Szeroka stopa

Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawa propozycja i wyglądają szeroko.
New Balance but biegowy
arol1983
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55:40,9

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy moja odpowiedź będzie kompetentna, ale być może np. jakieś buty z szerszą cholewką byłyby dobrym pomysłem? Np. buty Nike Pegasus można kupić o normalnej szerokości jak i w wersji szerokiej. Dodatkowo można zrezygnować z wkładek
i powinno być więcej miejsca. Można też się zastanowić nad kupnem butów np. o rozmiar większych, wtedy powinno być więcej miejsca i większa wygoda. Najlepiej chyba przymierzyć na spokojnie w sklepie, zobaczyć jak się w nich biega, czy pasują, czy są wygodne.
Kto kalorie pali,
ten nie ma robali ;)
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odświeżam wątek.
Moje stopy są supinujące, mają wysokie podbicie i duży łuk.
Moje roczne doświadczenia z butami.

Altra Pardigm 4 - bardzo miękko ale (chyba) te buty zafundowały mi problemy z rozcięgnem podeszwowym. Oczywiście ze 30 razy podklejane bo cholewka oddziela się od podeszwy. Zdecydowanie nie na moje stopy.

Nike Pegasus 36 - od dawna brak amortyzacji ale na tyle elastyczne, że cholewka przyjmuje kształt szerokiej stopy i przez bardzo długi czas nie były podklejane na zgięciu. Z rozcięgnem było dobrze.

Altra Superior 4.5 - wytrzymały więcej niż Paradigmy. Do 1,5k kilometrów było całkiem dobrze. Z rozcięgnem było ok.

Szerokość buta nie jest więc problemem ale wytrzymałość szycia pomiędzy cholewka a podeszwą. Po drugie muszą być wyrozumiałe dla rozcięgna podeszwowego.

Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To trochę zaskakujące, że sięgasz po jakieś wynalazki, które buty robią "od wczoraj". Czy nie lepiej zaufać markom, które siedzą w tym "od zawsze"? Z uwagi na rozcięgno podeszwowe zwróciłbym uwagę na Mizuno. Oni wmontowują w podeszwę plastikową sprężynę Wave. Ona przy okazji usztywnia ja poprzecznie. Dzięki temu stopa staje się odciążona od dodatkowych naprężeń związanych ze zginaniem. Dla osoby poniżej 25 BMI Mizuno Rider 25, dla osoby "mocniej zbudowanej" Mizuno Sky 5.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydawało mi się, że Altry to solidna firma z dobrymi opiniami. A może tylko moje stopy na nich ucierpiały?
Skusiłem się tym, że są szerokie.

Co do Mizuno to nigdy w nich nie biegałem. BMI raczej w normie. 58-62 kg w zależności od chęci liczenia kalorii

Jeśli nie dewastują rozcięgna to mocno o nich pomyśle i poczytam.
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W twoim przypadku chyba właśnie nie chodzi o szerokość, a o wysokie podbicie, które przekierowuje całą energię na zewnętrzną krawędź buta. Zwróć uwagę na Rider 25. Poprzednia, 24 edycja wygrała ranking Runners World na najlepszą treningówkę na świecie, a 25-ka też daje radę https://www.studio-sport.pl/buty-do-bie ... j1gc210393
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 20 lip 2022, 13:59 Wydawało mi się, że Altry to solidna firma z dobrymi opiniami.
No i dobrze Ci sie wydawalo. Robia swietne buty. Ale...
A może tylko moje stopy na nich ucierpiały?
...nie dla kazdego. Wszystkie modele maja 0mm dropu, wiec gwaltowne przejscie z np. 10mm dla wielu konczy sie przeciazeniami.
Po stopniowym przejsciu, powiazanym ze wzmocnieniem "calej okolicy" stop, dopiero wtedy mozna poznac ich charakter.
W kazdym razie jesli chodzi o miejsce na palce, to tylko Topo moga sie z nimi rownac.
Z tym, ze Altra ma teraz tez modele z nieco mniejsza iloscia miejsca (ale wciaz duzo).
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rysio
No tak, wysokie podbicie i duży łuk wymuszają supinację.
W tamtym roku kiedy eksperymentowałem z rozbieganiami 3-4h to przede wszystkim czynnikiem limitującym był ból spodu stóp. Mięśniowo i energetycznie było dobrze ale coraz mocniej bolały podeszwy stóp

A co sądzisz o Mizuno Inspire skoro stopa przenosi ciężar na krawędź?

Sikor
Możliwe, że zero dropu to zabawa nie dla mnie. Co ciekawe Altry podczas samego biegu wydają się świetne - gorzej po bieganiu i po kumulacji bodźców.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 20 lip 2022, 20:01 Możliwe, że zero dropu to zabawa nie dla mnie. Co ciekawe Altry podczas samego biegu wydają się świetne - gorzej po bieganiu i po kumulacji bodźców.
Przesiadka na 0mm wymaga czasu. Sciegna i miesnie troche inaczej pracuja, niektoer bardziej i to czuc po treningu.
Ale do czasu. Biegaj w nich regularnie na zmiane z innymi butami, zwiekszajac czestotliwosc i z czasem okaze sie, ze wszystko gra.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sikor
Ale ja już w Superiorach 4.5 wybiegałem coś około 1800 km i nie miałem problemu z rozcięgnem.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 21 lip 2022, 05:21 Sikor
Ale ja już w Superiorach 4.5 wybiegałem coś około 1800 km i nie miałem problemu z rozcięgnem.
Ok, myslalem, zes nowy w temacie Altr :bum:
To moze jednak rzeczywiscie 0mm nie dla Ciebie?
Jest sporo butow ze srednio-niskim dropem (4-6mm) do wyboru.
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 20 lip 2022, 20:01 A co sądzisz o Mizuno Inspire skoro stopa przenosi ciężar na krawędź?
Absolutnie nie wchodzi w grę. Inspire jest stworzony dla odwrotności, czyli dla zwiększonego napierania na krawędź wewnętrzną. Taki typ podeszwy jeszcze bardziej pogłębiłby supinację.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rysio
Dzięki.

PS
Dopiero teraz zauważyłem (szczyt mojej głupoty ) że Altra Pardigm 4 jest dla stopy neutralnej/pronującej (sic!) co prawdopodobnie pogłębiało moją supinację i spowodowało problemy z rozcięgnem.

Sikor.
Bardziej prawdopodobne, że Paradigmy 4 mnie zdewastowały a nie sam drop.

Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę odświeżam temat.

1) Rozcięgno podeszwowe funkcjonuje coraz lepiej - nowych butów nie mam i tymczasowo powróciłem do starych rozklekotanych Kalenji. Co ciekawe te szmacianki bez systemów działają kojąco na rozcięgna, mimo że biegnę jakby na boso.
2) Zeskanowałem swoje stopy na ustrojstwie do tego przeznaczonym - może ktoś wyciągnie z tego jakieś informacje?

Obrazek
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko dopiszę, że damskie są jednocześnie węższe niż męskie w tym samym rozmiarze. Standardowa tęgość/szerokość w damskich to B, a w męskich D. Oczywiście, ma to zastosowanie tylko do modeli, które występują w wersjach męskich i damskich, a niektóre są wyłącznie uniseksowe (jak Hoka Rocket X).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
ODPOWIEDZ