ZAPRASZAMY NA FILM

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Obrazek
PKO
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

warto pójść na to :taktak:

(Edited by Runforfun at 9:37 pm on Mar. 24, 2004)
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bardzo fajnie opowiedziane.

Fredzio znowu urlop chyba miał.
ENTRE.PL Team
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mało kto wie, że warto dodać odrobinkę fosforanu potasu. Drożdże bardzo to lubią
wirek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio mam permanetnie urlpo.
Ale Kociemba na swojej znakomitej stronie LINK TUTAJ zamieścil przepis, cytuję:

bimber - (księżycówa, samogon, krzakówa) początkowo produkowany w mniejszych aglomeracjach i na wsiach, wraz z pogarszającą się sytuacja rynkową, zawitała do wielkich miast, stając się nieodzownym hobby wielu mieszkańców socjalistycznych blokowisk. Szalenie prosta procedura otrzymywania produktu wyjściowego, czyli zacieru (zwanego tez zajzajerem) miała bezpośredni wpływ na popularyzację tego typu przetwórstwa domowego, przyczyniając się jednocześnie do utrwalenia daty historycznego triumfu oręża polskiego pod Grunwaldem w 1410 r. 1kg cukru, 4 litry wody, 10 dkg drodzy. Po 2 tygodniach leżakowania można było przystąpić do właściwej destylacji. Był to proces wymagający już większego doświadczenia, pewnej wiedzy z zakresu chemii i oczywiście odpowiedniej aparatury. Mniej cierpliwi wytwórcy nie doczekiwali tego momentu, wypijając wcześniej gotowy zacier, który nabrał już właściwych parametrów. Posiadacze aparatury rozpoczynali teraz prawdziwe żniwa. W skład aparatury wchodziła najczęściej: bańka od mleka w której gotowało się zacier, chłodnica samochodowa (lub wężownica własnej produkcji), system przewodów łączący wszystko w całość, alkoholomierz służący do nadzorowania jakości produkcji. Proces destylacji był długi i żmudny. Należało uważać by "zacier nie zarzucił i nie poszedł górą" . Po zakończonej destylacji trzeba było w dyskretny sposób pozbyć się odpadów poprodukcyjnych tak by nie zwabiły do lokalu dzielnicowego lub spragnionego sąsiada. Sprawa dość trudna bo gotowany zacier wydzielał straszliwy fetor. Gotowy bimber można było uszlachetnić dodając palony na chlebie cukier /koniak/, lub żółtka z cukrem/adwokat/.  - podziękowania dla Piotra, który zwrócił moją uwagę na brak tej pozycji w Leksykonie.
Awatar użytkownika
madach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 9:25 am on Mar. 25, 2004
Ja ostatnio mam permanetnie urlpo.
Ale Kociemba na swojej znakomitej stronie LINK TUTAJ zamieścil przepis, cytuję:

bimber - (księżycówa, samogon, krzakówa) ...
Czy to oznacza FREDIU, że na na którymś z kolejnych spotkań SBBP spróbujemy twojej produkcji .... ;)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url] - frakcja "UMoczonych Łosi"
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pewnie spróbujemy na pikniku majowym SBBP ;). FREDZIO, masz czas aby zaczać robić, bo jak widzisz.... mnie nie poszło choć.... jestem chemikiem z wyksztalcenia :)
Ibex    
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