Jak poprawić kadencję biegu?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Deter pisze:yacool
Właśnie o to chodzi, że przytaczanie kadencji kogokolwiek nic nie wnosi. Moje wypowiedzi właśnie do tego miały nakierować odbiorcę - żadne magiczne 180 czy kiepskie ileśtam o niczym konkretnym nie świadczy.
Wnosi. Bo ten współczynnik można zmienić, co jednocześnie zmieni parametry biegu i jednocześnie te poprawić. I nikt tu nie mówi o magicznych 180.

Prędkość = długość kroku razy kadencja

Zmieniając jeden z tych parametow poprawisz prędkość. Ja wiem ze ciężko zrozumieć.

Ale "szkoda" bo tyle kasy na zegarek, a parametry tobie nie potrzebne były.
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:

Zmieniając jeden z tych parametow poprawisz prędkość.
Z jednym małym zastrzeżeniem, drugi parametr w tym czasie nie może ulec pogorszeniu. No ale to szczególik. :spoczko: :spoczko: :spoczko: :spoczko: :spoczko:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze:
Rolli pisze:

Zmieniając jeden z tych parametow poprawisz prędkość.
Z jednym małym zastrzeżeniem, drugi parametr w tym czasie nie może ulec pogorszeniu. No ale to szczególik. :spoczko: :spoczko: :spoczko: :spoczko: :spoczko:
Nawet możesz iść dalej:
Założysz konstante HR (jako wyznacznik obciążenia) i wtedy obydwa parametry poprawić na tym samym HR. I już poprawisz prędkość.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli
Ale to jest tautologia, która wbrew pozorom o niczym nie informuje. Równie dobrze można powiedzieć, że można poprawić tempo biegu.

Z faktu niestałości parametru kadencji nie wynikają dedukcyjne wskazówki dotyczące treningu.

Każdy wie, że na rowerze jeśli przy tej samej kadencji będziesz mógł utrzymać większy opór, to pojedziesz szybciej - ten parametr również można zmienić. Czy jednak te parametry mówią o tym w jaki sposób to zrobić?

Kadencja, długość kroku i oscylacja niosą jakieś informacje - ale dlaczego są takie, a nie inne i jak je poprawić oraz jak udowodnić, że te poprawione zwiększają tempo biegu, ale nie są jedynie zjawiskiem towarzyszącym.

pawo
To tylko szczegół. Przecież żeby szybciej biegać wystarczy mieć dłuższy krok przy tej samej częstotliwości... i już - tajemnica rozwiązana. Nie pytaj jak, bo tego uczą na fizyce w 1. klasie. Przecież jest nawet wzór! :hej:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rozumie jak mozna tego nie rozumieć.
Pracujesz nad jednym parametrem i zmieniasz prędkość. Co w tym dla ciebie tautologia?

W ten sposób myślenia możesz zabawić sie w trenera i na pytanie jak trenować mozesz odpowiadać: zeby biegać szybciej, biegaj szybciej. To bardzo dobra metoda treningowa :hahaha: . Ale dopiero gdy postawione zostanie pytanie: co zmienić... zaczniesz sie jąkać. Takie "biegnij szybciej" jest za ogólne.

Nie! Trening polega na poprawieniu pewnych parametrów, ktore pomogą zmienić prędkość biegu.
Z faktu niestałości parametru kadencji nie wynikają dedukcyjne wskazówki dotyczące treningu.
Oczywiście ze sa. Sa środki treningowe zeby poprawić/zmienić ten parametr.
Kadencja, długość kroku i oscylacja niosą jakieś informacje - ale dlaczego są takie, a nie inne i jak je poprawić oraz jak udowodnić, że te poprawione zwiększają tempo biegu, ale nie są jedynie zjawiskiem towarzyszącym.
Nie całkiem. Mozna wyizolować te parametry i je trenować. A potem kontrolować zmianę za pomocą zegarka.

