Jeszcze bym Tadeuszowi coś skubnął,...zozur pisze:Info ze strony TVP info:
"O jakich kwotach mowa? W sumie nowy podatek oznaczałby dla budżetu łączny wpływ roczny na poziomie niespełna 800 mln zł."
Nie prościej zlikwidować dofinansowanie TVP? - budżet zaoszczędzi 2,5 raza tyle!
No i wtedy dowalmy jeszcze ten podatek wszystkim to już w ogóle .
Wolne media.
-
- Zaprawiony W Bojach
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
dziki_rysio_997 pisze:Polska jest straszliwie podzielona.
No ale jest to nie tyle skutek (czegoś tam) tylko cel. Przecież nie chodzi, o to, żeby jakiejś grupie realnie pomóc dając jej jakieś tam świadczenia, tylko, żeby społeczeństwo podzielić i skłócić, bo wtedy łatwiej się nim steruje.
No tak, zgadzam się i też chciałabym w takim państwie żyć. Tylko wydaje mi się, że jako naród, w tzw. masie, jeszcze do tego nie dorośliśmy - być niezależnym i samodzielnym trzeba umieć ...Generalnie jako osoba o poglądach bliskich libertariańskim uważam, że państwo powinno być minimalne i tanie w utrzymaniu. Prawo proste, podatki proste i niskie. A ludzie samodzielni i bogaci, z maksymalną zdolnością decydowania o sobie. Niech samodzielnie decydują, kiedy przejdą na emeryturę i na jakich zasadach, niech sami płacą za media, które chcą konsumować, niech samodzielnie się ubezpieczają. W obecnej Polsce mamy już mnóstwo ludzi mniej lub bardziej uzależnionych w jakiś sposób od państwa, niczego dobrego to nie wróży na przyszłość.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
czyli wystarczy być bandytą z koneksjami poczekać dwa-trzy pokolenia i wtedy nawet mam swoich obrońców bo przecież teraz to nikogo nie interesuje.Kangoor5 pisze:@cichy
...,Zauważyłbyś też, że kilka generacji Polaków urodzonych później niż ty ma to gdzieś, że ktoś ci kiedyś ukradł łopatkę i chcą żyć we w miarę normalnym kraju a twoi esbecy interesują ich tak, jak najazd Wikingów na północną Szkocję w IX wieku (niektórych mniej)...
zapomniałeś dodać że właśnie te wolne media ukształtowały tą rzeczywistość na swoja modłę przez te dwadzieścia parę lat .
i znajdują jak widać gorliwych obrońców.
przypomina podatek na TVP wprowadził Tusk w 2012 tak a propos 2 miliardów.
a jakoś nie przypominam sobie tych rejtanskich zachowań jak graś przy śmietniku z hajdarowiczem rozpierdzielali rzepę itd.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
Ale kiedyś czarka się przelewa i mówi się dość.cichy70 pisze: a jakoś nie przypominam sobie tych rejtanskich zachowań jak graś przy śmietniku z hajdarowiczem rozpierdzielali rzepę itd.
-
- Zaprawiony W Bojach
Graś to w ogóle jest klawy gość.
Tutaj walczył o wolne media niemieckie (swoją droga niedługo później wyrzucono redaktora naczelnego - rzecz jasna bez powiązania ze sprawą)
https://twitter.com/stanczykmaciej/stat ... 6050021377
W ogóle w kontekście polskich wolnych mediów uwielbiam tą grafikę
Tutaj walczył o wolne media niemieckie (swoją droga niedługo później wyrzucono redaktora naczelnego - rzecz jasna bez powiązania ze sprawą)
https://twitter.com/stanczykmaciej/stat ... 6050021377
W ogóle w kontekście polskich wolnych mediów uwielbiam tą grafikę
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
pewnie, szczególnie jak wybory wygrali nie Ci co mieli.pawikr pisze: Ale kiedyś czarka się przelewa i mówi się dość.
wtedy jest zamach na demokracje a wypierdalać -to tylko wyraz niezadowolenia obywateli.
a akcja widelec to było dokarmianie bezdomnych za PO.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
W sumie to w nieskończoność można utrzymywać telewizję publiczną na zasadzie "wy mieliście ją wcześniej, teraz nasza kolej!" i prześcigać się w tym, kto lepiej ją wykorzysta dla własnych korzyści.
Na podobnej zasadzie można dać czarnym białych niewolników żeby sobie "powetowali straty".
Lepiej jednak odpowiedzieć sobie na pytanie: jaka jest zdrowa/oczekiwana sytuacja?
