Bieganie bez ATFL

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Grzegorz1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć! Około dwóch i pół miesiąca temu zacząłem swoją przygodę z bieganiem i bardzo się w to wkręciłem. Udało mi się przez ten okres dojść do dystansu 10km. Bieganie często powodowało ból w kostce ale dopiero po tym dystansie mega się nasilił. Wcześniej biegałem sporadycznie, pewnie max 2km. USG wykazało brak ATFL w prawej stopie. Ortopeda twierdzi że jest to wynik dawnego urazu. Faktycznie około 20 lat temu miałem skręconą i złamaną kostkę. Prawdopodobnie wtedy też zerwałem więzadło czego nie byłem świadomy aż do teraz. Powoduje to boczną niestabilność stopy i ból przy nadmiernym wysiłku. Ortopeda zaleca rehabilitację lecz nie jest w stanie odpowiedź na pytanie czy będę w stanie po niej biegać czy lepiej sobie odpuścić.
Moje pytanie, czy są tutaj osoby biegające bez ATFL? Jak to u was wygląda, dajecie radę czy powoduje to kolejne problemy? Nie za bardzo podoba mi się myśl, że będę musiał odpuścić ale też nie chce zrobić z siebie kaleki. Pozdrawiam!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To lekarz powinien doradzić co z tym zrobić, zerwane więzadła się przecież naprawia.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Ale świeże zerwania, a tu jest już stara i zabliźniona sprawa.
The faster you are, the slower life goes by.
Grzegorz1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie, jedyna opcja to rekonstrukcja ale to mega inwazyjny zabieg. Jako amator nie chce się w to bawić. Jestem ciekaw czy są tutaj osoby z takim przypadkiem i jak one sobie z tym radzą. Lekarz nie jest w stanie niczego konkretnego powiedzieć.
olekpp
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bez ATFL żyję od jakiś 25 lat. Zrobiłem bez niego 4 maratony i bez liku krótszych biegów )plus dość intensywny amatorski tenis ziemny). Z biegiem czasu "skręcenia" stawu skokowego zdarzały się coraz częściej i konsekwencji doprowadziło do ubytków w kości skokowej. Staw był operowany na początku roku - rekonstruowano kość skokową i ogólnie go" wyczyszczono". Czasu na rekonstrukcję atfl-a nie starczyło (operacja trwała ponad 3h). Po 7 miesiącach rehabilitacji za zgodę rehabilitanta wróciłem do delikatnego truchtania ale do pełnej sprawności daleko. Atfl-a ponoć już nie ma sensu operować ale to raczej ze względu na wiek (prawie 48 lat) i możliwości degenerowania się stawu z powodu jego braku. Zdaniem lekarzy jednak to tak długi czas braku atfl-a połączony z intensywnym użytkowaniem wykończyły z czasem staw. Moim zdaniem warto zrobić pełną diagnostykę (MRI) i pogadać z lekarzem oraz dodatkowo włożyć mnóstwo pracy w rehabilitację (o ile jest jeszcze co rehabilitować) bez względu na to czy masz zamiar być aktywny.
ODPOWIEDZ