te też brać 45?
Miałem już kiedyś Topo, ale nie pamiętam, jaki to był rozmiar, a wtedy jeszcze nie zapisywałem tego w elektronicznym dzienniku.
Jak zasadniczo w Hoka Speedgoat i w większości Altra biegam w rozmiarze 45, to te też brać 45?
Miałem już kiedyś Topo, ale nie pamiętam, jaki to był rozmiar, a wtedy jeszcze nie zapisywałem tego w elektronicznym dzienniku.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wszystkie hoki miałem/mam 43 1/3, czyli US 9,5 (Brooks, Asics też 9,5). Topo raczej się trzyma rozmiaru, więc wziąłem kolejny raz 43. Mam te wszystkie modele w rozmiarze 43 (US 9,5):
- Magnifly 3
- Ultrafly 3
- Phantom 2
- Trailventure (mid)
Moim zdaniem, na długość wszystkie są identyczne, tylko Ultrafly 3 jest najszerszy w przodzie - taki urok modelu. Po przystawieniu do siebie podeszew jest też minimalnie szerszy niż reszta.
I jeszcze Magnifly 2 w rozmiarze 42,5 (US 9) - w nich tylko chodzę (okazja, bo za 80 zł, a stan jest taki, że chodzę w nich w pracy, między ludźmi). Do biegania by się nie nadawał, bo jest ciut za krótki dla mnie.
Za to Ultraventure 2 oddałem do sklepu, bo był wyraźnie węższy niż Ultrafly 3. On był na tej typowej podeszwie trailowej Topo, której używali w wielu modelach. Teraz trójka ma zupełnie nową podeszwę (podobno też piankę) i mam nadzieję, że but będzie nieco szerszy niż poprzednik. Niestety, w żadnej recenzji nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat. Ryzykuję, jednocześnie licząc na buta idealnego (pod moje preferencje).
- Magnifly 3
- Ultrafly 3
- Phantom 2
- Trailventure (mid)
Moim zdaniem, na długość wszystkie są identyczne, tylko Ultrafly 3 jest najszerszy w przodzie - taki urok modelu. Po przystawieniu do siebie podeszew jest też minimalnie szerszy niż reszta.
I jeszcze Magnifly 2 w rozmiarze 42,5 (US 9) - w nich tylko chodzę (okazja, bo za 80 zł, a stan jest taki, że chodzę w nich w pracy, między ludźmi). Do biegania by się nie nadawał, bo jest ciut za krótki dla mnie.
Za to Ultraventure 2 oddałem do sklepu, bo był wyraźnie węższy niż Ultrafly 3. On był na tej typowej podeszwie trailowej Topo, której używali w wielu modelach. Teraz trójka ma zupełnie nową podeszwę (podobno też piankę) i mam nadzieję, że but będzie nieco szerszy niż poprzednik. Niestety, w żadnej recenzji nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat. Ryzykuję, jednocześnie licząc na buta idealnego (pod moje preferencje).
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
OK, na razie odpuszczam. Poczekam, aż przetestujesz i liczę na twoją szczerą opinię.
Pomyślę później.
Pomyślę później.
Mój Blog "Luźne wpisy"