Ja uważam, że zdrowa sytuacja to taka, w której to ja decyduję czy wydać pieniądze na wybrane medium czy nie. Bez przymusu i wmawiania mi, że to kolejny "podatek dla mojego dobra".
Na podobnej zasadzie można dać czarnym białych niewolników żeby sobie "powetowali straty".
Lepiej jednak odpowiedzieć sobie na pytanie: jaka jest zdrowa/oczekiwana sytuacja?
Ja uważam, że zdrowa sytuacja to taka, w której to ja decyduję czy wydać pieniądze na wybrane medium czy nie. Bez przymusu i wmawiania mi, że to kolejny "podatek dla mojego dobra".
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Zaprawiony W Bojach
Prawie dobrze.*cichy70 pisze:czyli wystarczy być bandytą z koneksjami poczekać dwa-trzy pokolenia i wtedy nawet mam swoich obrońców bo przecież teraz to nikogo nie interesuje.Kangoor5 pisze:@cichy
...,Zauważyłbyś też, że kilka generacji Polaków urodzonych później niż ty ma to gdzieś, że ktoś ci kiedyś ukradł łopatkę i chcą żyć we w miarę normalnym kraju a twoi esbecy interesują ich tak, jak najazd Wikingów na północną Szkocję w IX wieku (niektórych mniej)...
A precyzyjniej - skoro tak bardzo spartoliliście tę Polskę, co przy każdej okazji starasz się podkreślać, to niech już lepiej pokolenie Wasze, jak i ta garstka działająca w polityce zaczadzonych waszym myśleniem, nie próbuje niczego zmieniać. Zbyt duże jest prawdopodobieństwo że wy po prostu nie potraficie tego dobrze zrobić. Zadawnione urazy nie polepszają sprawy, wręcz przeciwnie. Dajcie następnym umeblować sobie ich przyszłość po ichniemu, zamiast gotować im na waszą modłę los nie lepszy od waszego.
Przy okazji przypominam, że obecnie jedynym państwem, w którym wina za zbrodnię lub nieprawomyślność jednostki przechodzi na następne pokolenia, jest Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna.
A następcy mając już pieniądze z tego podatku zrobili manko w kasie na 2 000 000 000 zł rocznie.cichy70 pisze:przypomina podatek na TVP wprowadził Tusk w 2012 tak a propos 2 miliardów.
Tymczasem kończę, bo zaraz wyciągniecie kolejną sprawę przewin jakiegoś dziadka z kwartalnika wędkarskiego w Wąchocku Górnym i będziecie oczekiwali, żebym się babrał w tym waszym bagnie, w czym sensu nie widzę. A więc panowie naprawdę, zostawcie urządzanie przyszłości innym, którzy być może rokują jakąś nadzieję na powodzenie.
* -
-
- Zaprawiony W Bojach
No wybacz. Złodziej jest złodziejem niezależnie od plakietki na legitymacji. Chyba, że uważasz inaczej. To sorry.cichy70 pisze:pewnie, szczególnie jak wybory wygrali nie Ci co mieli.pawikr pisze: Ale kiedyś czarka się przelewa i mówi się dość.
wtedy jest zamach na demokracje a wypierdalać -to tylko wyraz niezadowolenia obywateli.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
więc z braku argumentów sprowadzasz dyskusję do absurdu.Kangoor5 pisze: Tymczasem kończę, bo zaraz wyciągniecie kolejną sprawę przewin jakiegoś dziadka z kwartalnika wędkarskiego w Wąchocku Górnym i będziecie oczekiwali, żebym się babrał w tym waszym bagnie, w czym sensu nie widzę.
najłatwiej i najprościej.
dla Ciebie oczywiście.
a do tego mam wrażenie, iż uważasz, że taką postawą być może niektórzy wezmą Cię za mędrca a może nawet lepiej.
otóż nie, jeżeli ktoś Cię utwierdza w takim przekonaniu, wierz mi - kłamie podle.
nie od dziś wiadomo, że jesteś mistrzem taniej demagogi (dla mnie) i jedyne co Ci zostaje to ucieczka.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
w końcu się zgadzamy.pawikr pisze:No wybacz. Złodziej jest złodziejem niezależnie od plakietki na legitymacji. Chyba, że uważasz inaczej. To sorry.cichy70 pisze:pewnie, szczególnie jak wybory wygrali nie Ci co mieli.pawikr pisze: Ale kiedyś czarka się przelewa i mówi się dość.
po to jest ten podatek, żeby zaczęli płacić.
no chyba, że uważasz inaczej.
ps
w dużo mniejszym stopniu dotyczy to palsatu niż TVN.
