Komentarz do artykułu Takie ładne... amerykańskie

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Clayton Murphy (1:47,17),
Popraw!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

US Olimpic Trials to najlepsza reklama lekkiej jaka można sobie wyobrazić. Wszystko jasne, wszystko widoczne i bez kombinowania w ciemnych pokojach.

Wszystkie inne związki LA powinne sobie wziąć to jako przykład.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Athing Mu dzierżąca niebotyczny rekord kolegialny USA (1:57,73)
Mam duże wątpliwości czy kolegialny ma sens w naszym języku w tym kontekście. Prędzej akademicki. Albo po prostu rekord NCAA.

W USA ciekawa sytuacja jest o tyle, że wiosną studenci są wysoko na listach wyników i można ulec złudzeniu, że zdominują kwalifikacje olimpijskie, a później przychodzi weryfikacja i okazuje się, że większości jednak czegoś brakuje. Pewnie jest to też spowodowane specyfiką układu sezonu i tego, że o tej porze roku studencie szczyt formy mają zazwyczaj za sobą.
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49

Nieprzeczytany post

Dzięki za poprawkę z 800 mężczyzn. Dużo cyferek i już mi się mózg zawiesił. ;)

Co do przymiotnika kolegialny jeśli chodzi o college to jest on jak najbardziej zgodny z polskim językiem. Oni podpisywali ją jako "collegiate record holder" i jakoś tak też ją nazwałem. Co do samego wyniku to racja, tam jest inny system i kalendarz, niekoniecznie zbieżny z "dorosłym" sportem, jednak z takim czasem mimo wszystko była faworytką. ;)
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Będę się upierał, że nie. Kolegialny w języku polskim ma inne znaczenie niż collegiate w języku angielskim. Collegiate w tym kontekście to po prostu akademicki/uniwersytecki. Takiego znaczenia nie potrafiłem znaleźć w języku polskim.
kolegialny
1. «oparty na współpracy grupy osób»
2. «dotyczący kolegium»

https://sjp.pwn.pl/szukaj/kolegialny.html
e:
Nie traktuj tego osobiście, po prostu uwiera mnie to słowo, więc walczę. Doceniam, że napisałeś podsumowanie amerykańskich kwalifikacji olimpijskich i nie było to tylko suche wrzucenie cyferek, ale też trochę kontekstu. Z ciekawostek - trzeci na 1500 m Nuguse osiągnął minimum olimpijskie w biegu eliminacyjnym na akademickich mistrzostwach (nie krajowych, a regionalnych, z braku lepszego słowa), gdzie właściwie od początku biegł sam.
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pączek pisze:
Co do przymiotnika kolegialny jeśli chodzi o college to jest on jak najbardziej zgodny z polskim językiem. ;)
Może i zgodny z językiem polskim, ale nie odnoszący się zupełnie że chodzi o college. Akademicki, uczelniany - to jest odpowiednie słowo. To już kolejny taki aspekt naleciałości angielszczyzny w tekstach, może dla odmiany poczytać więcej Lema ;) Choć i tak najgorzej jest w koszykówce chyba.
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49

Nieprzeczytany post

W żaden sposób nie traktuję tego osobiście. Wtedy raczej nic bym tu nie pisał. ;)

PS.
Richardson już wpadła na antydopingu.
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pączek pisze:W żaden sposób nie traktuję tego osobiście. Wtedy raczej nic bym tu nie pisał. ;)

PS.
Richardson już wpadła na antydopingu.
Chyba warto powiedzieć dokładniej. Za marihuanę. Trudno mi zrozumieć, że za takie coś będzie musiała ponieść konsekwencje, bo jedyne co to jej mogło dać podczas startu to opóźniony czas reakcji. A jeśli chodzi o przypadek poza zawodami to już kompletnie nie wiem w jaki sposób miałoby to zwiększyć sprawność organizmu.

Na szczęście nie jest to na razie oficjalna informacja i mam nadzieje, że zobaczymy Sha'carri na igrzyskach.
ODPOWIEDZ