Jak ktoś spróbuje to niech mi da znać czy smakowało!
no i moze ktoś sie pochwali swoim przysmakiem

----------------------------------------------------------------------------------------
TIRAMISU MACHONUSA
To bardzo prosty i szybki deser (nie licząc czekania na chłodzenie)
Można go zrobić w formie tortu bo tak jest najwygodniej. Forma biszkoptu o średnicy 26-28 cm (najlepiej kupić gotowe już przekrojone na trzy). Oczywiście można i zrobić je samemu!
Składniki:
- 6 żółtek
- 300 ml śmietanki tortowej 36%
- 1 zagęstnik do śmietany Dr.Oetkera
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru - 60g
- 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (może tez być b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
- 1/4 szklanki alkoholu do wybory wg smaku i własnych upodobań:
a)likier kawowy (Khalua, Tia Maria)
b)włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
c)spirytus - polska wariacja

d)brandy, koniak
e)rum
f)likier Amaretto
g)inne likiery - które zgadzają się smakiem z kawą
- biszkopt najlepiej kakaowy
- kakao (nie słodzone)
- drobne wiórka gorzkiej czekolady (przed tarciem czekoladę należy schłodzić w lodówce)
Krok po kroku
1.Żółtka ubić z cukrem pudrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta.
2.Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać na gładka masę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagęstnik i jeszcze raz mieszamy
4.Gładką masę łączymy z ubita śmietana. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, to można dodać więcej bitej śmietany,
5.Zmieszać (przestygniętą) kawę z alkoholem.
6.Pierwszy okrąg biszkoptu nasączamy kawą z alkoholem
7.Na biszkopt wyłożyć połowę masy – rozsmarować, wyrównać i posypać kakao, tak by powierzchnia była cala pokryta - jednolicie brązowa.
8.Kładziemy następne warstwy w ten sam sposób,
9.Na ostatnia warstwę masy serowej rozsmarowujemy cienka warstwę bitej śmietany, posypujemy wierzch wiórkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej śmietany ( jak potrafimy

10.Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
(Deser najlepszy jest na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie)
----------------------------------------------------------------------------------------
Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. Jednak nawet przy
użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być rożne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.
Zapewne każda włoska gospodyni ma własna odmianę tego deseru z jakimś tajemniczym składnikiem, którego nikomu nie zdradza

Jutro użyję alkoholu Baileys - zobaczymy jak to będzie smakowało
Jezeli nie macie dostępu do serka Mascarpone dam przepis jak zrobić go samemu