Jasne. 500+ jest dobry na wszystko. Bierz i nie pytaj, gdzie jest służba zdrowia na którą płacisz podatki, albo gdzie jest zapewnienie równego dostępu do edukacji. A myślałem, że 500+ jest od zapobiegania starzeniu społeczeństwa. Tylko że kilka lat później, gdy to nie zadziałało, to się okazało że jednak jest od wszystkiego innego, tylko nie od tego.yaaceek pisze:Nie w temacie, ale jednak napiszę. Od tego to jest chyba już tzw "500+", nie rozwadniając się na szczególnie trudne przypadki. Do nauki zdalnej nie trzeba sprzętu za "tysiące".Kangoor5 pisze:Szkoda, że to samorządy muszą myśleć o zapewnieniu sprzętu do zdalnej nauki dzieciom, których rodzin na to nie stać.
Koronawirus Covid 19
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
dzięki Sikor, co ja bym bez Ciebie zrobił... mógłbyś mi jeszcze podać adres tego internetu ??Sikor pisze:W internecie publikowanych jest duzo informacji, poszukaj troche.
przypadków czego? pozytywnych testów czy realnych zakażeń?? bo to sa jednak dwie różne sprawyKangoor5 pisze:...300-600 nowych przypadków dziennie... 100 przypadków dziennie... 20... 10 nowych wykrytych...
profesory o testach - prof genetycy, którzy od 20-tu lat pracują z metodą PCR
nawet Grzeskowski ma watpliwosci
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Przypadków tego samego, czego w Polsce za ostatni dzień wykryto ponad 12 tys. a zmarło na to w ostatniej dobie 168 ludzi nie licząc tych, co zmarli z powodu zatkanego* systemu ochrony zdrowia.Arek Bielsko pisze:przypadków czego? pozytywnych testów czy realnych zakażeń?? bo to sa jednak dwie różne sprawyKangoor5 pisze:...300-600 nowych przypadków dziennie... 100 przypadków dziennie... 20... 10 nowych wykrytych...
* - zatkanego z powodu dramatycznego niedofinansowania, na które nałożyło się to.
- marek301
- Zaprawiony W Bojach
500+ można już potraktować jak "mleko" które się dawno wylało.
Skoro tak się stało, to "umiejętności", jak ktoś tym funduszem zarządza,
to już odrębna sprawa.
Jedni "Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu", potrafią roztrwonić miliony w ciągu kilkunastu miesięcy.
(Stają się szybko jeszcze biedniejsi, jak byli przed wielką wygraną na loterii)
Tutaj mogę ponownie przytoczyć przykład,
o tym jak ludzie "umiejętnie" zarządzają swoim zdrowiem i życiem.
Jedni biegacze lecą "na łeb na szyje" po kontuzje wyłączającą ich z biegania,
inni traktują bieganie jak narzędzie do poprawy zdrowia i przedłużenia życia.
W każdym przypadku mentalność decyduje o priorytetach.
Jedni zainwestują w trywialną "konsumpcje" i "bibeloty,"
inni bardziej "mentalnie spolaryzowani" postawią w kierunku edukacji czy zdrowia.
Skoro tak się stało, to "umiejętności", jak ktoś tym funduszem zarządza,
to już odrębna sprawa.
Jedni "Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu", potrafią roztrwonić miliony w ciągu kilkunastu miesięcy.
(Stają się szybko jeszcze biedniejsi, jak byli przed wielką wygraną na loterii)
Tutaj mogę ponownie przytoczyć przykład,
o tym jak ludzie "umiejętnie" zarządzają swoim zdrowiem i życiem.
Jedni biegacze lecą "na łeb na szyje" po kontuzje wyłączającą ich z biegania,
inni traktują bieganie jak narzędzie do poprawy zdrowia i przedłużenia życia.
W każdym przypadku mentalność decyduje o priorytetach.
Jedni zainwestują w trywialną "konsumpcje" i "bibeloty,"
inni bardziej "mentalnie spolaryzowani" postawią w kierunku edukacji czy zdrowia.
-
- Wyga
Raczej unikam opinii "ekspertów" z niusów na popularnych portalach, ale gdy czytam coś co wg mojej podświadomości i intuicji jest głosem rozsądku, to myślę, że warto to przytoczyć:
https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 40489.html
Zauważcie co ta opinia mówi o badaniach naukowych odnośnie skutków koronawirusa (zwłóknienia tkanek, przewlekłym zmęczeniu), o zamęcie informacyjnym, porównaniach z innymi wirusami itp.
