Zegarek nazywa się Polar M400 i dostałam go w prezencie od koleżanki, nie był nowy. Nie potrafię powiedzieć, czy dobrze oblicza to o czym napisałeś, ale dystans pokazuje dobrze, bo sprawdziłam to z koleżanką jadącą ze mną na rowerze. Sportowcem nie jestem ani nie byłam. Trochę jeździłam rowerem , zanim jeszcze rozpętała się ta pandemia, poza tym chodziłam do pracy po 3 km tam i z powrotem. Czyli to jest tak, że im człowiek grubszy tym więcej spala kalorii? Nie wiedziałam tego. A skąd ten zegarek "wie" ile ja ważę??sultangurde pisze:@MariaSrokaBiegaczka
Z ciekawości jakiego zegarka sportowego używasz?
I czy masz przeszłość sportową za sobą?
Coś jest nie tak: bo rozbiegania po 4:00 to robił mój trener z rekordem na 1 km 2:27.
944kcal to jakieś bzdury pokazuje ten zegarek. Można to wyliczyć samemu: w dużym przybliżeniu:
Waga x ilość kilometrów (+/- 5%) na pogodę, wahnięcia tętna, temperaturę itd.
Przy 75 kg wychodzi 1275 kcal (+-5%).
Komentarze do bloga Biegaczka K50 - cel główny: chudnięcie
Moderator: infernal
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
Ja tylko napisałam co mi pokazał zegarek.Siedlak1975 pisze:To jest tempo 4:00!!! Zrobiłem niedawno 15,5km@3:59 i to był bardzo ciężki trening w super warunkach pogodowych. Wiem ile mnie to kosztowało.MariaSrokaBiegaczka pisze:Od kiedy zaczęłam biegać czuję się coraz lepiej. Fantastycznie mi się śpi, a rano wstaję pełna sił. Po ostatnim treningu uczucie to się jakby spotęgowało, dlatego wyszłam na kolejny bieg z radością. Wczoraj poruchtałam spokojnie prawie 17 km za miastem. Z kilometra na kilometr mimowolnie przyspieszałam i biegło mi się świetnie mimo dość sporego zaduchu. Pod koniec jedynie oddech stał się tradycyjnie świszczący, ale ogólnie czułam się nieźle, mimo że cała się spociłam. Noga nad piętą o dziwo mnie nie bolała. Cały trening trwał dokładnie 1h 8 min. Masa ciała to ciągle 77 kg, chociaż Gosia mnie wczoraj pocieszała, że wysmuklałam(dzięki kochana).
Sorry ale ja w to nie wierzę.
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
Polar jest spoko, o ile nie ma jakiegoś problemu z GPS (pochmurny dzień).MariaSrokaBiegaczka pisze:
Zegarek nazywa się Polar M400 i dostałam go w prezencie od koleżanki, nie był nowy. Nie potrafię powiedzieć, czy dobrze oblicza to o czym napisałeś, ale dystans pokazuje dobrze, bo sprawdziłam to z koleżanką jadącą ze mną na rowerze. Sportowcem nie jestem ani nie byłam. Trochę jeździłam rowerem , zanim jeszcze rozpętała się ta pandemia, poza tym chodziłam do pracy po 3 km tam i z powrotem. Czyli to jest tak, że im człowiek grubszy tym więcej spala kalorii? Nie wiedziałam tego. A skąd ten zegarek "wie" ile ja ważę??
Kalorie są przekłamane bo pewnie źle masz wpisane kilogramy i inne dane osobowe w koncie Polar.
Co do całej reszty albo jesteś super talentem, albo większość tutaj biegających to lamusy (w tym ja).
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Nie wie. Wage musisz wpisac sama.MariaSrokaBiegaczka pisze:A skąd ten zegarek "wie" ile ja ważę??
Sadzac po o szacowanej przez zegarek energii jest tam wpisana za niska waga (w stosunku do rzeczywistej).
Tylko teraz uwaga! Jezeli wpiszesz wage prawdziwa, to przygotuj sie na to, ze zaczniesz wolniej biegac.
Jak sama zauwazylas, waga ma wplyw na wydatkowana energie, zatem zegarek wezmie na to poprawke i tempo bedzie mniejsze.
