Wzrok

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pit a ile za tą operację zapłaciłeś?
PKO
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

4200 za dwoje oczu i chyba 220 za badania przed zabiegiem. Obie gałki robią za jednym razem, trwa to do godziny chyba. Przy kwalifkacji do zabiegu jest istotna stabilnośc wady, grubośc rogówki, zdolność wydzielania łez (przy tzw syndromie suchego oka jest trudniej ale da się), rozmiar oczodołu (głębokie i ciasne oczodoły utrudniają umieszczenie w nim zwórki czyli czegoś w rodzaju imadła które rozchyla powieki i odsłania miejsce na umieszczenie mikrokeratomu - noża którym scinany jest wierzch oka.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pit - nie opisuj już więcej. Ciarki przechodzą po plecach....;)
Któż jak Bóg!
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skąd Ty Pit tak dokładnie wszystkie te pojęcia znasz? Lekarzem jesteś może :) czy po prostu chciałeś dokładnie wiedzieć na temat zabiegu i stron technicznych z nim związanych.

Mikael, a Ty sie nie bój, wbrew temu opisowi zabieg jest bezbolesny, tak wszyscy mówią i tak musi być.
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skąd Ty Pit tak dokładnie wszystkie te pojęcia znasz? Lekarzem jesteś może :) czy po prostu chciałeś dokładnie wiedzieć na temat zabiegu i stron technicznych z nim związanych.

Mikael, a Ty sie nie bój, wbrew temu opisowi zabieg jest bezbolesny, tak wszyscy mówią i tak musi być.:)
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pit a to nożem a nie laserem jest wykonywane? Ja słyszałem o laserze. Ponad 4000 mówisz...metoda laserem jest chyba tańsza.
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem wycinaną gradówkę z powieki - dzięki bardzo za manipulacje przy oku:orany: :)
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest kilka metod laserowej korekcji wzroku.
Stara metoda jest tańsza i polega na bezposredniej obróbce oka laserem. Robi sie jedno oko i po około 1-2 tygodniach drugie ponieważ gojenie oka trwa około 3 tygodni więc by nie zostać naten czas totalnie oslepionym robi sie to etapami i cały okres to około miesiąca wyłaczenia z życia.
Druga metoda, ta którą wybrałem, polega na obicęciu wierzchu oka mikrokeratomem, odcina się tak jakby wierzch bułki i odkłada na bok zostawiając cieniutki paseczek łączący tę część z resztą oka. I dopiero w odsłonięte głębsze warstwy wchodzi laser i wypala co niepotrzebne. Po laserowaniu z powrotem nakłada się ten odcięty kawałek oka który stanowi naturalny opatrunek. Po godzinie nie da się zauważyć gołym okiem miejsca cięcia. W tej chwili lekarz okulista, przy badaniu gonioskopem czyli taka lupą, czyli szczegółowo nie jest w stanie zgadnąć ze miałem zabieg. Wiem bo sprawdzałem.
A wiem bo sobie przeczytałem czekając na zabieg:) Oczywiscie, że się dowiedziałem jak to sie robi. Co prawda o wszystkim nie wiedziałem i pewnych rzeczy dowiedziałem się w trakcie zabiegu.
Co do znieczulenia i bólu to oczywiście znieczulona jest gałka oczna ale nie okolice i np w moim przypadku gdy z założeniem zwórki było sporo kłopotów to to zdecydowanie czułem. No i druga rzecz która mnie zaskoczyła i która mi nie przyszła do głowy, jest związana z samym działaniem lasera. Laser nie wycina tylko wypala. No a skoro wypala tkankę białkową to jest i z tym związany zapach spalenizny :szok: No i to było zaskakujące.
Polecam stronę i firmę
http://www.mavit.com.pl/glowna.php
biec goniąc marzenia
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Pit on 10:32 am on Feb. 20, 2004
polega na obicêciu wierzchu oka mikrokeratomem, odcina siê tak jakby wierzch bu³ki i odk³ada na bok zostawiaj±c cieniutki paseczek ³±cz±cy tê czê¶æ z reszt± oka.
Twórca tej metody zainspirowany zosta³ zapewne s³ynnym kadrem z filmu "Pies andaluzyjski" Luisa Bunuela i Salvadora Dali.
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

;)
biec goniąc marzenia
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale czym jest ten chwilowy bol wobec dobrego wzroku, prawda Pit? :) Na pewno świadomość, że ból w końcu minie i będzie się miało ostry wzrok bez okularów o wiele zmniejsza ten ból. Podałeś widzę stronkę tej kliniki, w której robiłeś badania. Oceniasz dobrze tą klinikę? Czy po tym okresie, czyli 3 lata, odkąd poddałeś się zabiegowi, wszystko jest ok, czy Twoja wada wynosi 0.00 dioptri? A, i jeszcze jedno, ile miałeś lat w chwili wykonywania tego zabiegu? Dzięki za tak precyzyjne odpowiedzi, ja teraz mam 20 lat i rozważam możliwość go zabiegu w przyszłości, także Twoje wiadomości są dla mnie bardzo cenne.
Pawel12345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co do tego ćwiczenia, to moim zdaniem autorom takich ćwiczeń chodzi głównie o kasę i jeśli te ćwiczenia coś pomogą, to na pewno nie w krótkim czasie.
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klinikę jak juz pisałem na początku dyskusji polecam z pełnym przekonaniem.
Ból czy raczej dolegliwosci samego zabiegu są naprawdę mało znaczące.
W tej chwili widzę bez problemów i zmian.
W momencie operacji miałem trzydzieści kilka lat.
biec goniąc marzenia
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pit - czy możesz podać nazwisko lekarza w Mawicie, którego specjalnie rekomendujesz. Poważnie się zastanawiam nad tym sposobem na krótkowzroczność, ale chciałbym wpaść w ręce sprawdzonego fachowca :) Dzieki!
nartka2
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja "w temacie":) wzroku: mam naaaprawdę dużą wadę (-9,0), ale szkła w tzw. "indeksie" (wyglądają jak przy -4) i soczewki kont. rozwiązują problem. Jestem pod kontrolą świetnego okulisty i wiecie co? Rekomenduje on zdecydowanie bieganie jako sport idealny dla krótkowidzów! Poprawia ukrwienie w oku, dotlenia, a tym samym zapobiega problemom z siatkówką (utrapienie ludzi z dużymi wadami). Na operację na razie się nie zdecyduję, prawdę mówiąc wada wzroku zupełnie w niczym mi nie przeszkadza - prowadzę samochód, uprawiam sport (włącznie z nurkowaniem!). Nie jest to jakiś wielki problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