Gdybym zlecił komuś z tytułem "prof.dr.hab.med" napisanie za opłatą czegoś odzwierciedlającego moje osobiste poglądy, to ten tekst mógłbym zaaprobować z bardzo drobnymi korektami....
https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 40489.html
Zauważcie co ta opinia mówi o badaniach naukowych odnośnie skutków koronawirusa (zwłóknienia tkanek, przewlekłym zmęczeniu), o zamęcie informacyjnym, porównaniach z innymi wirusami itp.
Gdybym zlecił komuś z tytułem "prof.dr.hab.med" napisanie za opłatą czegoś odzwierciedlającego moje osobiste poglądy, to ten tekst mógłbym zaaprobować z bardzo drobnymi korektami....
-
- Zaprawiony W Bojach
A czy nie uważasz, że to powinno działać nie w tę stronę, tylko w drugą? I że to co opisujesz, to jest wypisz-wymaluj definicja błędu poznawczego o nazwie "efekt potwierdzenia" (confirmation bias)?R-X pisze:... ale gdy czytam coś co wg mojej podświadomości i intuicji jest głosem rozsądku, to myślę, że warto to przytoczyć
...
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
hmmm...Kangoor5 pisze:Przypadków tego samego, czego w Polsce za ostatni dzień wykryto ponad 12 tys. a zmarło na to w ostatniej dobie 168 ludzi nie licząc tych, co zmarli z powodu zatkanego* systemu ochrony zdrowia.Arek Bielsko pisze:przypadków czego? pozytywnych testów czy realnych zakażeń?? bo to sa jednak dwie różne sprawyKangoor5 pisze:...300-600 nowych przypadków dziennie... 100 przypadków dziennie... 20... 10 nowych wykrytych...
* - zatkanego z powodu dramatycznego niedofinansowania, na które nałożyło się to.
ty piszesz, że 168, a MZ podaje, że jednak 31... także teges...
i prosze doczytaj dokładnie co takiego wykrywają te testy... a wykrywaja duzo...
-
- Wyga
Ależ oczywiście, że tak! I wcale nie musisz dodawać "drugiej strony". Wyjaśniłem powód wklejenia tego, a nie innego linka - moje wyjaśnienia, to nieco inna definicja tego o czym piszesz, czyli: https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia.Kangoor5 pisze:A czy nie uważasz, że to powinno działać nie w tę stronę, tylko w drugą? I że to co opisujesz, to jest wypisz-wymaluj definicja błędu poznawczego o nazwie "efekt potwierdzenia" (confirmation bias)?
Pytanie jest inne - skąd się wzięły "oczekiwania i hipotezy", których oczekuje się w "efekcie potwierdzenia"? Ano mogą się brać z osobistych przemyśleń, a to może świadczyć o oczywistej oczywistości, że jeżeli ktoś ma "osobiste przemyślenia" i ulega "efektowi potwierdzenia", to jest prawdopodobne, że "myśli samodzielnie nie ulegając narzuconemu sposobowi myślenia i narzucaniu sobie poglądów"... Oczywiście można ulegać "efektowi potwierdzenia" mając nie własny, a "narzucony sposób myślenia i narzucone przez otoczenie poglądy"...
Nie wiem jak się nazywa "uleganie narzuconemu sposobowi myślenia i narzucaniu sobie poglądów" - ale ku temu właśnie dążą od zarania dziejów ludzkości wszyscy, którzy mają władzę nad innymi - "narzucenie innym własnego sposobu myślenia i własnych poglądów" oznacza władzę zbliżającą się asymptotycznie do "pełni władzy" - a to kolejna pułapka dla szarego obywatela....
- marek301
- Zaprawiony W Bojach
Prof. Piotr Kuna słusznie "punktuje" wybrane aspekty.R-X pisze:"...zwłóknienia tkanek"...
Można sobie jednak wyrobić "błędną" opinie,
gdy nie jesteśmy w stanie dostrzegać niuansów,
tego o czym pisze Profesor.
Przykładowo te "zwłóknienia tkanek",
jeżeli ktoś to zrozumie "powierzchownie",
doprowadzi to do zupełnie błędnej interpretacji.
Owszem "zwłóknienia tkanek" mogą się "zregenerować"
ale w jakim zakresie i do jakiej postaci, to już jest indywidualna sprawa.
Absolutnie nie można tego generalizować.
Największe szanse na "najlepszą postać" regeneracji,
mają tacy ludzie, którzy uprawiają sport dla zdrowia.
Wtedy ignorowane są wszelkie "rytuały" zmierzające do "wyniku",
brane są pod uwagę jedynie takie działania,
które sprzyjają najbardziej efektywnej regeneracji.
Jest wtedy mała szansa na efekt taki,
że wychodzi na trening(po przebytej infekcji) i dostaje zawał.