-
- Wyga
Faktycznie zamiast 77 kg miałam napisane 67 kg. Zobaczymy czy coś się zmieni. Ale nie rozumiem tego, że zacznę teraz wolniej biegać. Czy to znaczy, że na tempo pokazywane przez zegarek ma wpływ moja waga? Wydawało mi się, że tempo np 10 km/h jest takie samo dla rowerzysty,biegacza, czy kierowcy samochodu? Przepraszam za te uproszczenia, po prostu się na tych urządzeniach nie znam. Czy to znaczy, że dwie osoby biegnące obok mające inną wagę i dwa takie same zegarki będą miały na nim inne tempo??Sikor pisze:Nie wie. Wage musisz wpisac sama.MariaSrokaBiegaczka pisze:A skąd ten zegarek "wie" ile ja ważę??
Sadzac po o szacowanej przez zegarek energii jest tam wpisana za niska waga (w stosunku do rzeczywistej).
Tylko teraz uwaga! Jezeli wpiszesz wage prawdziwa, to przygotuj sie na to, ze zaczniesz wolniej biegac.
Jak sama zauwazylas, waga ma wplyw na wydatkowana energie, zatem zegarek wezmie na to poprawke i tempo bedzie mniejsze.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2021, 15:23 przez MariaSrokaBiegaczka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Niemożliwe, pomyłka, nie wierzę...
A w Charkowie... A teraz to już normalność
Mario, wpisami zazdrośników się nie przejmuj.
I pozdrów ode mnie Gosię.
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście, że się zmieni ilość kalorii na pewno od przyszłych treningów.MariaSrokaBiegaczka pisze: Faktycznie zamiast 77 kg miałam napisane 67 kg. Zobaczymy czy coś się zmieni. Ale nie rozumiem tego, że zacznę teraz wolniej biegać. Czy to znaczy, że na tempo pokazywane przez zegarek ma wpływ moja waga? Wydawało mi się, że tempo np 10 km/h jest takie samo dla rowerzysty,biegacza, czy kierowcy samochodu? Przepraszam za te uproszczenia, po prostu się na tych urządzeniach nie znam. Czy to znaczy, że dwie osoby biegnące obok mające inną wagę i dwa takie same zegarki będą miały na nim inne tempo??
Co do tempa to Sikor zrobił świetną zarzutkę Tempo oczywiście się nie zmieni o ile masz to wszystko dobrze ustawione w zegarku i podajesz nam średnie tempo kilometra (autolapa) a, nie np. maksymalne tempo chwilowe zarejestrowane podczas danego kilometra, albo tempo chwilowe. Upewnij się w Polar Flow że ekrany zegarka pokazują dokładnie to co pokazują.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
17km w 68 minut. To nie jest kwestia ekranów, a GPS nie ma prawa aż tak się pomylić, nawet w najstarszym sprzęcie. Niewątpliwie ktoś sobie urządza ostre trollowanie. Nawet ktoś z profesjonalną przeszłością biegową, nie wstanie z kanapy i nie pobiegnie 30km, a potem walnie prawie półmaraton tempem 4:00. To jest fizycznie niewykonalne, już nie mówiąc o tym, że jak ktoś biega na stadionie, to na pewno zorientuje się ile to jest kilometr. Fajny dowcip z tym blogiem, ale wiadomo że to żart.
-
- Wyga
Przepraszam, ale nie za bardzo wiem co to jest ta autolapa.Muszę się jeszcze sporo dowiedzieć jeżeli chodzi o terminologię sportową i zdaję sobie sprawę ze swoich braków. Dlatego właśnie tu piszę, bo liczę na merytoryczne wsparcie doświadczonych biegaczy. Podaję to, co zegarek mi pokazuje na końcu, czyli dystans i ile minelo czasu, więcej rzeczy tu nie widzę, pewnie trzeba coś poprzestawiać w nastawach zegarka.sultangurde pisze:Oczywiście, że się zmieni ilość kalorii na pewno od przyszłych treningów.MariaSrokaBiegaczka pisze: Faktycznie zamiast 77 kg miałam napisane 67 kg. Zobaczymy czy coś się zmieni. Ale nie rozumiem tego, że zacznę teraz wolniej biegać. Czy to znaczy, że na tempo pokazywane przez zegarek ma wpływ moja waga? Wydawało mi się, że tempo np 10 km/h jest takie samo dla rowerzysty,biegacza, czy kierowcy samochodu? Przepraszam za te uproszczenia, po prostu się na tych urządzeniach nie znam. Czy to znaczy, że dwie osoby biegnące obok mające inną wagę i dwa takie same zegarki będą miały na nim inne tempo??
