Komentarz do artykułu Jestem biegowym dziwakiem

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skomentuj artykuł Jestem biegowym dziwakiem
New Balance but biegowy
Tantal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe to co mówi pani Karolina w kwestii ruchu biegowego podczas maratonu:
Ja do dzisiaj uważam, że nie nadaję się do maratonu. Mam charakterystyczny styl biegania, można powiedzieć, że biegnę wieloskokiem. Gdybym miała krok bardziej posuwisty, byłoby to bardziej ekonomiczne i sprzyjające maratonowi. Mnie to skakanie dużo kosztuje.
Czy może to skutek braku głębszej pracy nad optymalizacją i dostosowaniem się do takiego ruchu? Zawsze wydawało mi się, że szybcy maratończycy obecnych czasów (Kipchoge, Bekele) charakeryzują się wysokim VO.
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może zaraz będziemy wiedzieć
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo lubię Panią Karolinę jako sportowca, kibicuję jej, każdy wywiad z przyjemnością przeczytam i szczerze mówiąc chętnie widziałbym więcej "produktu" pn. Karolina Jarzyńska-Nadolska w mediach, socmediach itede.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

janekowalski pisze:Bardzo lubię Panią Karolinę jako sportowca, kibicuję jej, każdy wywiad z przyjemnością przeczytam i szczerze mówiąc chętnie widziałbym więcej "produktu" pn. Karolina Jarzyńska-Nadolska w mediach, socmediach itede.
Ty może byś widział chętnie, ale ona nie ma na to ochoty - podkreśla to w tym wywiadzie i przewijało się to też we wcześniejszych rozmowach. Co rozumiem, bo też nie jestem przekonana do dzisiejszego mega medialnego świata. Więc jeśli nie ma ochoty na bycie w mediach, ani nie czuje takiej potrzeby czy braków z tym związanych, to ok.
Mi taki styl się podoba, robi swoją robotę i widać, że czuje się sama odpowiedzialna za siebie i wynik, a w razie niepowodzenia nie szuka przyczyny na zewnątrz.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Hej Karolina, przyślij nam zdjęcie z treningu i napisz, że właśnie przebiegłaś 20 kilometrów i się zmęczyłaś
Dobre. :bum:

Możliwe, że umiejętność izolacji, skupienia na treningu i pokora przyczyniają się do tego, że Karolina biega na swoim poziomie. Chętnie bym posłuchał/poczytał więcej, ale "konkretów". Wcale się nie dziwię, że typowo wyczynowa zawodniczka nie chce pisać "lifestyle'owo". ;)
10k: 35:42 | M: 2:47:03
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

beata pisze:
janekowalski pisze:Bardzo lubię Panią Karolinę jako sportowca, kibicuję jej, każdy wywiad z przyjemnością przeczytam i szczerze mówiąc chętnie widziałbym więcej "produktu" pn. Karolina Jarzyńska-Nadolska w mediach, socmediach itede.
Ty może byś widział chętnie, ale ona nie ma na to ochoty - podkreśla to w tym wywiadzie i przewijało się to też we wcześniejszych rozmowach. Co rozumiem, bo też nie jestem przekonana do dzisiejszego mega medialnego świata. Więc jeśli nie ma ochoty na bycie w mediach, ani nie czuje takiej potrzeby czy braków z tym związanych, to ok.
Mi taki styl się podoba, robi swoją robotę i widać, że czuje się sama odpowiedzialna za siebie i wynik, a w razie niepowodzenia nie szuka przyczyny na zewnątrz.
Ja nie twierdzę czy to jest okej czy nie okej. Jej sprawa. Nic mi do tego. Podziwiam ją jako sportowca i chętnie poczytałbym więcej. I tyle.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z konkretów, to na pewno parametry dynamiki biegu Karoliny. Kilka lat temu rozmawiałem o tym ze Zbyszkiem w Pradze, po jej starcie na 10k. Sugerowałem, że wysokie VO i rytm wieloskokowy jest atutem, a nie przejawem nieekonomicznego ruchu.
Rzadko, ale czasem pojawiają się w sieci parametry elity. Rhonex generuje VO na dość wysokim poziomie 8cm. Mimo to w mojej ocenie biega płasko w porównaniu do Bekele, czy Kipchoge.
U Karoliny problemem nie jest skakanie lecz coraz sztywniejsze plecy, co niekorzystnie wpływa na trajektorie kończyn.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem u siebie i u mnie VO zazwyczaj kręci się w zakresie 9,5-10 cm, przynajmniej według Garmina. Przy czym można zauważyć, że na początku VO jest zazwyczaj wyższe, z czasem trwania wysiłku spada. Nie widzę jakichś wielkich różnic w zależności od tempa. Ciekawe czy aż nie za mocno latam do góry.
ODPOWIEDZ