Salomon Spikecross 5 Gtx
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:50:43
- Życiówka w maratonie: brak
Jak w temacie planuję zakup na treningi zimowe ( sporo tras po śniegu i lodzie) i zawody ( Rudawy, Maraton Ślężański, Jedlina). Do tej pory w sezonie zimowym przechodziłem na asfalt i od grudnia do marca nie biegałem w terenie, w tym roku chcę to zmienić.
Moim priorytetem jest bezpieczeństwo, czyli chciałbym się na tym śniegu i lodzie nie zabić. Jestem już nie mam przekonany, żeby je kupić ( na pewno jestem zdecydowany na zakup butów z kolcami, a nie kupno osobnych raczków). Inov 8 oroc który byłby tu konkurencją nie znalazłem w polskim necie, więc pytanie jest proste:
Czy model z tytułu tematu ma jakąś konkurencję pod kątem bezpiecznego robienia regularnych kilometrów po śniegu i lodzie podczas biegania po górach? I czy w przypadku Salomonów może być jakaś niespodzianka z rozmiarem ( wszystkie buty do biegania mam w tym samym rozmiarze, więc planuje zakup bez mierzenia, najbliższy stacjonarny sklep Salomona mam jakieś 100km od domu)?
Moim priorytetem jest bezpieczeństwo, czyli chciałbym się na tym śniegu i lodzie nie zabić. Jestem już nie mam przekonany, żeby je kupić ( na pewno jestem zdecydowany na zakup butów z kolcami, a nie kupno osobnych raczków). Inov 8 oroc który byłby tu konkurencją nie znalazłem w polskim necie, więc pytanie jest proste:
Czy model z tytułu tematu ma jakąś konkurencję pod kątem bezpiecznego robienia regularnych kilometrów po śniegu i lodzie podczas biegania po górach? I czy w przypadku Salomonów może być jakaś niespodzianka z rozmiarem ( wszystkie buty do biegania mam w tym samym rozmiarze, więc planuje zakup bez mierzenia, najbliższy stacjonarny sklep Salomona mam jakieś 100km od domu)?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Jest seria FujiSetsu od Asicsa. Mam drugą generację (aktualna trzecia jest straaasznie słabo dostępna). Po lodzie idą jak diabli, można zasuwać niemal jak po suchym.
-
- Rozgrzewający Się
Ciekawe, nigdzie nie widziałem tych butów w żadnym zestawieniu butów do biegania po górach. Czy one są dedykowane do tego celu, czy to jednak buty na płaskie bieganie po śniegu? Zrobiłeś w nich jakieś kilometry po górach?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie, po górach nie biegam wcale, tylko po pagórkach (żeby dało się biec, a nie iść). Na sam śnieg ich nie biorę, tylko na dni z oblodzeniem.
-
- Rozgrzewający Się
No właśnie jak na góry to wyglądają mi bardzo lekko i też filmiki z testów na yt są prawie wyłącznie po płaskim. Chyba w moim przypadku odpadną, bo trenuję prawie wyłącznie w górach.
Ale dzięki za odpowiedzi!
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A miałeś kiedyś inne buty z kolcami? Bo jak tylko nie ma pokrywy śniegowo-lodowej, to bardzo "przykro" się w takich butach biegnie (i skrobią niemiłosiernie!). A pewnie nie da się uniknąć miejsc z gołą skałą.
-
- Rozgrzewający Się
Co to znaczy przykro? Styczeń na Ślęży, czy luty w Karkonoszach to raczej głównie śnieg i lód, ewentualnie błoto jak jest cieplej. Odcinków asfaltowych się nie spodziewam, skały są w wyższych partiach i raczej będą oblodzone
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No to, jak nie cierpię Salomona, to nie widzę innej opcji do twoich zastosowań.
-
- Rozgrzewający Się
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Bo nie mam stopy w szpic, a one wszystkie mocno szpiczaste są, zwłaszcza te z serii "cross". Ale tak do dyszki to mógłbym w takich pobiec, więcej to zwyczajnie szkoda sobie psuć stopy.