-
- Zaprawiony W Bojach
Cichy70, a o czym chciałbyś ze mną jeszcze rozmawiać? Już się z Tobą w pełni zgodziłem, że spartoliliście po całej linii a kolejnym przyszło niestety w tym żyć. Ustaliliśmy również że w przeciwieństwie do Ciebie uważam, iż w związku z tym nie macie moralnego prawa do dalszego urządzania tego kraju, w którym będzie dane wam pożyć kilka razy krócej od obecnych 20 latków.
Sprawy jakichś pojedynczych ubeków to sobie wyjaśniajcie w swoim gronie na turnusach rehabilitacyjnych.
A, i przepraszam za niepotrzebną wzmiankę o KRLD. Dopiero po wysłaniu zauważyłem, że nie chodziło ci o dziedziczenie winy.
Sprawy jakichś pojedynczych ubeków to sobie wyjaśniajcie w swoim gronie na turnusach rehabilitacyjnych.
A, i przepraszam za niepotrzebną wzmiankę o KRLD. Dopiero po wysłaniu zauważyłem, że nie chodziło ci o dziedziczenie winy.
- ziko303
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:16
- Życiówka w maratonie: 3:48:40
@Kangoor5
Mam wrażenie, że w dużej mierze mamy zbieżne zdanie , więc trochę uporządkuję moje poglądy:
1. Oczywistym jest, że TVP/PR w obecnej formule to ściek (ok część informacyjna). Tutaj naprawdę trzeba być samobójcą, żeby bronić tego co oni wyrabiają.
2. Oczywiście, że lepiej jeżeli w tej nienormalnej sytuacji istnieją media "opozycyjne", które pokazuje świat nieco inaczej, aczkolwiek daleki od obiektywnego dziennikarstwa. Jak słucham ludzi oglądających tylko TVN to jestem przerażony. A najczęściej są to ludzie wykształceni, na stanowiskach i naprawdę wymagałbym od nich trochę więcej. Po prostu ja od tak zwanej "mojej" strony wymagam więcej, a nie mniej. Nienawidzę tej wszechogarniającej nas zasady "głupi, złodziej ale nasz".
3. Pełna zgoda, że na porządnych publicznych mediach powinno bardziej zależeć obywatelom niż zagranicznym koncernom, niestety nie zależy.
4. Tak jak wcześniej napisałem jestem przeciwnikiem tej ustawy, przede wszystkim dlatego że ma za szerokie pole oddziaływania, a potężne koncerny i tak wyjdą na swoje. Tutaj tylko wspólne europejskie działania mogą coś ewentualnie zmienić (myślę o prawdziwych gigantach medialnych typu Facebook, Google etc.) Umówmy się, że telewizja to już przeżytek dla starych ludzi. A media małe i lokalne i tak umierają, bo nie mają szans dostać kawałka tortu reklamowego, a co do zasady nie bardzo niestety chcemy płacić więcej za to co jest trudniejsze w odbiorze. Zamiast robić nakładki Wolne Media na FB, proponuję zadać sobie trochę trudu, znaleźć jakieś mniejsze media i je wspomagać. To jest realne działanie.
5. Mój śmiech pod pierwszym postem i krytyka jest spowodowana tym, że wmawia się nam, że w tym oburzeniu koncernów medialnych chodzi o jakąś wolność mediów. Nie rozumiem, dlaczego portal taki jak bieganie.pl miałby dołączać do jakiegoś protestu. Nie, przede wszystkim chodzi o pieniądze i ich zyski. I ich rozumiem, to przecież firmy nastawione na zysk. OK zapłacą być może spore sumy (aczkolwiek myślę, że ustawa w tej formie nie przejdzie), ale skoro są tacy "wolnościowi" to dalej mogą nieść swoją misję. Niestety nie, oni w zasadzie mówią, że jak hajs się nie będzie zgadzał to mają w dupie jakieś wartości typu wolność mediów. Tak właśnie na Węgrzech zrobił RTL koncentrując się na tematach lifestylowych.
I taki mniej więcej wg mnie mamy krajobraz medialny w Polsce. Telewizja publiczna jest rządowa. Media prywatne zainteresowane są tylko zyskiem (co zrozumiałe), a My jesteśmy w ciemnej d...
Mam wrażenie, że w dużej mierze mamy zbieżne zdanie , więc trochę uporządkuję moje poglądy:
1. Oczywistym jest, że TVP/PR w obecnej formule to ściek (ok część informacyjna). Tutaj naprawdę trzeba być samobójcą, żeby bronić tego co oni wyrabiają.
