Wyznaczenie mojego HRmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

184 i 163. Spoczynkowe 51 (coś gorzej ostatnio).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czyli LT2 na poziomie 88.5% HRmax. Nie wychodzi różnica 10 oczek
U mnie 195 i 175 czyli 89,7%.

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem wszystkie cyferki dokładnie. To liczenie Garmina, nie moje.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz HRmax 184 i strefy według HRmax dają 5 strefę od 166. Przy strefach LT, 5 strefa jest od 163. To jest różnica 3 a nie 10.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piszę jak jest, a nie jak być powinno.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale tak nie jest. Coś pomieszać musiałeś.
Wartości, które podałeś nie generują różnicy 10 dla 5 strefy tylko 3.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jest gdy patrzę na czas w strefach tętna w aktywnościach na GC. Co zyskałbym kłamiąc?
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zarzucam kłamstwa tylko przeoczenie czegoś. Wrzuć proszę screena jeśli możesz
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oto dowodzik:

Obrazek

Ta pierwsza aktywność to bieg, po którym przestawiłem z LTHR na MAXHR, co spowodowało zmiany w strefach. A na następny dzień wykonałem seryjkę ćwiczeń siłowych. Nic innego się nie zmieniło, VO2max=55, lat 44.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy pierwszym screenie 5 strefa zaczyna się od 156 a próg masz na 163, więc musiałeś mięs ustawiony próg na 156.
PiotrSn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

RysK0 pisze: 30 lis 2022, 06:49 A nie sądzicie, że każdy temat zahaczający o fizjologię wysiłku, kończy się naukowo- filozoficzną "mieszanką" z której, dla autorów wątków może nic nie wynikać ?
...
Koledzy wcześniej zaproponowali test Friela i to jest konkretna wskazówka. Zgadzacie się ? Obrazek
Wtrącę uwagę 'filozoficzną'.

Pierwsze zdanie:
Racja, ale taka 'burza mózgów' to nic złego; bo przy pewnym wysiłku pozwala uporządkować i uzupełnić sobie wiedzę. [A nawiasem mówiąc, słowo 'filozoficzny' jest często używane jako synonim mętnych rozważań, a powinno być raczej kojarzone z porządkowaniem pojęć czy analizą dyskursu]. Ja na przykład się teraz zastanawiam nad tym, czy zmienność prawdziwego HRmax (w małym zakresie, związana chyba ze zmianami w sercu w wyniku np. treningu interwałowego), to zupełnie co innego niż zmiany HRpeak charakterystycznego dla danej aktywności (większe, związane być może np. ze wzmocnieniem mięśni lub poprawieniem techniki)?
Drugie zdanie:
Też prawda. Ale nawet gdy zdajemy się na Garmina, to warto coś więcej rozumieć, bo tam też są jakieś opcje.

To gadajcie dalej o tym Garminie...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To gadamy...

O tę nieścisłość pytać trzeba (hinduskich, jak tu ktoś twierdził) twórców algorytmów dla Garmina. Niczego poza w/w zmianą nie czyniłem.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Prawdziwy" HRmax jest trochę niefalsyfikowalną konstrukcją. Po wielu próbach dojścia do maksa w różnych warunkach można statystycznie przyjąć HRmax. 1-2 uderzenia wyżej lub niżej to praktycznie to samo.

Weuek
Wpisz w strefach LT 163 i zobacz jakie strefy zaproponuje Garmin. Czy takie same jak te z pierwszego screena?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za wcześnie. Zrobię dziś taki sam bieg jak ze "starymi" strefami i zobaczę jak się kolorki rozłożą. I jak to wpłynie na efekt treningu, czas regeneracji itd.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można zawsze ręcznie przestawić próg LT, HRmax oraz ręcznie ustawić zakresy stref w %.
Zmiany, które wprowadzimy, będą obowiązywały dopiero po tym. Wstecz to oczywiście nie działa.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