But treningowo/startowy

Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wcześniej biegałem w Nike Air Zoom Elite 10, teraz Adidas Boston 8. Macie jakieś propozycje alternatywy? Zastanawiałem się między innymi nad Saucony Kinvara 10, Nike Pegasus 37. Macie jakieś propozycje?

Kilometraż: 20-30km tygodniowo. W większości asfalt, czasem leśna ścieżka.
PB: 5km 21:05
Waga: 68kg
PKO
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może Adidas SL20?
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli bardziej treningowy niż startowy, to jako alternatywę dla Kinvar polecam Freedom 3. Freedom Iso 2 też może być, ale trójka jest moim zdaniem lepszym butem (choćby dlatego, że lżejszym). Sam biegałem w jednej ze starszych generacji Kinvar i jak podczas zakupów kolejnej pary wybierałem między NB Zante v2, Saucony Kinvara i Saucony Freedom Iso v1, to zdecydowanie wygrał ten trzeci model. Zakochanie od pierwszego włożenia. I kupuję każdą generację jako moje podstawowe buty treningowe, a zaliczyłem w nich też trochę startów.

Inną alternatywą są NB Zante Pursuit. Miałem momenty, że to dobry but, później, że jednak mocno średni. A teraz, po ok. 300 km, powróciłem do opinii, że to dobry but (takie 4+ bym mu dał). Z charakterystyki mu dość blisko właśnie do Kinvar, moim zdaniem*. Lubię założyć na szybkie treningi, nawet na stadionie. Jest dynamiczny, ale ma też dość solidną ilość pianki, więc asfalt mu nie powinien być straszny.

*w dziesiątkach nie biegałem, ale wierzę, że akurat ten model ma wciąż podobne cechy, co poprzednie iteracje
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Faktycznie Zante Pursuit też bardzo fajny but.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Mizuno shadow
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co w Bostonach ci nie pasuje?

Pytam bo mam również Kinvary, i to jest podobny but. Znaczy oba pasują do mojej nogi. Ale traktuje je jako startowe. Mają mały przebieg. Ale na moje oko Bostony będą dużo trwalsze. Kinvary nie budzą mojego zaufania co do trwałości. Zwłaszcza bieżnik.
Natomiast Pegasusy kompletnie nie pasują do mojej nogi.

Natomiast treningowo biegam w Solar Boost 19 tutaj są w niezłej cenie
https://www.zalando.pl/adidas-performan ... 5-k14.html
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:A co w Bostonach ci nie pasuje?
Całkiem dobrze mi się w nich biega, ale już się trochę zniszczyły i czegoś dla odmiany szukam. Na początku przeszkadzała mi budowa buta i sobie przetarłem lekko wewnętrzną część stopy (duża pronacja), jednak po jakimś czasie już wszystko pasowało
tkobos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17

Nieprzeczytany post

Jeśli Nike Air Zoom Elite Ci odpowiadał, to Pegasus też powinien Ci się spodobać. Uczucie generalnie jest dosyć podobne. Pegasus jest lepiej amortyzowany, ale też trochę cięższy. Na początku jest to odczuwalne, ale raczej szybko się idzie przyzwyczaić. W stosunku do Air Zoom Elite na pewno się lepiej w nim biega po podłożu z kamyczkami/żwirem, bo mniej to przeszkadza. Właściwie jest to bardzo dobry but na łatwy (i suchy) teren.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja polecam nike epic reacty flyknit. Przeorałem 3 pary, każda po 1500-2000km, potem kupiłem pegasusy 36 i to jakbym wsiadł ze sportowego samochodu do człogu :D
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ricardo pisze:Całkiem dobrze mi się w nich biega, ale już się trochę zniszczyły i czegoś dla odmiany szukam.
Tak pytam, bo buty warto przymierzyć przed zakupem. A kupowanie w ciemno, bo ktoś poleca na forum to nie najlepszy pomysł. I chodziło mi o to że jak buty pasują to lepiej kupować takie same niż bawić się w eksperymenty.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:
Tak pytam, bo buty warto przymierzyć przed zakupem. A kupowanie w ciemno, bo ktoś poleca na forum to nie najlepszy pomysł. I chodziło mi o to że jak buty pasują to lepiej kupować takie same niż bawić się w eksperymenty.
Na razie zamówiłem 2 pary (saucony freedom iso 3 i mizuno wave shadow 4), które poprzymierzam. Jak jakaś będzie pasować to sobie zostawię, a jak nie to po prostu odeślę.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady Kkkrzysiek. Doszły do mnie te Freedom 3, potruchtałem chwilę i odczucia bardzo dobre. Amortyzacja wydaje się dużo lepsza niż w Adidas Boston 8.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Ricardo pisze:
Slawcio pisze:
Na razie zamówiłem 2 pary (saucony freedom iso 3 i mizuno wave shadow 4), które poprzymierzam. Jak jakaś będzie pasować to sobie zostawię, a jak nie to po prostu odeślę.
Jeśli zostawisz mizuno shadow 4 to interesuje mnie opinia po kilku treningach. Ja mam jedynki i trójki ale czwórki czytałem że mocno zmienili.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: Jeśli zostawisz mizuno shadow 4 to interesuje mnie opinia po kilku treningach. Ja mam jedynki i trójki ale czwórki czytałem że mocno
Jeszcze ich nie dostałem, ale dam znać jak będą. Jednak już z innych rezencji i ogólnie wyglądu buta to ten Mizuno wygląda jakby lepiej się nadawał do szybkiego biegania. Jeśli się okaże po przymierzeniu, że tak jest to Saucony zostawię na BS i może biegi progowe, a Mizuno do interwałów i jeszcze szybsze biegi.
Obrazek
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