Żele energetyczne to podstawowy element ekwipunku biegacza. Nie każdy jednak jest w stanie przełknąć galeretowatą maź w smaku przypominającą często coś na kształt posolonego cytrusa z nutką syropu cukrowego. Ten czysto techniczny posiłek ma jednak za zadanie dostarczyć węglowodany w kompaktowej, łatwo przyswajalnej formie. Czy mimo wszystko istnieją dobre alternatywy dla żeli? Sprawdźcie nasz przegląd.
Skomentuj artykuł "Czym zastąpić żele energetyczne?" https://bieganie.pl/zdrowie/czym-zastap ... rgetyczne/
Czym zastąpić żele energetyczne?
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Naprawdę? Tabletki węglowodanowe? Nie wiem kto to wymyślił, ale łykanie czegoś takiego w trakcie biegu to jak dla mnie świetna recepta na zadławienie się ze skutkiem śmiertelnym. Widzę że machina marketingowa wymyśliła wiele nowych coraz bardziej absurdalnych sposobów sprzedawania drogich węglowodanów od czasu kiedy ja startowałem
Czym się różni taki napój do picia w czasie wysiłku od carbo? Poza stężeniem węglowodanów? Kiedyś porównywałem składy i jedyną różnicą była minimalnie większa ilość soli w tym pierwszym. A taka podpowiedź - żeby rozcieńczyć carbo wystarczy rozpuścić je w większej ilości wody, wcale nie trzeba kupować specjalnego napoju.
A najlepszą, bo najlepiej wchodzącą w czasie biegu formą węglowodanów na bufetach były kostki cukru zapite wodą z kubeczka. Nie wiem czy ciągle są dostępne, bo nie widzę tu zbyt wielkiego pola do zarabiania na dziesięciokrotnej przebitce w cenie węglowodanów
Czym się różni taki napój do picia w czasie wysiłku od carbo? Poza stężeniem węglowodanów? Kiedyś porównywałem składy i jedyną różnicą była minimalnie większa ilość soli w tym pierwszym. A taka podpowiedź - żeby rozcieńczyć carbo wystarczy rozpuścić je w większej ilości wody, wcale nie trzeba kupować specjalnego napoju.
A najlepszą, bo najlepiej wchodzącą w czasie biegu formą węglowodanów na bufetach były kostki cukru zapite wodą z kubeczka. Nie wiem czy ciągle są dostępne, bo nie widzę tu zbyt wielkiego pola do zarabiania na dziesięciokrotnej przebitce w cenie węglowodanów
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42.34
- Życiówka w maratonie: 3.26.54
Witam, czy żel energetyczny można zastąpić samym miodem? Chodzi o zawody i treningi. Pomijając smak i różne gusta, czy sam skład miodu coś pomoże na trasie? Jakie są za i przeciw. Pozdrawiam