Katarzyna Zdziebło przed Mistrzostwami Europy

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 sie 2022, 12:36 Chód musiałby wtedy gwałtownie zwolnić przyznając, że jest formą kalekiego biegu i tym samym zająć należne mu miejsce w lokomocyjnej hierarchii. Ale do tego nie potrzeba czujników. Wystarczy dowolne slow mo, żeby zakwestionować całe to zbiegowisko.
faza lotu ma być niewidoczna gołym okiem więc skalibrować trzeba czujniki na ludzkie oko i gra
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ano pewnie można. Na zasadzie falstartu, gdzie umawiamy się, że 100ms i więcej jest ok, ale 99 i mniej już nie. Z fazą lotu przykładowo byłoby odwrotnie.
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jelon pisze: 19 sie 2022, 14:47
Chód sportowy powoduje mimo wszystko trochę większe napięcia, niż bieganie. Polecam przejść szybko chociaż 100 m, od razu czuć różnicę. Tutaj trzeba nauczyć się dość skomplikowanej techniki i dołożyć do tego wytrzymałość. Dużą różnicą jest też czas trwania treningów, w chodzie zawsze jest to dużo dłużej. Zresztą Kasia wspominała, że to relaks przede wszystkim psychiczny. :oczko:
Pytanie do specjalisty i z góry dzięki za odpowiedź. Czy do chodu sportowego używa się takich samych butów jak do biegania? A jeśli nie, to jakich?
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, używa się startówek o dość małej amortyzacji (zbyt duża mogłaby powodować wybicie w górę i większą fazę lotu).
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jelon pisze: 09 wrz 2022, 09:47 Tak, używa się startówek o dość małej amortyzacji (zbyt duża mogłaby powodować wybicie w górę i większą fazę lotu).
Tylko tu moje pytanie się pojawi. Czy takimi o małej amortyzacji są buty karbonowe. Bo patrzac na relacje to tam karbonu od asicsa trochę latało
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gokish pisze: 09 wrz 2022, 12:51
Jelon pisze: 09 wrz 2022, 09:47 Tak, używa się startówek o dość małej amortyzacji (zbyt duża mogłaby powodować wybicie w górę i większą fazę lotu).
Tylko tu moje pytanie się pojawi. Czy takimi o małej amortyzacji są buty karbonowe. Bo patrzac na relacje to tam karbonu od asicsa trochę latało
Widziałem kilku chodziarzy, którzy startowali w karbonach, choć to sporadyczne przypadki. Co ciekawe, przepisy dla chodziarzy są inne niż dla biegaczy w tym względzie. Chodziarzy na bieżni obowiązują przepisy z zawodów ulicznych (a więc karbon jest dopuszczalny do 4 cm podeszwy), biegacze mają ten limit mniejszy - 25 mm.
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
ODPOWIEDZ