Coros Apex Pro vs Garmin Fenix 6

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:* wiem, ze ciezko w to uwierzyc, ale ja 2 dni z rzedu wolnego od treningu to mam moze maaaax klilka razy na rok, z reguly przed waznymi rzeczami jak bugt, etc. tak trenuje codziennie, dzien wolnego robie srednio raz-2 razy w miesiacu. przy czym mam dni, ze treningi mam 2 dziennie. to tak jak z butami - ciezko sobie wyobrazic, ze mozna miec 40 par butow biegowych. a jednak mozna :)
Jezeli chciales mi zaimponowac, to nie tedy droga :hej:

A co do butow, to swietna analogia. Tylko, ze nie na potwierdzenie Twojej tezy.
Mozna miec 40 par, ale raczej ciezko wtedy w nich przebiec min. 1kkm, czyli dobrze je przetestowac, prawda? :bleble:
PKO
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

imponowanie mam gdzies, wyroslem z tego :) chodzilo mi raczej o to, ze czemu nie mozna BYLO miec 20 zegarkow, a na luzie mozna miec 40 par butow? swoja droga - popatrzeylem szybko na statystyki - odkad one sa (bo nie zawsze byly na stravie :)) to mam 27 par butow, w ktorych zrobilem 500km (wiecej, albo nieznacznie mniej). oczywiscie, mozna pisac ze 500km to za malo na solidny test, ale mozna tez napisac, ze zegarka nie da sie przetestowac wylacznie na ulicy ;)

nie ma co brnac w OT - kolega na szczescie poki co "pozbyl" sie problemu, wiec zasadniczo temat skonczony.
a moja opinia ogarminie serio nie wziela sie z kosmosu, to tak nie dziala, jestem maniakiem statystycznego podejscia do tematu, wiec nie pisze ze cos dziala bo mi dziala (wtedy moge napisac ze MI dziala, a nie ze wszystkim dziala), ale tez skoro mi nie dziala, statystycznie duzo czesciej niz w innych markach, w kilku modelach i na okraglo slysze o inny problemach (co jest tylk ododatkiem do opinii) to wybacz - po prostu opisuje swoje odczucia. nie zrezygnuje tylko i wylacznie dlatego, ze sekta garminowska chce mie za to spalic ;)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:imponowanie mam gdzies, wyroslem z tego :) chodzilo mi raczej o to, ze czemu nie mozna BYLO miec 20 zegarkow, a na luzie mozna miec 40 par butow? swoja droga - popatrzeylem szybko na statystyki - odkad one sa (bo nie zawsze byly na stravie :)) to mam 27 par butow, w ktorych zrobilem 500km (wiecej, albo nieznacznie mniej). oczywiscie, mozna pisac ze 500km to za malo na solidny test, ale mozna tez napisac, ze zegarka nie da sie przetestowac wylacznie na ulicy ;)
Skoro wyrosles, to po co to pisales? Nie wnioslo to nic do tematu oprocz tego, ze chciales podbudowac swoja opinie.
A co do testowania ma ulicy, to widzisz, znowu pudlo.
Moj Fenix testowany byl i jest w wodzie slodkiej, slonej i chlorowanej, w czasie biegania i rowerowania na ulicy, w terenie i gorach
oraz zima w czasie jazdy na snowboardzie. Zakres temperatur od -15 do +40. I cholera nie chce przestac dzialac.

a moja opinia ogarminie serio nie wziela sie z kosmosu, to tak nie dziala, jestem maniakiem statystycznego podejscia do tematu, wiec nie pisze ze cos dziala bo mi dziala (wtedy moge napisac ze MI dziala, a nie ze wszystkim dziala), ale tez skoro mi nie dziala, statystycznie duzo czesciej niz w innych markach, w kilku modelach i na okraglo slysze o inny problemach (co jest tylk ododatkiem do opinii) to wybacz - po prostu opisuje swoje odczucia. nie zrezygnuje tylko i wylacznie dlatego, ze sekta garminowska chce mie za to spalic ;)
Skoro jestes "maniakiem statystycznego podejscia do tematu", to wiesz, ze zeby mowiac o statystyce trzeba by czegos wiecej niz Twoich osobistych doswiadczen i paru- czy nawet kilkudziesieciu innych niezadowolonych uzytkownikow.
Jest to tak samo nic nie znaczacy (statystycznie) dowod anegdotyczny jak i moj.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: Skoro wyrosles, to po co to pisales? Nie wnioslo to nic do tematu oprocz tego, ze chciales podbudowac swoja opinie.
Czyli jednak coś wniosło. To, że ktoś spędził na treningu tysiące godzin jest dosyć istotne w porównaniu do kogoś kto wydaje opinie z ułamkiem tej liczby w używanym sprzęcie.
Przynajmniej dla mnie ;)
W ogóle to mam wrażenie Sikor, że w sumie trochę ten tekst Piotrka 'jak poruszam ten temat, to serio, czuje jakbym naplul na jakiegos boga czy cos' dobrze odzwierciedla to co piszesz.
Czy to możliwe, że komuś poza Tobą Fenix sprawia problemy? możliwe :)
Wystarczy spojrzeć na tematy Garminowe na tym forum ;)
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pisalem, bo od razu fanatycy rzucaja mi sie do gardla. powiedz cos zlego o garminie w wawce i przepadles. tak tak, to tez tylko moja opinia. aha.

