Przewidywanie wyników zwłaszcza w starszych zegarkach to była paranoja

Wysłane z mojego RMX3269 .
W sumie parę razy przeczytałem kilka artykułów na temat tego jak mierzyć i od czego zacząć.
W 945 w Connect IQ jest applikacja HRV Analysis, działa świetnie bez pasa i z pasem. Opinie 4.7
Dziwne to co piszesz, przecież jak jestes wypoczety to masz nizsze tetno a nie wyzsze, moje życiowki to na najnizszych tetnach z rana po 35-36 srednia mam ok 40 jak wyzej to przemeczenie jak powyzej 50 to choroba, goraczka itp. Zle interpretujesz swoje tetno.sultangurde pisze: ↑27 maja 2022, 20:51W sumie parę razy przeczytałem kilka artykułów na temat tego jak mierzyć i od czego zacząć.
Pierwszy miesiąc pomiarów zaorałem bo mierzyłem o różnych porach dnia, przed/po treningiem itd a to fest głupota.
Trzeba mierzyć każdego dnia tak samo, znaczy w takich samych warunkach - leżąc/siedząc ale od razu po przebudzeniu.
Pozycja musi być w miarę neutralna np. leżenie na boku w łóżku i chcąc nie chcąc ugniatając serce wychodzą pierdoły, nie można też nienaturalnie oddychać (hiperwentylacja), ani zasypiać w trakcie pomiaru.
To czego się nauczyłem, to jakie są widełki. U mnie na kacu, po imprezie pomiar był ok 45 i w takich warunkach jest lipa, nie ma mowy o żadnym treningu.
Odczyty 50-55 są jak skumuluje mi się zmęczenie, 55-60 no nornalne odczyty np. dzień po lekkim akcencie, 60-65 można robić akcent (nie trening życia ale akcent), 65-70 jest oznaką kompensacji, co przekłada się na potencjał dnia, odczyty 75 to rzadkość 1-2 na miesiąc i odbieram to jako superkompensacja. Dziwne to jest bo czasem taki odczyt trafia się 4 dni po ostatnim mocnym treningu.
Odczyty HRV nie pokrywają się kompletnie ze zmęczeniem siłowym i tu trzeba uważać. Układ nerwowy może dać sygnał o gotowości do pracy w postaci wysokiego HRV, a nogi mogą być zajechane i to jest najtrudniejsze do skoordynowania. Zwłaszcza jeśli stosuje się też siłownie na nogi (jakieś przysiady, push pressy, deadlifty itd). Paradoksalnie regularnie robione krótkie podbiegi 10-30 sekund nie obniżają mi HRV, ale np. długie wolne bieganie już mnie męczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebym wykonał lekki akcent i następnego dnia znowu jakiś lekki akcent na odcinkach, ale to chyba wynika z typu szybkościowego.
Zauważyłem, że jak jest mało snu to HRV prawie zawsze wychodzi niższe niż60. Niestety praca i stres w pracy znacznie gorzej wpływa na moje HRV niż nawet za mocny trening i to jest najsmutniejsze. Czyli można się przetrenować pracą ;(