Szeroka stopa

Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proszę o dyskusję i pomysły.
Mam bardzo niekształtne stopy i przez to chyba każde buty rozdzierają się pomiędzy podeszwą a cholewką w okolicach zgięcia.
Dodatkowym problemem jest ich długość, która zmusza mnie do damskich rozmiarów. Stopa ma 23,5 cm a w najszerszym miejscu jest 11.

Ideałem byłoby bardzo mocne łączenie cholewki i podeszwy plus większą szerokość w okolicy śródstopia.Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 12:00 przez Deter, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Merrelle Bare Access?
Biegam w nich już kilkaset kilometrów i jestem zachwycony, według mnie lepsze od Altr. Dobrze trzymają piętę, a z przodu szerokie, więc może wytrzymają więcej niż typowe buty. Do tego dość twarda pianka w podeszwie, ja akurat uważam to za zaletę.
A jak się rozlecą, to niewielka strata, bo są dość tanie, nówki jakieś 500 zł, ale praktycznie zawsze są w promocji za ~350.
Acha, to są zero dropy.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawa propozycja.
A jak z amortyzacją? Rozmiar brałeś ile cm dłuższy od stopy?
Mam 59-60 kg więc raczej dużego problemu nie powinno być z amortyzacją.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest twarda pianka 19mm o ile pamiętam. Mnie to pasuje, nawet na asfalcie biegam w tych butach i jak dla mnie są bardzo wygodne. Pianka jest twarda na tyle, że mimo braku jakiejś ochronnej płytki w podeszwie można bez problemu biegać po kamieniach, i przy okazji daje poczucie dobrej dynamiki.
Do biegania biorę but o numer większy, 43.5 przy rozmiarze 42.5, tak jest idealnie.

Porównując np do Altr Escalante, to Altry są o wiele bardziej kapciowate, pianka jest miękka na tyle, że czuje się czasem, że pięta ucieka w zakręcie, ścinając piankę na boki. W Merrellach tego nie ma. Pięta i śródstopie jest świetnie trzymane, palce luźne.
Jak na razie chyba najwygodniejsze buty, w jakich biegałem. Jestem ciężki, 90 kilo, ale braków amortyzacji nie odczuwam, fakt że biegam raczej dystanse do 10 km.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim but musi wytrzymać materiałowo pomiędzy cholewką a podeszwą w miejscu zgięcia.
Co ciekawe mam jeszcze stare Pegazusy 38 i one się nie rozrywają.
Paradoksalnie szerokość buta nie jest najważniejsza bo i tak moja stopa jest szersza od wkładki z mojego rozmiaru. Każdy but będzie za wąski ale niektóre są na tyle elastyczne i jednocześnie mocno klejone, że wytrzymują łączenie.

Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do tych butów się nie wypowiem, kupiłem je w sumie po to, żeby zimą potestować pod kątem wytrzymałości do letnich hikingów, bo są bardzo lekkie, tanie i mają niezłą podeszwę. Przebiegałem w nich w sumie z 200-300km i jak na razie nie ma śladów zużycia, ale to w sumie nic dziwnego po tym dystansie. Ale mam z takiej samej siateczki jeszcze pierwszą wersję Merrelli Trail Glove i tam ta siateczka też jest ciągle cała po dobrych 10 latach, ciągle w nich biegam od czasu do czasu, to jedyne buty minimalistyczne, które wytrzymały próbę czasu, wszystkie inne się rozpadły, więc jestem optymistyczny co do wytrzymałości.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A stopę masz normalna czy takie płetwy jak moje?
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hehe. Dość szerokie, ale nieco bardziej normalne, muszę przyznać, że takiej stopy jeszcze nie widziałem ;).
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oglądam stopy biegaczy od ponad 20 lat i z czymś takim się jeszcze nie spotkałem :O Szacun, jesteś wyjątkowy. Nie wiem czy te by pomogły, ale projektowano je właśnie pod szerokie stopy. Nie są tanie, ale po zalogowaniu 15% w dół https://www.studio-sport.pl/buty-do-bie ... -3-w038/22
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za propozycje i pomysły.
Wydaje mi się, że wytrzymałość buta jest u mnie ważniejsza niż szerokość. Każdy but będzie za wąski i w każdym cześć śródstopia będzie szersza od wkładki.
Teraz biegam w Altrach damskich 25 cm czyli 1,5 cm dłuższych od długości stopy. Być może 2 cm dłuższe - czyli najmniejsze męskie byłyby lepsze. Męskie są dodatkowo szersze niż damskie.

Tutaj inny widok żeby uwidocznić problem. ObrazekObrazek
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz problem z szeroką stopą, to spróbuj znaleźć buty z szerokością 4E . Różnica między standardową szerokością a 4E to jakieś 0.8cm.

Inna opcja to buty które w standardzie są dosyć szerokie, albo standardowo szerokie w rozmiarze 4E lub 2E.

Zobacz kilka propozycji z linku poniżej.
https://www.solereview.com/best-running ... wide-feet/
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wrócę z biegania to poczytam.
Serdeczne dzięki za zainteresowanie
Inną sprawą jest to, że nie wszystkie modele są dostępne w Polsce.

Druga sprawa. Nike Pegazusy 38 w rozmiarze 25 cm w ogóle się nie rozrywały a nie są bardziej szerokie niż Altry. Po prostu łączenie cholewki z podeszwą jest wytrzymałe.
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

No właśnie, to główny problem, że do PL nie trafiają modele wersji wide lub 2E. Popularny sklep biegacza nawet o takich wersjach nie słyszał.
Jak zaczynałem biegać to przytomnie kupiłem od razu 2 pary szerokich saucony (jeszcze w wersji dla pronatorów), jedna miała być do chodzenia, A teraz oszczędzam jak mogę i w tej zniszczonej biegam po lesie. Już w PL nie do kupienia, sklep który je miał wersji wide teraz nie sprowadza.
Co do pegazusów jak i Nike ogólnie to żadne na szeroką stopę (szeroko w palcach) się nie nadają moim zdaniem, więc jednak twoja stopa nie jest chyba aż tak szeroka skoro ci pasują, albo jest specyficznie szeroka.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szeroka na 11 cm przy 23,5 cm długości.
Pegazusy po prostu się nie rozszczelniły a stopę mam szeroką jak podeszwa tego buta.
Awatar użytkownika
Pan Rysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, wersje poszerzane w butach męskich się zdarzają, ale w damskich to rzadkość. Tutaj wypatrzyłem poszerzonego Ghost'a 12. Długość wkładki 24.5 cm, wersja WIDE
https://www.studio-sport.pl/buty-do-bie ... damskie/22
ODPOWIEDZ