Problem z wydolnością

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
malarkotor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jestem tu nowy, teoretycznie od dłuższego czasu mam problem z spadkiem wydolności.
Biegam rekreacyjnie, jako że jestem z służb mundurowych to przez 14 lat nie miałem problemu aby co roku zdać sobie bieg na 5 na spokojnie się mieściłem w czasie 12.50 do 13.00 ogółem zawsze jakieś bieganie siłownia itd i było ok.Od 2018 r biegałem standardowo na 3km, 10 km i startowałem w zawodach na dystansie pół maratonu robiłem 3 w roku w kwietniu,czerwcu,wrześniu, czasy raczej takie zwykłe 1.50h,2.00H,2.10h.Nigdy nie musiałem jakoś szczególnie biegać do 3km takie lekkie rozbieganie miesiąc przed wf sprawdzające i zawsze było ok. W 2019 r pierwszy raz się nie zmieściłem w 13 min, ale jako,że byłem tydzień po półmaratonie to stwierdziłem że, może się nie zregenerowałem, i biegałem sobie tak na luzie dalej raz więcej raz mniej.I niestety w lutym 2020 zauważyłem że wydolność nie jest taka jakbym oczekiwał bo jak biegnę to czuje coś w rodzaju ucisku w lewej stronie klatki piersiowej i przebiegnę np 2 kółka w miarę szybko i jest odcięcie tętno wzrasta i lipa.
Byłem u kardiologa USG ok, EKG ok, Pulmonolog RTG klatki ok, Spirometria ok, jeszcze będę robił holtera, praktycznie codziennie biegam czasem 2km, czasem 3km, czasem 10km ale objawy nadal są, szczególnie na tych krótszych dystansach.Wg zegarka Garmin Forerunner 235 średnie tętno spoczynkowe mam między 49-53.
Biegnąc np dystans 9.98km miałem spokojny czas 55,45 5,35min/km śr tętno 154ud min max było 183 ud/min.
Biegnąc na 3km miałem śr tętno 158 a max 165 tyle, że czas emeryta 17,18. Wiek 33 lata wzrost 180cm waga 80-82 kg.Dodam do tego, że wydolność ani siła na siłowni mi nie spadły, ani na siłowni nie mam problemu z uciskiem w lewej stronie klatki piersiowej, takie uczucie mam tylko jak biegam, choć nigdy tego nie miałem.
Moje pytanie jest takie czy ktoś orientuje się co może być nie tak, albo ktoś miał kiedyś podobny problem. Problem jest a wyniki na tą chwilę wychodzą ok.
2 Co zrobić aby w aktualnej sytuacji znów wrócić do 3km w 13 min ?
Z góry dziękuje za pomoc i rady bardziej doświadczonych biegaczy.Mam nadzieję że dostarczyłem wystarczającej ilości danych.
Ja mam taką teorię, że być moje serce bije nierównomiernie raz wolniej raz szybciej, tylko że badania niczego nie wykazały na tą chwilę.
ODPOWIEDZ