To w nawiązaniu do artykulu "Wzrok".
Artykul ten przypomnial mi opinię jednego z trenerów, ze trening psuje zawodnikom wzrok.
Ja sam stwierdzam, ze po treningu zdecydowanie slabiej widzę, niż przed treningiem kiedy jestem wypoczety.
Tylko czy oko regeneruje sie w 100%, czy tez te oslabienia nakladaja sie na siebie i w efekcie wcześniej okulary?
Wysiłek fizyczny psuje wzrok?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Pozdr. Artur
- PedziWiatr
- Wyga
- Kontakt:
Chyba się nakładają. Jak byłem mały to się wiecznie męczyłem na dworze grając w noge i pod koniec siódmej klasy dostałem szkła na nos. 

Kto dogoni psa? Kto dogoni psa?
Może Ty, może on, może jednak ja!!!
[url]http://www.kcp.prv.pl[/url]
Może Ty, może on, może jednak ja!!!
[url]http://www.kcp.prv.pl[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak się trenuje to się odwadnia i soczewka w oku też=gorzej się widzi+pewnie jeszcze kilka przyczyn. A jak się rośnie, to się gałka oczna powiększa i wada też, szczególnie u krótkowidzów+mniejsza zdolność oka do akomodacji niz u maluchów=pogłębianie/wykrycie wady. A jak się starzeje to...:lalala:ej chłopaki, i tak lepiej biegać!!!!
Często mniej oznacza więcej
- kroliczek
- Dyskutant
Ja o tym słyszalem i to nie od jakiegos byle kogo tylko od profesora na uczelnii. Jestem na w-f i mowili nam ze ludziom majacym jakas wade wzroku bedzie sie pogarszało srednio pod wplywem treningu od jednej do poltorej dioptrii.
Mnie ostatnio tez czesto bola oczy.
Spotkałem sie tez z opinia ze głownie ćwiczenia siłowe psuja wzrok iwydaje mi sie to uzasadnione...Moj kumpel ćwiczył na siłowni i wlasnie w ciagu roku popsuł mu sie wzrok w jednym oku 1.25 a w drugim 1.75:/
Mnie ostatnio tez czesto bola oczy.
Spotkałem sie tez z opinia ze głownie ćwiczenia siłowe psuja wzrok iwydaje mi sie to uzasadnione...Moj kumpel ćwiczył na siłowni i wlasnie w ciagu roku popsuł mu sie wzrok w jednym oku 1.25 a w drugim 1.75:/
krolik
-
- Zaprawiony W Bojach
Króliczek-jak byś nawet nie wiem jak sie starał szybko i mocno biec to NIGDY nie będa to ćwiczenia siłowe jak na siłowni (chyba że sobie pieńki w lesie poprzerzucasz
). Przy dużych wysiłkach związanych z dżwiganiem owszem, nawet siatkówka może się odkleić u niektórych. Może jest jakiś biegający okulista, niech się wypowie co do pogłebienia wady od amatorskiego biegania (bo rozumiem że zawodnikiem nie jesteś?)

Często mniej oznacza więcej