Poniżej 43 na 10km. Czego brakuje ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oni cały czas ujowo trenują, bo są zwyczajnie przetrenowani. A stawka rośnie i presja i oczekiwania finansowe. Mnóstwo Kenioli cierpi i głoduje z powodu kontuzji. To są ludzkie dramaty.
O bieganiu naturalnym mówi się w klimacie jakiegoś pierwotnego ideału, powrotu do natury, etosu łowców itp. pierdoły. Zazwyczaj brylują w tym otyli na vibramie, którzy pieją o minimalizmie nie mając pojęcia czym jest.
Wyobraźmy sobie takiego łowcę, który naparza 42 kilosy po 2:50 tylko po to żeby się zmęczyć. Ma to sens? Każdy łowca od razu by zauważył, że z łowcy stałby się ofiarą. Nikt by nie trenował dla samego trenowania, tak jak robią to teraz plemiona kenijskie, bez istotnego powodu. Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o kasę. I dla kasy można się zajechać. Pierwotni łowcy nie byli tak zmotywowani, a więc na pewno nie byli tak wytrenowani jak obecni biegacze.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool
Teoria pierwotnych łowców to raczej spokojne ultra. Może i ma sens do biegania 5-7'/km.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Deter pisze:pawo
Bo Holmes wie, że to co innego.
Tak samo Kenijczycy wiedzą, że to coś innego.
No tak, jestem za a nawet przeciw.
No bo tak, kiedyś skakano techniką przerzutową i to rewolucja była po nożycach ale trafił się jakiś idiota i flopa wymyślił, a słyszał kto plecami się odwracać tuż przed finałem. Ja już mówiłem, postęp, postęp a postęp dają wojny. :spoczko:
A kiedyś determiniści rzekli, że już wszystko wiemy i wydziały fizyki i chemii należy pozamykać.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter,
tak, ale to jest jakby wstęp do tezy, że przed dekadami, a na pewno przed wiekami nikt nie sprężynował tak jak teraz. Tutaj bardzo dobrze tłumaczy to Feldeknrais w książce "Świadomość poprzez ruch", gdzie pisze o etapach rozwoju umiejętności i umieszcza to w kontekście społeczno-ekonomicznym.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jestem tylko ontologicznym deterministą, nie epistemologicznym :hej:

A tak na serio.
Sam fakt niepróbowania jakieś metody to chyba zbyt mało by traktować ją jako potencjalne źródło. Jednak w jakiejś (przynajmniej luźnej) koherencyjnej teorii prawdy trzeba się zanużyć.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Oni cały czas ujowo trenują, bo są zwyczajnie przetrenowani. A stawka rośnie i presja i oczekiwania finansowe. Mnóstwo Kenioli cierpi i głoduje z powodu kontuzji. To są ludzkie dramaty.
O bieganiu naturalnym mówi się w klimacie jakiegoś pierwotnego ideału, powrotu do natury, etosu łowców itp. pierdoły. Zazwyczaj brylują w tym otyli na vibramie, którzy pieją o minimalizmie nie mając pojęcia czym jest.
Wyobraźmy sobie takiego łowcę, który naparza 42 kilosy po 2:50 tylko po to żeby się zmęczyć. Ma to sens? Każdy łowca od razu by zauważył, że z łowcy stałby się ofiarą. Nikt by nie trenował dla samego trenowania, tak jak robią to teraz plemiona kenijskie, bez istotnego powodu. Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o kasę. I dla kasy można się zajechać. Pierwotni łowcy nie byli tak zmotywowani, a więc na pewno nie byli tak wytrenowani jak obecni biegacze.
No to wspomniałem dzisiaj, że kontuzje a nie żaden tlen, to mnie olano.
A o bieganie naturalne zapytałem poważnie, bo naturalne dla jagulara, dla kubusia puchatka, czy właśnie pierwotnego łowcy a może dla współczesnej mieszkanki manchatanu która polnej ani leśnej drogi na oczy, o przepraszam na stopy nie widziała, o takiej:

Obrazek
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idę spać.
Sprężynowych snów życzę.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Kierva ale co to ta "koherencyjna teoria prawdy"
Koherencja to ulubione słowo profesora Kusia ale żeby prawda, jaka prawda.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wątek ew. archetypu sprężynowania oraz prewencji można pociągnąć, ale to może już jutro.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Deter pisze:Rolli
Dodam jeszcze, że wytrzymałość wymaga "czegoś innego" o czym pisze yacool - dlatego Holmes nie nadaje się jako przykład.
A skąd ta pewność czy u ciebie czy u Yacoola? A ty wiesz o czym pisze Yacool? Zobaczyłeś filmiki? Wiesz i czym ja pisze? Zobaczyłeś o co chodzi w porównaniu tych dwóch sportowców na filmie?

Wytrzymalsc to cos innego jak sila. A sprężynka to sila a nie wytrzymałość, wiec postaraj sie nie mieszać pojęć.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze:
Rolli pisze:
Deter pisze: Rolli
A Holmes mógłby tak z częstotliwością 180/min. przez kilka, kilkanaście, kilkaset minut?
Ty piszesz o wytrzymałości, a to nie temat.
To jaki jest sens mówić o skoczku wzwyż?
Taki sam sens jak mówić o skaczących dziewczynkach.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Niestety to też nie to, czego szukamy w biegu.
Blad w budowie zdania. Pozwolę sobie na poprawkę:
"Niestety to tez nie to, czego Yacool szuka w biegu"
Bo inni szukają czegoś innego. Na przykład ten:
https://www.youtube.com/watch?v=56Vu-QUwwsk
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Acha:
Ci chłopaki tez nie pobiegną daleko:
https://www.youtube.com/watch?v=jyTwUdsXtiI
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli
Densujace dziewczyny to przede wszystkim humorystyczny i miły dla oka przerywnik. Sprężystość powięzi to tylko dodatek.

Mówienie, że "sprężynka to siła a nie wytrzymałość" to bardzo deformujące utożsamienie - zwłaszcza jeśli mówimy np. o Kipchogu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli ktoś szuka perfekcyjnej sprężynki to niech szuka "perfect 10"
Wszystkie dziesiątki sa perfekcyjne, ale Baker to jest to.
https://www.youtube.com/watch?v=RTomucqALe8
ODPOWIEDZ