I tu wracamy do treningu, według twojego wywodu: "Po co trenować, wystarczy biegac szybko" Eureka!!!
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie wiem co było w 1 klasie, bo ja fizykę miałem dopiero w szóstej, wybadali pewnie moją inteligencje i przez pierwsze pięć lat dali se spokój.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli
Kadencja nie jest przyczyną, ale skutkiem - w tym sęk. Nie poprawiasz kadencji tylko inne elementy, które wpływają na kadencję. To samo z oscylacją - mam tak wysoką bo coś tam. Może słabe jakieś mięśnie, może przykurczone jakieś - o tym chciałem porozmawiać ale nie ma chętnych. Same wymijające ogólniki.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze:Nie wiem co było w 1 klasie, bo ja fizykę miałem dopiero w szóstej, wybadali pewnie moją inteligencje i przez pierwsze pięć lat dali se spokój.
Nie było to w 5 klasie?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze:Rolli
Kadencja nie jest przyczyną, ale skutkiem - w tym sęk. Nie poprawiasz kadencji tylko inne elementy, które wpływają na kadencję. To samo z oscylacją - mam tak wysoką bo coś tam. Może słabe jakieś mięśnie, może przykurczone jakieś - o tym chciałem porozmawiać ale nie ma chętnych. Same wymijające ogólniki.
I to jest własnie twoje, blednę założenie. Oczywiście kadencja, długość kroku czy oscylacja jest jest poprawiana w czasie normalnego treningu, ale mozna własnie pracować dokładnie nad tym parametrem.
Same wymijające ogólniki.
Bo ty po prostu próbujesz zametlic wypowiedzi, przez wtórne zaprzeczenia i nie postawisz najważniejszego pytania: jak to zmienić?
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli
To nie jest błędne założenie. Te parametry są skutkiem treningu, ale same nie są generatorami. Żeby zmienić kadencję musisz wykonać określone bodźce treningowe i to one przebudują organizm -to trening zmienia, a nie kadencja.
Gdyby kadencja była generatorem, wówczas wystarczyłoby biec z większa kadencją... a tutaj potrzeby jest trening.

Pytam więc wprost - jak zmienić oscylację pionową na mniejszą.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli
Tak poza tematem. Czemu Ty taki zaczepno-uszczypliwy jesteś? Nie można z kulturą i miłą atmosferą?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skróć krok do poniżej metra, podbij kadencję do 180 przy twoim hr na poziomie 76% i sprawdź vo. Jeżeli wciąż vo będzie niezadowalające, to dalej zbijaj krok i zwiększaj kadencję tak, żeby wykresy były niebieskie, a najlepiej fioletowe.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie jest błędne założenie. Te parametry są skutkiem treningu, ale same nie są generatorami. Żeby zmienić kadencję musisz wykonać określone bodźce treningowe i to one przebudują organizm -to trening zmienia, a nie kadencja.
Gdyby kadencja była generatorem, wówczas wystarczyłoby biec z większa kadencją... a tutaj potrzeby jest trening.
Na początku było: parametr nic nie mówi
Potem: nic nie znaczy
Potem: nie da sie zmienić
Teraz: jest tylko generatorem.

No wiec pójdźmy twoim rozumowaniem dalej: Długość kroku, bo łatwiej dla ciebie przedstawić:
Długość kroku jest generatem czego: siły, umiejetnosci motorycznych, metaboliki i właściwości biomechynicznych. No tak to wezmą jakiś taki parametr, an przykład sila. Co to jest sila, to tez tylko parametr/generator, na który wpływa skład mięśni, ilość sakromerow, zakres pracy sakramerow, objetosc mięśni, motoryczny umiejętność rekrutowania... itd. No to weźmy motoryczny umiejętność rekrutowania... ależ to tez tylko parametr, który jest generatorem (tylko?) na co ma wpływ: zakodowany odruch ruchowy, umiejętność jednostki motorycznej w przekazywaniu impulsu, umiejętność generacji impulsu, itd. No to weźmy umiejętność jednostki motorycznej... ależ to tylko generator, różnicy w wykorzystani potencjału czynnościowego, umiejetnosci CaMK itd... jeszcze dalej?

Ach... temat oscylacja... juz mi sie nie chce.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak poza tematem. Czemu Ty taki zaczepno-uszczypliwy jesteś? Nie można z kulturą i miłą atmosferą?
Gdzie?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Skróć krok do poniżej metra, podbij kadencję do 180 przy twoim hr na poziomie 76% i sprawdź vo. Jeżeli wciąż vo będzie niezadowalające, to dalej zbijaj krok i zwiększaj kadencję tak, żeby wykresy były niebieskie, a najlepiej fioletowe.
Sztuka jest zostawić długość kroku i HR jako stałą i tylko zwiekszyc kadencje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