btw - aporpos statystki - znowu widzisz ciezko to pojac moze, ale wlasnie po to pisalem ile mialem i mam zegarkow oraz ile robie treningow, zeby odniesc to do tej statystyki. teraz jasne? i jak mowie - mam mase feedbacku od uzytkownikow takze. nie takiego, ze ktos gdzies napisal ze jemu dziala - bo mi to dzialal maluch, a za @#$%^ nie mozna powiedziec ze to bylo bezawaryjne auto - tylko mam feedback osobisty, od ludzi ktorzy uzywaja, uzywaja duzo. nie bede dalej pisal, ale tu statystyka jest po prostu bezwzgledna, i nawet gdyby uzwzglednic olbrzymi blad statystyczny, to i tak garmin lezy i kwiczy.
swoja droga, tak do zastanowienia sie - gieldy sa zajebane garminami. wiekszosc z nich swiezo po wymianach gwarancyjnych. ja wiem, ze garminow jest duzo wiec jest duzo takich zegarkow, ale to sie wymyka statystyce. znajdz jedno takie suunto na fb. tak wiec ze tak to ujme - najlepsze co ma garmin, to serwis gwarancyjny. choc ostatnio przestali byc juz skorzy do tak chetnych wymian. tak, to tez sobie wyssalem z palca, aha.

dla mnie eot, z uzytkownikami innych marek rozmawiam na luzie, z garminowcami - wybacz - jak grochem o sciane. "mi dziala, wiec jest super, nie wymyslaj"...

ps:
khorne pisze:Wystarczy spojrzeć na tematy Garminowe na tym forum ;)
nie wspomne o oficjalnym forum garmina. horror. choc oczywiscie wymyslam :)
Awatar użytkownika
rachwal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dymas pisze: Z racji moich przygód z Suunto 9 głównym kryterium to niezawodność, wrzucanie trasy, fajna apka na telefon, prostota.
Jakieś propozycje?
F6X, bierz sprawdzone rzeczy i marki, chyba, że lubisz eksperymentować...

PS. Jeśli Coros to czyta, to proszę mi przesłać najnowszy model do testów, postaram się go zachwalać w miarę możliwości. Z góry dzięki.
RateMyTrail.com
Najlepszy na świecie ranking biegaczy górskich!
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

rachwal pisze:
dymas pisze: Z racji moich przygód z Suunto 9 głównym kryterium to niezawodność, wrzucanie trasy, fajna apka na telefon, prostota.
Jakieś propozycje?
F6X, bierz sprawdzone rzeczy i marki, chyba, że lubisz eksperymentować...

PS. Jeśli Coros to czyta, to proszę mi przesłać najnowszy model do testów, postaram się go zachwalać w miarę możliwości. Z góry dzięki.
Ja też chcę ! :taktak:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

khorne pisze: Czy to możliwe, że komuś poza Tobą Fenix sprawia problemy? możliwe :)
Przeczytales ze zrozumieniem co napisalem, czy skonczyles po pierwszym zdaniu?
Przeczytaj jeszcze raz akapit o wartosciach statystycznych osobistych doswiadczen.
I ja nie wiem i Ty nie wiesz i LoveBeer tez nie wie, jak bardzo sa awaryjne sa Garminy czy inne marki.
Wie to producent, ktory wie ile wyprodukowal i ile ma z nimi problemow.
Nasze doswiadczenia maja tutaj niewiele do powiedzenia.
Ja trafilem dobry egzemplarz, ktos inny zly.

