zakupiłem nietypowe (ze względu na gabaryty i parametry podeszwy) buty Adidasa. Pochodzą z rodziny "Questar", opisanej pod tym linkiem: https://www.adidas.pl/questar
Jednak od raz zaznaczę, że mam poważne wątpliwości, czy model o którym tu mowa, wpisuje się w specyfikacje i technologie, które są zamieszczone w powyższym linku. Mianowicie wspomniano tam o podeszwie Cloudfoam, ale odnoszę wrażenie, że ten "review" z tego źródła dotyczy wcześniejszych wydań butów serii Questar, zaś egzemplarze komentowanych butów po prostu wrzucono pod ten folder. Dlaczego? Mam buty z Cloudfoam, które pracują zupełnie inaczej niż te Questar'y.

[źródło: www.adidas.pl ]
Więcej zdjęć: https://www.adidas.pl/questar-shoes/GZ0 ... 42%202%2F3
Dlaczego są nietypowe? (przynajmniej dla mnie)
W pięcie wysokość 42 mm a na czubku palców 12 mm, co w rezultacie przekłada się na DROP aż 3 cm!
Rozmiar 42 2/3 waży 314 gramów.
Generalnie buty te kupiłem do chodzenia miejskiego z prędkością 6–8 km/h. Nigdy nie czułem się tak wysoki

But jest amortyzowany systemem Bounce, a pianki sporo... toteż odczucie na pięcie zbliżone do chodzenia w Boostach a może i nawet nawet Ultraboostach. Nie da się tego tego powiedzieć w warstwie środkowej i przedniej - tutaj amortyzacja przeciętna, aczkolwiek wygodę użytkowania i tak oceniam wysoko. Zarówno wyściółka zapiętka jak też język buta dobrze dopasowują się do stopy. Można solidnie zacisnąć sznurowadła i wszystko trzyma się stopy bez żadnych zmęczeń, otarć. Przewiewność oceniam jako standardową, nie jest to jednak ClimaCool. Elastyczność przy zgięciu stopy średnia.
Reasumując, but ciekawy, dodający wysokości, mocno responsywny w pięcie. Wizualnie atrakcyjny (oryginalny?), ale tylko ze względu na tę podeszwę (przy pięcie ma ona prawie 5 cm wysokości, to oczywiście nie jest wysokość podeszwy). Cholewka raczej z tańszego materiału (np. New Balance, nawet najtańszy, ma chyba bardziej atrakcyjne propozycje w tym aspekcie urody buta).
Mimo monstrualnej wręcz podeszwy, sam but nie wygląda jak "Reebok'owy kajak" Zig Kinetica II. Wizualnie prezentuje się dość ładnie (wg. mnie), całkiem agresywnie i kolorystyka bez zastrzeżeń.
PS. Jeszcze wczoraj te buty miałem oddawać, ale zostawiłem ze względu na atrakcyjną cenę.
EDIT: "On my feet":

Pozdrawiam