Czym zastąpić Nike ZoomX Invincible?

gozdek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:51
Życiówka w maratonie: 3:54:44

Nieprzeczytany post

Cześć,

poszukuję butów z amortyzacją na podobnym poziomie co Nike ZoomX Invincible.
Obecnie mam w nich nabiegane 1400km (100% asfalt/beton) i amortyzacja w przedniej części buta już odczuwalnie się zmniejszyła co powoduje u mnie coś w rodzaju "zmęczenia" kolan podczas dłuższych wybiegań.

Kupiłbym jeszcze raz ten sam model (tylko że w wersji 2, bo to tak naprawę to samo co 1) ale Invincible jest dla mnie odrobinę za wąski w przedniej części co powoduje permanentne odciski na zewnętrznej stronie dużego palca w obu stopach. Przyzwyczaiłem się do tego, ale miło by było się jednak tego pozbyć.

Czy ktoś z Was przesiadał się z Invincible na jakiś inny mocno amortyzowany but i może coś polecić?

pozdr,
gozdek
PKO
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

gozdek pisze: 13 lis 2022, 16:57 Cześć,

poszukuję butów z amortyzacją na podobnym poziomie co Nike ZoomX Invincible.
Obecnie mam w nich nabiegane 1400km (100% asfalt/beton) i amortyzacja w przedniej części buta już odczuwalnie się zmniejszyła co powoduje u mnie coś w rodzaju "zmęczenia" kolan podczas dłuższych wybiegań.

Kupiłbym jeszcze raz ten sam model (tylko że w wersji 2, bo to tak naprawę to samo co 1) ale Invincible jest dla mnie odrobinę za wąski w przedniej części co powoduje permanentne odciski na zewnętrznej stronie dużego palca w obu stopach. Przyzwyczaiłem się do tego, ale miło by było się jednak tego pozbyć.

Czy ktoś z Was przesiadał się z Invincible na jakiś inny mocno amortyzowany but i może coś polecić?

pozdr,
gozdek

Saucony triumph
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też myślałem, że odciski to norma i muszą być, do momentu kiedy kupiłem sobie pierwsze buty z normalnym przodem, czyli niezwężanym, niezgniatającym palców (Topo Ultrafly 3). Od tego czasu tylko takie mnie interesują. Wczoraj zrobiłem bieg górski 48 km w 7h 47min (2,2 km przewyższeń) i nie mam żadnego odcisku ani otarcia, bo buty miałem zaprojektowane pod ludzką stopę, a nie kosmity (Merrell Rubato). A są jeszcze wygodniejsze na rynku... Tylko tradycja (tworzona przez kampanie reklamowe) nie pozwala ludziom odkryć tego, co dla nich lepsze - zwykle wygrywa "weź jakieś znane".

A z innej beczki, to wysokie dropy bardziej "idą" w kolano i biodro (a niskie w łydkę i achillesa), więc to normalne.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
gozdek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wcześniej, przez klika lat biegałem tylko modelach Asics co skutkowało dwoma czarnymi paznokciami w każdej ze stóp. W lutym przesiadłem się na Nike Invincible i po kilku miesiącach paznokcie się wygoiły, ale pojawił się problem z obcieraniem dużego palca...
szkoda, bo buty są rewelacyjne jeśli chodzi o komfort. Szkoda, też że Nike nic nie zmieniło w konstrukcji wersji 2 - moja żona ma Invincible 2 i jest to tak naprawdę ten sam but do wersja I, więc muszę poszukać czegoś innego.

Jeśli o kolana chodzi, to zacząłem je czuć dopiero po około 1000km, wcześniej było OK. Podobnie miałem z Asics Kayano gdy przebiegłem w nich około 800km.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uwolnijcie się od (źle zaprojektowanych) produktów marek lajfstajlowych, to problemy z uszkodzeniami stóp odejdą w niepamięć. :-)

gozdek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety u mnie w regionie nie da się kupić nic bardziej "egzotycznego" niż Adidas, Nike, NB, UA oraz Asics, nawet wysyłkowo.
W Asics sprawdziłem Novablast 3 - twarde jak deska (od razu przypomniały mi się moje czarne paznokcie gdy biegałem w Pulse i Kayano, Asisc to chyba jednak specyficzne buty), w Adidasie nie mają chyba nic miękkiego, podobnie UA.

