BUTY z zerowym dropem
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Szukam butów do biegania najlepiej z zerowym dropem choć moga być buty z małym dropem i oczywiście amortyzacją do biegania głównie po głównie asflacie, czasem polne ścieżki. Zależy mi aby buty były dostępne w sklepie stacjonarnym :dec, intersport, martes, adidas itd, gdyż chciałbym przed zakupem zmierzyć.
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
W tych sklepach nie znajdziesz.Zależy mi aby buty były dostępne w sklepie stacjonarnym :dec, intersport, martes, adidas
A czemu akurat 0 ? Pytanie czy to takie hasło, czy coś za tym więcej idzie. Jeżeli chodzi o 0 drop, to jest tylko Altra, albo buty minimalistyczne. Mały drop np. 4mm mają niektóre modele Saucony, 6mm niektóre New Balance. Reszta to 8+ chyba że startówki albo buty z bardzo grubą podeszwą. Może coś pominąłem ale wszystkich marek nie znam.
Jak dla mnie, to najlepsze co można znaleźć i uniwersalne to Altra Escalante, ale musisz być w miarę lekki, bo tej amortyzacji nie ma tam niewiadomo ile. O ile mi wiadomo w stacjonarnym to tylko w Poznaniu mają w TriCentre.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
To polecę Paradigm 6 - do wolnego biegania (30 mm miękkiej pianki), no i Escalante do szybszego (24 mm twardszej pianki).
Możesz zmierzyć PO zakupie, a jak nie będą pasować, to oddać bez ponoszenia żadnych kosztów. Tak można zrobić np. w eobuwie.pl, a tam jest całkiem niezły wybór butów marki Altra.
Zerowy drop jest jeszcze w (nieminimalistycznych) butach marek Topo Athletic (dropu od 0 do 5) i Merrell (zerowe są Rubato, Bare Access i pochodne).
Ale dlaczego akurat zero? Sądząc po pytaniu, to jeszcze nie biegałeś w takich. Obcasy i buty w szpic są z ludźmi od średniowiecza, więc zło nimi wyrządzone jest mocno ugruntowane i odkręcenie tego trzeba robić stopniowo - niemal każdy całe życie chodził/biegał/stał na jakimś obcasie, a do tego gniótł palce w zwężanym przodzie buta. Niestety, to jest norma od kilku setek lat, więc niektórzy zabiliby w obronie takiego status quo.
Możesz zmierzyć PO zakupie, a jak nie będą pasować, to oddać bez ponoszenia żadnych kosztów. Tak można zrobić np. w eobuwie.pl, a tam jest całkiem niezły wybór butów marki Altra.
Zerowy drop jest jeszcze w (nieminimalistycznych) butach marek Topo Athletic (dropu od 0 do 5) i Merrell (zerowe są Rubato, Bare Access i pochodne).
Ale dlaczego akurat zero? Sądząc po pytaniu, to jeszcze nie biegałeś w takich. Obcasy i buty w szpic są z ludźmi od średniowiecza, więc zło nimi wyrządzone jest mocno ugruntowane i odkręcenie tego trzeba robić stopniowo - niemal każdy całe życie chodził/biegał/stał na jakimś obcasie, a do tego gniótł palce w zwężanym przodzie buta. Niestety, to jest norma od kilku setek lat, więc niektórzy zabiliby w obronie takiego status quo.
-
- Stary Wyga
Nie muis być w tych sklepach, to był tylko przykład.przemekEm pisze: ↑18 gru 2022, 01:11W tych sklepach nie znajdziesz.Zależy mi aby buty były dostępne w sklepie stacjonarnym :dec, intersport, martes, adidas
A czemu akurat 0 ? Pytanie czy to takie hasło, czy coś za tym więcej idzie. Jeżeli chodzi o 0 drop, to jest tylko Altra, albo buty minimalistyczne. Mały drop np. 4mm mają niektóre modele Saucony, 6mm niektóre New Balance. Reszta to 8+ chyba że startówki albo buty z bardzo grubą podeszwą. Może coś pominąłem ale wszystkich marek nie znam.
Jak dla mnie, to najlepsze co można znaleźć i uniwersalne to Altra Escalante, ale musisz być w miarę lekki, bo tej amortyzacji nie ma tam niewiadomo ile. O ile mi wiadomo w stacjonarnym to tylko w Poznaniu mają w TriCentre.
-
- Stary Wyga
Na początku biegałem w butach o dużym dropie, poźniej kupiłem buty z o mnejszejszym dropie i mniejszej amortyzacji, teraz przyszedł czas na zakup nowych butów więć chciałbym iść w kierunku jeszcze mniejszego dropu, a nawet zerowego.weuek pisze: ↑18 gru 2022, 05:47 To polecę Paradigm 6 - do wolnego biegania (30 mm miękkiej pianki), no i Escalante do szybszego (24 mm twardszej pianki).