(Oczywiście to "przerysowany" przykład,
ale oddaje "ideę" całego sprytnego konceptu)
-
- Wyga
Nie istnieją opinie, które nie byłyby "błędne" - wyrażam swoje opinie, formułuję własne tezy, ulegam "efektowi potwierdzenia", ale jeżeli miałbym przekonanie, że moje opinie "nie mogą być błędne", bo są wg mnie "rozsądne", to musiałbym nazwać samego siebie durnym idiotą.marek301 pisze:Można sobie jednak wyrobić "błędną" opinie
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli że Twoim zdaniem pozostałych 137 miało Covid, potem zachorowało na coś innego i wtedy zmarło? A jak już zachorowali, w tej albo w innej sekwencji, to myślisz że zasnęli w domu i się nie obudzili, czy wcześniej zajmowało się nimi pogotowie ratunkowe i personel szpitala, których to ludzi już od co najmniej -nastu lat brakuje w Polsce, nawet jak nie było żadnego współwystępowania z Covidem? I jeszcze trzeba dodać, że w tech chorobie na jednego zmarłego statystycznie przypada kilku chorych wymagających intensywnej terapii, którzy muszą tam "zajmować miejsce" przez długie dni, bardziej tygodnie. To wszystko ma znaczenie.Arek Bielsko pisze:ty piszesz, że 168, a MZ podaje, że jednak 31... także teges...
Czytać to akurat nie mam czasu, ale słucham sobie tych Polskich Profesorów, których tu poleciłeś. Jaka jest dokładnie ich teza i jaka jest Twoja? Jaki jest z tego dla nas wniosek na dzień 22.10.2020? Pytam, żebym się mógł lepiej skupić na tym co jest tam najważniejsze.Arek Bielsko pisze:i prosze doczytaj dokładnie co takiego wykrywają te testy... a wykrywaja duzo...
-
- Zaprawiony W Bojach
R-X - wszystko jasne. Po to właśnie wymyślono metodę naukową, żeby te poglądy, opinie oraz to co było pierwsze (jajko czy kura), nie uniemożliwiły nam dojścia do prawdziwych wniosków. Oczywiście że znowu się wszystko komplikuje, bo metoda naukowa jest jednak używana przez ludzi, którzy mają swoje ułomności a poza tym liczba uprawiających naukę szybko rośnie, więc potrzebne są instytucje kontrolujące przestrzeganie zasad, ale wtedy powstają konkurencyjne instytucje, które mają model biznesowy założony na omijaniu tych zasad itd....
Może sztuczna inteligencja to wszystko pogodzi i nie pozwoli na bylejakość
Może sztuczna inteligencja to wszystko pogodzi i nie pozwoli na bylejakość
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
od razu wyjaśnie, że pełna zgoda w temacie zapaści naszej "służby" zdrowia, z tym, że ja uważam, że ta zapaść nie jest spowodowana samym tym wirusem, tylko paniką z niego wynikającą,Kangoor5 pisze:...nie licząc tych, co zmarli z powodu zatkanego* systemu ochrony zdrowia.
a tą zabójczą dla nas panikę szerzy władza, media oraz niektórzy "lekarze" (przypomne tutaj, że slowo lekarz pochodzi od słowa leczyć, czyli przywracać do zdrowia, uwalniać od choroby),
co więcej, ta zapaść jest samonakręcająca się, czyli powoduje jeszcze większą zapaść... która to jest dla nas duuuużo gorsza niż sam ten (czy inny) wirus
-
- Zaprawiony W Bojach
Wg mnie nie żadną paniką ani nie wirusem, tylko ogromnym niedofinansowaniem. A teraz po prostu więcej ludzi niż zwykle tę zapaść widzi, bo bez wirusa to było powolne gotowanie żaby.Arek Bielsko pisze:od razu wyjaśnie, że pełna zgoda w temacie zapaści naszej "służby" zdrowia, z tym, że ja uważam, że ta zapaść nie jest spowodowana samym tym wirusem, tylko paniką z niego wynikającą,Kangoor5 pisze:...nie licząc tych, co zmarli z powodu zatkanego* systemu ochrony zdrowia.
A skoro nie chcesz ciągnąć tematu testów, to zobaczymy na wiosnę jak na tym wyjdzie Słowacja, jak Czechy, które też się przymierzają do masowych testów, a jak Polska. Nie zakładam z góry żadnego wyniku. Interesujące będzie to zobaczyć. Choć pewnie i przy tej okazji znajdą się tam "myślący niezależnie", którzy będą stawiać wolność pod respiratorem ponad zniewolenie testem.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2020, 18:59 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Wolałbym gdyby ludzkość rozwijała inteligencję zamiast sztucznej inteligencjiKangoor5 pisze:Może sztuczna inteligencja to wszystko pogodzi i nie pozwoli na bylejakość