problem z kolanami

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kasia-Kasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, od niedawna zaczęłam biegać (od 4 tygodni). Nie biegam szybko ale mam od jakiegoś czasu problem z kolanami. początkowo z lewym teraz doszedł również ból w prawym kolanie. Dodatkowo ostatnio w trakcie biegania doszedł ból w pachwinie u prawej nogi. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi co robię źle podczas biegania, że takie objawy się u mnie pojawiły. Czy brak rozgrzewki przed bieganiem może być tego przyczyną??
New Balance but biegowy
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

Takim najprostszym powodem może być, tak jak piszesz, brak rozgrzewki, albo nieodpowiednie buty (w jakich butach biegasz?).
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
h2o
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pani Kasiu

warto by dodać kilka informacji: ile przebiega Pani jednarozowo podczas treningu, ile treningów w tygodniu, jakie było wcześniejsze przygotowanie.
Buty są istotne, ale na początku nie najważniejsze.

Kolana są bardzo mocno obciążane na początku treningów, więc wymagają dostosowania (przebudowania mięśni, wiązadeł etc), co wymaga czasu.
Warto zatem zaczynać od rozgrzewki delikatnej i krótkich dystansów, dodając obciążenia bardzo stopniowo. Wciąż monitorując zachowanie organizmu i robiąc przerwy, gdy tego się domaga (czyli dolegliwości).

Pozdrawiam
Kasia-Kasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi. Zaczęłam biegać zgodnie z aplikacją "zacznij biegać" i tam naprawdę zaczyna się od krótkich dystansów. Chwilowo biegam trzy razy w tygodniu po 0.5 h z trzema przerwami (dwie przerwy po minucie i jedna dwu minutowa). Niestety jaki dystans robię nie jestem w stanie powiedzieć bo biegam po lesie i zasięg mi się tam traci). Co do butów to faktem jest że najlepszych nie mam. Podstawowe z decathlonu do biegania run 100, ale początkowo chciałam sprawdzić czy sobie poradzę i wytrwam w postanowieniu :hejhej: zanim dokonam lepszego zakupu. Jednak mam w planie kupić lepsze buty. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Postaram się dodatkowo wprowadzić rozgrzewkę.
Kasia-Kasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do przygotowania, to muszę przyznać że słabe bo nigdy wcześniej nie biegałam. Nie mogę jednak powiedzieć że zupełnie nic nie robię bo jeżdzę na rowerze, na rolkach, chodzę po górach ale nie można tego potraktować jako trening regularny, więc słabe przygotowanie. Ale rozumiem że mam się nie martwić tylko obserwować i słuchać organizmu a takie objawy na początku są normalne
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Tak naprawdę nic nie robisz źle. Po prostu odzywa się siedzący tryb życia.
W bieganiu zakresy ruchowe są o wiele większe niż przy innych aktywnościach, nie mówiąc o tym, że aktywność nieregularna w ogóle ma znikomy wpływ na wzmacnianie aparatu ruchu.
Takie bóle są normalne nawet u kogoś, kto się ruszał dużo, a później sobie odpuścił na kilka lat aktywność. Najlepsze co możesz robić, to rozciągać - okolice biodrową, przyczepy pasma biodrowo-piszczelowego i łydki. Nowe buty raczej nic nie pomogą, to są po prostu dolegliwości mięśni, które zwykle są przykurczone, a nagle się od nich wymaga rozciągania kilkukrotnie większego i bardziej dynamicznego, niż do tej pory.
The faster you are, the slower life goes by.
Kasia-Kasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź. Skorzystam z podpowiedzi i zacznę rozciągać wspomniane przez Pana partie :taktak: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kasia-Kasia pisze: 14 wrz 2021, 15:02 Dziękuję za odpowiedź. Skorzystam z podpowiedzi i zacznę rozciągać wspomniane przez Pana partie :taktak: .
Pozdrawiam
Rozciągać i wzmacniać. Warto by było z raz w tygodniu pójść na jakiś trening funkcjonalny, alb zrobić samemu, dodatkowo po każdym bieganiu porobić trochę ćwiczeń wzmacniających i poszerzających zakresy ruchu.
Tak, jak napisał klosiu, ani buty, ani nawet rozgrzewka nie mają wiele do rzeczy.
nowybiegacz95
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podepnę się pod temat, od jakiegoś czasu zaobserwowałem u siebie ból w prawym kolanie po wewnętrznej stronie. Na yt znalazłem filmik z serią ćwiczeń na ten ból tylko nie wiem ile razy w tygodniu to robić?. Całość zajmuje mi z 40 minut.
Kasia-Kasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za pomoc, naprawdę martwiły mnie te kolana ale dzięki tym odpowiedziom nadal kontynuuje bieganie :usmiech: pozdrawiam
ODPOWIEDZ