kkkrzysiek napisał(a):
Porównałem na szybko kilka wartości i moim zdaniem to są te same tempa, co w Tabela 5.2 Intensywności treningowe w oparciu o obecne VDOT zawodnika ze stron 112-115 z polskiego II wydania (czyli na podstawie III wydania amerykańskiego).
Różnica jest taka, że we wcześniejszym wydaniu w tej tabelce jest wyróżniona dodatkowy rodzaj akcentu - szybkie rytmy, które są jakieś 2 sekundy/200 m szybsze niż rytmy. I w tej "małej" tabelce nie ma tempa M, bo w treningu na tych dystansach nie ma akcentów w tym tempie. Nie porównywałem zmian między wydaniami w tym rozdziale w poszukiwaniu innych różnic*, bo mnie ten dystans nie interesuje za bardzo w kontekście zawodów. A czy ewolucja koncepcji treningowych na przestrzeni lat/dekad to oznaka słabości trenera lub metody treningowej? No raczej nie, chyba normalne, że coś się zmieniło, a dodatkowo kolejna edycja mogła być skierowana do innego odbiorcy niż poprzednie, więc i jednostki są inne.
W nowym wydaniu szybkie rytmy są na stronie 186-189 jako trening pod 800 metrów. I są o 2 sekundy szybsze od rytmów, ale na 100 metrów, czyli na 200 m różnica jest 4 s, na 400 m 8 s, na 600 m 12 s i to dla każdego poziomu, co znaczy, że tempa będą się procentowo zmieniać inaczej.
np. dla biegającego 800 m w 2:40 , R200=44s, R400=88s, sR200=40s, sR400=80s