Jaszczur pisze: ↑18 lis 2021, 19:08
Po jakiej nawierzchni będziesz biegał zimą? Ja na miasto mam Pegasusy i dają radę, a kiedy planuje biegać po zaśnieżonej powierzchni zakładam terenówki (Brooks Cascadia). Tak jak mówili powyżej wariant shield jest bez sensu, w większości przypadków woda i tak wleje się od góry. Poza tym pisałeś, że szukasz buta pod maraton, więc zakładam że szukasz buta na cieplejsze dni. Wg mnie nie ma butów dobrych na śnieg, na suchą nawierzchnie w ciepłe dni itd. Jeśli masz mieć jedną parę to będzie to kompromis w któraś ze stron. Ale pytanie podstawowe to w jakich warunkach będziesz najczęściej wykorzystywać te buty. Bo jeśli 90% treningu będziesz robić przy plusowej temperaturze, to te parę treningów na śniegu nie powinny decydować o wyborze modelu.
Wysłane z mojego SM-G986B .
Jeśli chodzi o nawierzchnię zimą, to planuję czasami wybrać się do parku i biegać na częściowo nieubitym śniegu, częściowo na ubitym (powierzchnia może być w miarę śliska), będę się starał raczej unikać powierzchni lodowatej chyba, że udałoby mi się kupić buty z odpowiednim bieżnikiem, aby nie wpadać w poślizg na gładkich powierzchniach. Moje buty się raczej ślizgają. Większość czasu planuję biegać teraz, zanim spadnie śnieg. Gdy będzie się ciężko biegało, to może częściowo zmienię dyscyplinę np. na łyżwy, rowerek treningowy, szachy

itd, a bieganie zostawię na okres wczesnej wiosny, zobaczę. Kiedyś udawało mi się biegać w zimie, ale musiałem biegać ostrożniej, gdyż szybko traciłem przyczepność na śliskiej powierzchni.
Zastanawiam się właśnie nad pegasusami 38, tylko jeszcze nie wiem czy z kolei lepsze są o zwykłej szerokości, czy bardzo szerokie oraz czy warto kupować z systemem Flyease (czyli ułatwiającym sznurowanie, czy jakoś tak).