Trening siłowy, a cardio

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Etker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, sorki może nie do końca dobry dział. Trenuje siłowo, ale potrzebuje wzmocnić kondycję. Więc takie pytanie, po jakim czasie od zakończenia treningu siłowego mogę normalnie robić cardio? Dodam że robię masę i nie chciałbym żeby bieganie jakoś zbytnio mi w tym nie przeszkodzilo.

Wysłane z mojego Redmi 8 .

New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Tu raczej sie biega i masę chce sie zrzucić.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 08 mar 2022, 20:03 Tu raczej się biega i masę chce się zrzucić.
Wiesz, nie ma takiego obowiązku, jak ktoś chce robić masę, to niech robi.
Tylko wg mnie najpierw cardio, później masa, no ale ja się nie znam. Ale tak się robi w LA w przypadku treningu siłowego, najpierw cardio, później siła.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

beata pisze: 08 mar 2022, 20:44
No przecież ja nie zabraniam. Jak chce robić masę, to niech robi, ale:
Tu raczej się biega i masę chce się zrzucić.
Etker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

beata pisze: 08 mar 2022, 20:44
Tylko wg mnie najpierw cardio, później masa, no ale ja się nie znam. Ale tak się robi w LA w przypadku treningu siłowego, najpierw cardio, później siła.
Tak, wiem. Chyba po covidzie mi tak kondycja spadła. Ale może ktoś jednak wie ile muszę odczekać od treningu siłowego do cardio żeby nie zniwelować efektów siłowni?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Etker pisze: 08 mar 2022, 21:25 Tak, wiem. Chyba po covidzie mi tak kondycja spadła. Ale może ktoś jednak wie ile muszę odczekać od treningu siłowego do cardio żeby nie zniwelować efektów siłowni?
Ale co to znaczy, odczekać? Myślałam, że masz na myśli obszar jednego dnia. Wówczas najpierw idziesz pobiegać (albo na bieżni w siłowni), a później robisz cardio.
Emma1982
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podnoszę ciężary, żeby wzmocnić mięśnie, ale jednocześnie próbuję zrzucić tłuszcz. Jestem całkiem blisko mojego celu, jakim jest zdobycie sześciopaku i utrata tłuszczu z brzucha, ale mój kumpel, który jest terapeutą, mówi, że aby stracić tłuszcz, powinienem wykonywać ćwiczenia cardio PRZED podnoszeniem ciężarów. Mówi tak, ponieważ twierdzi, że jeśli będę wykonywał ćwiczenia cardio po podniesieniu ciężarów, to zamiast tłuszczu z brzucha stracę mięśnie, które właśnie wycelowałem podczas treningu. Czy to prawda? Tzn. jeśli wykonam ćwiczenia na klatkę piersiową, a następnie zrobię kilkukilometrowy interwałowy jogging cardio, stracę więcej mięśni na klatce piersiowej niż tłuszczu na ciele. Nienawidzę biegać przed treningiem, ponieważ pociłbym się na całym sprzęcie, a jeśli przyniosę dodatkową koszulkę, to jest to tylko więcej prania, które muszę zrobić.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Co to znaczy interwałowy jogging cardio? Bo ja tu widzę zlepek co najmniej dwóch sprzecznych określeń.
I dlaczego koniecznie kardio w ten sam dzień co siłownia? Treningi wytrzymałościowe nie są obciążające (szczególnie dość krótkie), a na siłownię chodzi się z reguły trzy razy na tydzień. Więc samo się nasuwa, żeby godzinę truchtu wcisnąć w dzień wolny, byle nie przed robieniem nóg :P
The faster you are, the slower life goes by.
Etker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Emma1982 pisze:Mówi tak, ponieważ twierdzi, że jeśli będę wykonywał ćwiczenia cardio po podniesieniu ciężarów, to zamiast tłuszczu z brzucha stracę mięśnie, które właśnie wycelowałem podczas treningu. Czy to prawda?
Coś w tym jest, może nie stracisz mięśni, ale twój trening nie przyniesie żadnych efektów. Właśnie dlatego chciałem się dowiedzieć jaki jest optymalny czas między tymi treningami

Wysłane z mojego Redmi 8 .

ODPOWIEDZ