2. Oczywiście, że lepiej jeżeli w tej nienormalnej sytuacji istnieją media "opozycyjne", które pokazuje świat nieco inaczej, aczkolwiek daleki od obiektywnego dziennikarstwa. Jak słucham ludzi oglądających tylko TVN to jestem przerażony. A najczęściej są to ludzie wykształceni, na stanowiskach i naprawdę wymagałbym od nich trochę więcej. Po prostu ja od tak zwanej "mojej" strony wymagam więcej, a nie mniej. Nienawidzę tej wszechogarniającej nas zasady "głupi, złodziej ale nasz".
3. Pełna zgoda, że na porządnych publicznych mediach powinno bardziej zależeć obywatelom niż zagranicznym koncernom, niestety nie zależy.
4. Tak jak wcześniej napisałem jestem przeciwnikiem tej ustawy, przede wszystkim dlatego że ma za szerokie pole oddziaływania, a potężne koncerny i tak wyjdą na swoje. Tutaj tylko wspólne europejskie działania mogą coś ewentualnie zmienić (myślę o prawdziwych gigantach medialnych typu Facebook, Google etc.) Umówmy się, że telewizja to już przeżytek dla starych ludzi. A media małe i lokalne i tak umierają, bo nie mają szans dostać kawałka tortu reklamowego, a co do zasady nie bardzo niestety chcemy płacić więcej za to co jest trudniejsze w odbiorze. Zamiast robić nakładki Wolne Media na FB, proponuję zadać sobie trochę trudu, znaleźć jakieś mniejsze media i je wspomagać. To jest realne działanie.
5. Mój śmiech pod pierwszym postem i krytyka jest spowodowana tym, że wmawia się nam, że w tym oburzeniu koncernów medialnych chodzi o jakąś wolność mediów. Nie rozumiem, dlaczego portal taki jak bieganie.pl miałby dołączać do jakiegoś protestu. Nie, przede wszystkim chodzi o pieniądze i ich zyski. I ich rozumiem, to przecież firmy nastawione na zysk. OK zapłacą być może spore sumy (aczkolwiek myślę, że ustawa w tej formie nie przejdzie), ale skoro są tacy "wolnościowi" to dalej mogą nieść swoją misję. Niestety nie, oni w zasadzie mówią, że jak hajs się nie będzie zgadzał to mają w dupie jakieś wartości typu wolność mediów. Tak właśnie na Węgrzech zrobił RTL koncentrując się na tematach lifestylowych.
I taki mniej więcej wg mnie mamy krajobraz medialny w Polsce. Telewizja publiczna jest rządowa. Media prywatne zainteresowane są tylko zyskiem (co zrozumiałe), a My jesteśmy w ciemnej d...
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
dlaczego mówisz do mnie "macie" ?Kangoor5 pisze:Cichy70, a o czym chciałbyś ze mną jeszcze rozmawiać? Już się z Tobą w pełni zgodziłem, że spartoliliście po całej linii a kolejnym przyszło niestety w tym żyć. Ustaliliśmy również że w przeciwieństwie do Ciebie uważam, iż w związku z tym nie macie moralnego prawa do dalszego urządzania tego kraju, w którym będzie dane wam pożyć kilka razy krócej od obecnych 20 latków.
Sprawy jakichś pojedynczych ubeków to sobie wyjaśniajcie na turnusach rehabilitacyjnych.
wiesz- takie macie, wiecie- to miedzy innymi Towarzysze mówili do tych katowanych i rozstrzeliwanych.
i to oni prowadzili "turnusy rehabilitacyjne"
a potem dzieci tych towarzyszy otwierały radia i telewizje o która dla Ciebie jest synonimem wolnych mediów.
i teraz nie wiem czy idąc tym tropem jak to piszesz mam:
"Ustaliliśmy również że w przeciwieństwie do Ciebie uważam, iż w związku z tym nie macie moralnego prawa do dalszego urządzania tego kraju, w którym będzie dane wam pożyć kilka razy krócej od obecnych 20 latków.
Sprawy jakichś pojedynczych ubeków to sobie wyjaśniajcie na turnusach rehabilitacyjnych"
a.
położyć się i zdechnąć, żeby już Ci nie wadziać swoją osobą ?
b.
skończyć dyskusje z Tobą, bo jednak z kimś kto może i skończył lat 18 ale wciąż szcza sobie i innym w spodnie,
jednak niespecjalnie mi po drodze.
pozwolisz więc, że wybiorę b.