Co do tempa to Sikor zrobił świetną zarzutkę Tempo oczywiście się nie zmieni o ile masz to wszystko dobrze ustawione w zegarku i podajesz nam średnie tempo kilometra (autolapa) a, nie np. maksymalne tempo chwilowe zarejestrowane podczas danego kilometra, albo tempo chwilowe. Upewnij się w Polar Flow że ekrany zegarka pokazują dokładnie to co pokazują.
-
- Wyga
Nie wiem co mogę na takie coś odpisać. Jak już ktoś krąglejszy chce schudnąć to od razu żart? Trochę czytałam historii ludzi chudnących przez bieganie i wielu bardzo przeżywało uszczypliwości. Teraz widzę na własnej skórze jakie to niemiłe. To że nie umiem jeszcze w pełni korzystać z zegarka i jestem grubsza to nie znaczy, że nie wiem ile to jest kilometr. Czuję się wogóle jakbym naruszyła jakieś wielkie tabu, bo niby za szybko przebiegłam 30 km. Smutne to.przemekEm pisze:17km w 68 minut. To nie jest kwestia ekranów, a GPS nie ma prawa aż tak się pomylić, nawet w najstarszym sprzęcie. Niewątpliwie ktoś sobie urządza ostre trollowanie. Nawet ktoś z profesjonalną przeszłością biegową, nie wstanie z kanapy i nie pobiegnie 30km, a potem walnie prawie półmaraton tempem 4:00. To jest fizycznie niewykonalne, już nie mówiąc o tym, że jak ktoś biega na stadionie, to na pewno zorientuje się ile to jest kilometr. Fajny dowcip z tym blogiem, ale wiadomo że to żart.
-
- Wyga
Czyli pan Sikor żartował z tym że tempo się zmieni? Bo zaczynam już mieć mętlik w głowie.sultangurde pisze:Oczywiście, że się zmieni ilość kalorii na pewno od przyszłych treningów.MariaSrokaBiegaczka pisze: Faktycznie zamiast 77 kg miałam napisane 67 kg. Zobaczymy czy coś się zmieni. Ale nie rozumiem tego, że zacznę teraz wolniej biegać. Czy to znaczy, że na tempo pokazywane przez zegarek ma wpływ moja waga? Wydawało mi się, że tempo np 10 km/h jest takie samo dla rowerzysty,biegacza, czy kierowcy samochodu? Przepraszam za te uproszczenia, po prostu się na tych urządzeniach nie znam. Czy to znaczy, że dwie osoby biegnące obok mające inną wagę i dwa takie same zegarki będą miały na nim inne tempo??
-
- Wyga
Mam nadwagę i się z nią męczę,dlatego chcę coś z tym zrobić. Nie ma mi czego zazdrościć. Oczekiwałam pomocy tylko.50latek pisze:Niemożliwe, pomyłka, nie wierzę...
-
- Stary Wyga
Po co wy karmicie trolla? Przecież z głodu nie umrze. Najwyżej pójdzie żerować gdzie indziej...
+1 , nie ma co tutaj już się co więcej udzielać , kto choć trochę myśli wie że te cyferki są niemożliwe i zazdrość tutaj nie ma z tym nic wspólnego , ja też jutro mogę napisać że 10 km przebiegłem w 30 minit , papier wszytko przyjmie , ktoś uwierzy ?Wooki pisze:Po co wy karmicie trolla? Przecież z głodu nie umrze. Najwyżej pójdzie żerować gdzie indziej...
- beata
- Ekspert/Trener
Nie no, napisz jeszcze, że masz nadwagę i dopiero zaczynasz biegać, no i co to jest ta autolapa???sebastian899 pisze:ja też jutro mogę napisać że 10 km przebiegłem w 30 minit , papier wszytko przyjmie , ktoś uwierzy ?
Ale ktoś ma z nas ubaw, no i na zdrowie!