W grze zostały Nike Invincible 2 oraz NB Fresh Foam X More v4. Prawie wziąłem Invincible 2 (2 chyba są jednak minimalnie szersze z przodu od 1) ale jednak wróciłem się po More v4 aby trochę przyeksperymentować...

More v4 są trochę cięższe niż Invincible 1. No i drop mają mniejszy, tj. 4mm vs 9mm w Invincible. Czuję, że nogi pracują inaczej.

Zrobiłem testowe 12km @ 5:30. Potwierdzam to co jest napisane na runrepeat - jest w nich gorąco. Mam też wrażenie jakby przylepiały się do asfaltu.
Jakoś mi się dziś ciężko biegło, nie wiem czy to wina butów czy po prostu gorszy dzień. Zobaczymy po kilku następnych biegach, bo na obecną chwilę nie wiem co powiedzieć. Na pewno nie ma takiego "wow" jak po przesiadce z Kayano na Invincible.

I jeszcze jedno - wziąłem rozmiar mniejsze (43) niż Invincible (44) i jest OK.
9cKTpjknDXEs0z22U47xJC7f7GYApbIqj-RswCKpIz8-2048x1815444444.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Komicznie wyglądają. Ciekawe kiedy to ciągłe pogrubianie podeszwy osiągnie absolutny szczyt?

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aktualnie najwyzsze AFAIK sa Adidas Adizero Prime X, ktore maja 50mm pod pieta :taktak:

Obrazek
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobre do chodzenia po kałużach - nie trzeba ich omijać. :-)

Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Proponuje Tempo%
Miękkie i szerokie w regionie śródstopia.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 16 lis 2022, 12:17 Proponuje Tempo%
Miękkie i szerokie w regionie śródstopia.
i okrutnie hałasują :bum:
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gozdek pisze: 15 lis 2022, 17:21 Niestety u mnie w regionie nie da się kupić nic bardziej "egzotycznego" niż Adidas, Nike, NB, UA oraz Asics, nawet wysyłkowo.
Do takiego wielkiego miasta paczki nie docierają?

gozdek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 17 lis 2022, 12:58
Do takiego wielkiego miasta paczki nie docierają?
w Indonezji nie kupisz nic poza tymi markami które wymieniłem.
Poza tym tu nie ma mody na bieganie... może za 100 lat...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A z Australii się nie da? Na przykład, ostatnio kupiłem buty Altra Outroad w Hiszpanii, bo na polskim rynku jeszcze nie ma. Topo Athletic kupuję w niemieckim sklepie, bo u nas nie ma żadnego dystrybutora.

Oczywiście, pojęcia nie mam o cenach przesyłek w twoim regionie.

gozdek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

z Australią masz rację, ale w Australii będę dopiero po nowym roku, ceny mainstreamowych marek są podobne do tych w Indonezji i PL, ale nie chciałem czekać. Nie opłaca się niczego ściągać wysyłkowo - koszty przesyłki do ID są naprawdę wysokie, potem walka z przewoźnikiem i biurokracją gdy już towar dotrze do Indonezji... szkoda nerwów i pieniędzy. No i co z tymi butami zrobić gdy będą za duże/za małe? Tutaj nikt tego nie odkupi, chyba że za 25% ceny. Po kilku latach życia w takiej dziczy naprawdę docenia się wygodę funkcjonowania w Europie... klikasz i masz.

W poniedziałek lecę do Singapuru, myślałem, że tam coś kupię ale ceny butów (w sumie to wszystkiego) mają z kosmosu, do ceny butów w PL należy najczęściej doliczyć 30-40%. No i na stanie nie mają praktycznie niczego, sprzedaż głównie wysyłkowo.

Dziś zrobiłem w tych More v4 15km @ 5:12 i wygląda na to, że to co miało się "w kościach" poukładać to już się poukładało :) Biegło się całkiem przyjemnie jak na 32C w cieniu i 95% wilgotności :) Jedyna wada to tak jak pisałem wcześniej - jest w nich naprawdę gorąco w stopy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