A dodatkowo ilosc dobiegajaych nas informacji jest wprost proporcjonalna do popularnosci danego modelu.
Zarowno tych dobrych jak i tych zlych.
Przekladajac to na samochody: Dacia mousi byc jednym z najbardziej niezawodnych pojazdow,
bo zaden z moich znajomych nie ma z nimi problemow. Nie maja problemow, bo nie maja tez Dacii.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze: btw - aporpos statystki - znowu widzisz ciezko to pojac moze, ale wlasnie po to pisalem ile mialem i mam zegarkow oraz ile robie treningow, zeby odniesc to do tej statystyki. teraz jasne?.
Nie, nie jasne. Nie rozumiesz problemu i nie rozumiesz (albo nie chcesz, bo to dla Ciebie wygodne).
Ja nie twierdze, ze sie Garminy nie psuja, twierdze, ze Twoje wnioskowanie jest obarczone zbyt duzym bledem "pomiarowym".
Twoje obserwacje i doswadczenia sa niewystarczajace, zeby wnioskowac statystycznie.
Zrob przynajmniej ankiete i zapros do niej jakas sensowna liczebnie grupe uzytkownikow roznych marek i bedziesz mial jakies twarde dane.
Inaczej, to tylko gdybanie.

Z mojej strony EOT.
Dahim
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Od czterech miesięcy jestem użytkownikiem Corosa Apex ale bez pro. Wczesniej miałem Garmina 310 i jest to mój drugi zegarek sportowy, wiec nie mam porownania. Zegarki dzieli przepaść i wszyscy wiemy o tym. Długo myslalem nad wyborem, ale poczytałem, pooglądałem i zdecydowałem się na apexa i nie żałuje. Bateria mega, lekki praktycznie nie czuć go na ręce szybko łapie fixa dosłownie od 3 do 5 sekund ( w porównaniu do 310 to kosmos). Nie pisze tego, żeby komuś go polecać, poprostu dziele się moją opinią . Myśle, że Coros to taki iphon lub pixel wśród zegarków. Po jakim czasie, aż nudny bo bezproblemowy.
Qra
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak tylko się wtrącę do tej dramy Fenix vs Suunto.

Po 1 nie jest tajemnicą że w momencie premiery zegarki działają gorzej. Dotyczy to wszystkich modeli... od Garmina po Suunto.. te aktualizacje nie są po nic.
Jeżeli pan xyz testował 3 garmin w momencie ich premiery.. i porównywał je do np wygrzanego na rynku modelu (przykład Ambit3) no to rzeczywiście mogło tak być. Dobrze przetestowane zegarki w #4tygodnie?
Sam posiadałem kilka zegarków.. Forerunner220, 620.. Fenix2, Ambit3 Peak... Suunto9 i teraz Fenixa6. Poza 620 każdy z tych zegarków był u mnie przynajmniej rok.

220 która wtedy miała taki super gps... patrze na stare treningi.. no wcale tak nie jest. Ślad jest biedny.. zdecydowanie gorszy od Fenixa6.
620-pomijam
Fenix2- przyznaje słabo. Dodawał metry na trasie.
Ambit3-solidny i sprawdzony...
I teraz zaczyna się zabawa
Suunto9- na początku był mega denerwujący... długie czekanie na fix.. różne pomiary.. no słabo... ale po pół roku efekty były naprawdę zadowalające.. poprawki zrobiły swoje.
Fenix6 kupiłem w maju wiec też już trochę aktualizacji miał... też jest dobrze..

Teraz do testu niech posłuży mi moja trasa na Turbacz. Ten sam odcinek.. zawsze tak samo. 3 zegarki.. Ambit3, Suunto9. Fenix6...
Każdy z zegarków pokazywał 24,7xx km albo 24,8xx km... wyniki powtarzalne... Na każdym z tych trzech..
Pojawia się więc pytanie... co 50 do 100m na 25km to powód by jeden zegarek nazwać dokładnym a drugi już nie?
99% historii że ten zegarek jest lepszy albo cały kult Ambita3 bierze się z tego że wielu ludzi o innych zegarkach tylko słyszała...

Dla mnie to jest "same shit different name"

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
LoveBeer pisze: Ja nie twierdze, ze sie Garminy nie psuja, twierdze, ze Twoje wnioskowanie jest obarczone zbyt duzym bledem "pomiarowym".

