Olaboga pisze: ↑23 sty 2022, 23:48
Skoro taki zestaw sześciu przebieżek, to dla Ciebie standard (I Twoich podopiecznych), to jaki masz koncept takiego treningu, czy to tylko wycinek, dopełnienie czy rozpoczęcie większej sesji, co mają na celu, co mają poprawić i jakim kosztem? Taka krótka charakterystyka jednostki treningowej.
Co do nazewnictwa, to rozumiem że tylko na potrzeby tego forum rozróżniasz przebieżki szybsze i wolniejsze, bo w rzeczywistości to wychodzi, że jak masz lepszy dzień to idzie szybciej, jak słabszy - wolniej, dobrze się domyślam?
Pozdro.
6x150m zalicza sie do treningu wytrzymałości szybkościowej. Jest podstawa w budowaniu treningu na praktycznie każdym dystansie. Ten rodzaj treningu powinno sie wykonywać przez cały rok ale na rożnej intensywności w zależności od tego, w którym okresie przygotowanie sie znajdujemy.
Co do nazewnictwa, to rozumiem że tylko na potrzeby tego forum rozróżniasz przebieżki szybsze i wolniejsze, bo w rzeczywistości to wychodzi, że jak masz lepszy dzień to idzie szybciej, jak słabszy - wolniej, dobrze się domyślam?
Nie bardzo rozumie o co tu tobie chodzi...
Nie, ja nie rozróżniam na forum nic innego jak przebieżki (dowolna prędkość i dowolny dystans) i 6x150, co jest bieganiem zadaniowym. Tak jak w normalnych interwalach, jeżeli masz słabszy dzień, to korygujesz tempo odcinków o 2-3s/km. Tak samo przy 150m: raz jesteś przed kolega w 19,8, a raz za kolega w 20,1.
co mają na celu, co mają poprawić i jakim kosztem?
Tak jak juz wyżej opisałem:
Wytrzymałość szybkościowa jest to umiejętność biegu w prędkościach prawie maksymalnych (prędkości maksymalne możemy utrzymać jedynie 6-7s) i odbywa sie beztlenowo w obrębie zaopatrzenia energetycznego anaerob-alaktazid i anaerob-laktazid (po Polsku nie wiem) gdzie niedobór tlenu i wzrost mleczanu jeszcze nie sa faktorami organizacyjnymi wysiłek. Co nas hamuje jest nie wystarczająco szybka regeneracja układu neuronowego i utrata umiejętności przekazywania sygnału neuronowego do mięśni (przeważnie synapsy).
Co to ma poprawić? Umiejętność szybszego biegania (i dłuższego w tym regionie prędkości)
Dodatkowo:
- poprawia umiejętność motoryczne FT faz mięśniowych
- mobilność FT
- powiększa zakres ruchu, przez desensybilizacje wrzeciona mięśniowego
- poprawia desensybilizacje komórki na spadek pH i umiejętność transportu H+ i mleczanu z komórki i międzykomórkowy
- poprawia umiejętność układu nerwowego do szybszego transportu i przekazywania sygnału neuronowego
- poprawia rozciagalność mięśni
- poprawia reakcja siły reaktywnej cyklu rozciągania i skurczenia mięśni (Stretch shortening cycle)
- ...
Przede wszystkim jest zależność: umiesz biegać szybko 150m to pobiegniesz szybko 400m to pobiegniesz szybko 1000m to pobiegniesz szybko 5km itd. Oczywiście trenując tez odpowiednie zakresy tych prędkości.
i jakim kosztem?
Tego pytania juz w ogole nie rozumie.
Mam nadzieje ze sa twoje pytania dopowiedziane, bo mi to zajęło 45 minut! (o te koszty ci chodziło?
)