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wybór jest całkiem spory. Na przykład, grubość podeszwy w 0-dropach u Merrella:
- Vapor Glove 6,5
- Trail Glove 11
- Bare Access Flex 14,5
- Bare Access XTR 17
- Rubato 31,5
Co kto lubi. No to sprawdzaj gdzie jest bezpłatny zwrot i przymierzaj!
- Vapor Glove 6,5
- Trail Glove 11
- Bare Access Flex 14,5
- Bare Access XTR 17
- Rubato 31,5
Co kto lubi. No to sprawdzaj gdzie jest bezpłatny zwrot i przymierzaj!

-
- Stary Wyga
Znacie jeszcze jakieś buty w zerowym dropem?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z normalnych, wyglądających jak typowy but do biegania, to nie. Na kolejnym stopniu wtajemniczenia są już "płaszczaki" typu Vivobarefoot, Xero albo polskie Tadeevo.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Możesz podać przykłady w jakich rozmiarach i jakich butach biegasz, to może ci podpowiemy jak to się ma do Altra z rozmiarówką.
Ja np Adidas mam rozmiar 45 1/3 a Altra Escalante czy Torin kupuję rozmiar 45 i są OK.
Firma Tricentre z Poznania, dystrybutor Altra, to pewna firma, możesz też tam zadzwonić i dopytać o rozmiarówką danego modelu.
Czasami też mają swoje stoisko na różnych biegach masowych.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Ja np Adidas mam rozmiar 45 1/3 a Altra Escalante czy Torin kupuję rozmiar 45 i są OK.
Firma Tricentre z Poznania, dystrybutor Altra, to pewna firma, możesz też tam zadzwonić i dopytać o rozmiarówką danego modelu.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jedyny minus, że Tricentre ma absurdalne ceny. Na przykład ten but:
https://tricentre.pl/product-pol-4732-A ... query_id=1
i ten sam w eobuwie:
https://www.eobuwie.com.pl/buty-altra-p ... black.html
(gdy były jeszcze dostępne wszystkie rozmiary, to kosztował 569)
Różnica zdecydowanie niekosmetyczna.
https://tricentre.pl/product-pol-4732-A ... query_id=1
i ten sam w eobuwie:
https://www.eobuwie.com.pl/buty-altra-p ... black.html
(gdy były jeszcze dostępne wszystkie rozmiary, to kosztował 569)
Różnica zdecydowanie niekosmetyczna.
-
- Stary Wyga
Biegałem przez 2 lata w dwóch modelach Adidas ultraboost chyba 19 i 20, później Kalenji Run Active, które mam do dziś. Jeszcze wcześniej jak zaczynałem biegać na początku biegałem w butach kelenji, które były zwykłymi butami sportowymi, ale nie były do biegania, a poźniej kupiłem biegowe buty biegowe kalenji za 300zł coś tylko nie pamiętam już modelu. Chcę teraz iść w kierunku mniejszego dropu. Wszystkie z nich kupowałem 43 lub 43 1/3, a może nawet 42 2/3 już nie pamiętam dokładnie.keiw pisze: ↑18 gru 2022, 18:46 Możesz podać przykłady w jakich rozmiarach i jakich butach biegasz, to może ci podpowiemy jak to się ma do Altra z rozmiarówką.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Paaanie, toż to wszystko było/jest 10 mm! To za wcześnie na zero, tak jest "niezgodnie ze sztuką".
Co konkretnie motywuje twoje pragnienie niższego dropu?
Co konkretnie motywuje twoje pragnienie niższego dropu?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nigdy tam nie kupuję butów w cenach wyjściowych. Jak dałeś przykład, nie ma sensu przepłacać, ale często mają różne promocje.
Torin 5 są w przecenie:
https://tricentre.pl/product-pol-5159-A ... rwone.html
Miałem Altra Paradigm 4 i to były moje najgorsze buty ze stajni Altra. Może w nowszych wersjach jest lepiej, tego nie wiem, bo nie zamierzam już do tego modelu wracać.

Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Z tego wynika, że Altra powinieneś kupić 43.Rapero7000 pisze: ↑18 gru 2022, 19:22 Wszystkie z nich kupowałem 43 lub 43 1/3, a może nawet 42 2/3 już nie pamiętam dokładnie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
O ile nie będzie to Altra w wersji "slim" - wtedy dawne 43 to nowe 44.
O tak, Paradigm 5 też był koszmarny: twardy, ciężki i nijaki (oddałem). Ale wersja 6 jest całkiem inna - to teraz mój ulubiony but na długie powolne biegi (nie po śniegu, rzecz jasna).
O tak, Paradigm 5 też był koszmarny: twardy, ciężki i nijaki (oddałem). Ale wersja 6 jest całkiem inna - to teraz mój ulubiony but na długie powolne biegi (nie po śniegu, rzecz jasna).