Z mojej strony EOT.
zwroc uwage, ze piszac o corosie pisze caly czas przez swoj pryzmat, nie generalizuje, ze te zegarki sie nie psuja etc. bo tego nie wiem.
natomiast - tu oprocz statystyki logika sie kłania - jesli w przypadku garmina nawet patrzac przez pryzmat wielkiej ilosci uzytkownikow pojawia sie wielki odsetek awarii, bledow, wymian gwarancyjnych czy zwyklych baboli w dzialaniu to po pierwsze blad statystyczny jest juz znacznie mniejszy, a po drugie - teraz uwaga - przy takiej duzej ilosci wad, mozna sie juz spokojnie pokusic o stwierdzenie, ze te wady są. mozna juz generalizować. odnoszac to do tej dacii - nie mozna o niej nic powiedziec, ale gdyby wsrod tych kilku osob ktore dacie maja, czesc z nich (duza czesc) miala z tym autem problemy, a przy okazji o problemach slyszaloby sie na okraglo - to wyglada to juz zupelnie inaczej. ja zawsze powtarzalem, ze w takim wypadku nie wazne jest to, ile osob NIE ma problemu ze sprzetem, lecz to ile MA. dalej nie dociera do Ciebie, ze ja mowie przez pryzmat wiecej, niz posiadania zegarka i tyle.

dla mnie tez EOT, ja mowilem, ja mam inne zajecia niz gledzenie, takie jak chocby testowanie zegarków :)

a na marginesie - nie gniewaj sie, ale powiem to, bo czemu nie - zdajesz sobie sprawe, ze uzytkownicy garminow z duzych miast, z Wawki szczegolnie, wsrod np górali (w sensie biegczy gorskich) sa nazywani zwyklymi sekciarzami? uwazani sa za ludzi, z ktorymi na temat sprzetu nie da sie porozmawiac. bo konczy sie to wlasnie dokladnie tak, jakbys rozmawial z fanatykiem religijnym i powiedzial cos takiej osobie zle o jego na ten przyklad bogu. a z mojej perspektwy napisze jeszcze raz co juz pisalem - tego problemu nie ma zupelnie z uzytkownikami suunto czy polara, oni nie musza bronic tej swojej marki za kazda cene. ale oczywiscie, to wszystko moze nie byc prawda, bo moje obserwacje i doswiadczenia moga byc niewsyatrczajace, moga byc obarczone zbyt duzym bledem, zeby stwierdzic ze tak wlasnie jest. no LOL po prostu :hej:
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to użytkownik gremlina z małej miejscowości już do sekty nie należy? :D
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze: a na marginesie - nie gniewaj sie, ale powiem to, bo czemu nie - zdajesz sobie sprawe, ze uzytkownicy garminow z duzych miast, z Wawki szczegolnie, wsrod np górali (w sensie biegczy gorskich) sa nazywani zwyklymi sekciarzami? uwazani sa za ludzi, z ktorymi na temat sprzetu nie da sie porozmawiac. bo konczy sie to wlasnie dokladnie tak, jakbys rozmawial z fanatykiem religijnym i powiedzial cos takiej osobie zle o jego na ten przyklad bogu. a z mojej perspektwy napisze jeszcze raz co juz pisalem - tego problemu nie ma zupelnie z uzytkownikami suunto czy polara, oni nie musza bronic tej swojej marki za kazda cene. ale oczywiscie, to wszystko moze nie byc prawda, bo moje obserwacje i doswiadczenia moga byc niewsyatrczajace, moga byc obarczone zbyt duzym bledem, zeby stwierdzic ze tak wlasnie jest. no LOL po prostu :hej:
Oni nie bronią Garmina! Oni bronią własnego Ego, że słusznie wydali tą kupę kasy
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

religijnym i powiedzial cos takiej osobie zle o jego na ten przyklad bogu. a z mojej perspektwy napisze jeszcze raz co juz pisalem - tego problemu nie ma zupelnie z uzytkownikami suunto czy polara, oni nie musza bronic tej swojej marki za kazda cene.
Tak się trochę wtrącę. Akurat użytkownicy pierwszych Vantage to chyba dzielili się na rozczarowanych gównem, jakie dostali (w porównaniu do V800) i na zachwyconych produktem, bo za 5 lat na pewno wszystkie funkcje trafią na pokład po dorocznych aktualizacjach. Obie opinie przesadzone, bo Vantage-V chyba po drugiej czy trzeciej aktualizacji (zdaje się, że szybciej niż 2 lata na rynku) zyskał dużo. Ale też chyba nie będzie tak długiego wsparcia, bo już jest Vantage V2 i ten ma tę zaletę, że już w chwili premiery zdaje się być skończonym produktem i nie brakuje mu połowy softu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