Komentarz do artykułu Nike Alphafly - rewolucja czy marketing?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Te buty otwierają dotąd słabo rozpoznany rozdział w bieganiu. Jeśli bose bieganie i minimalizm prowadziły do czegoś w rodzaju udelikatnienia, płynności przetaczania itp. to ładowanie w karbon jest tego zaprzeczeniem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zalezy od motywacji. Dobry rower do Tri kosztuje szybko 20.000zl+10.000 reszta sprzętu.pma pisze: Ciekawi mnie kto w PL wydaje lekką rączką 1299 PLN na takie kapcie bo wygląda na to że rozchodzą się jak ciepłe bułki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Masa amatorów co człapie maratony w 4-5h kupuje te buty z nadzieją że ich to zboostuje :D Jestem na grupie na fejsbuku dotyczącą Majorsów, to tam co 3 ma nexty i każdy się cieszy jakie to boost daje :D Jak kiedyś napisałem, że prawdopodobnie ta płytka nic im nie daje jak człapią po 6:00/km to mnie prawie zbanowali :Dpma pisze:Ciekawi mnie kto w PL wydaje lekką rączką 1299 PLN na takie kapcie bo wygląda na to że rozchodzą się jak ciepłe bułki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
Jeszcze jak nic nie daje to pół biedy. Zgaduję, że jeszcze może "karać". Pamiętam, że w recenzjach któregoś modelu z płytką (możliwe, że Zoom Fly 3) pojawiały się opinie, że but się "opiera" przy tempach wolniejszych, niż 4:20/km. Wydaje się to zupełnie logiczne...paweu92 pisze:Jak kiedyś napisałem, że prawdopodobnie ta płytka nic im nie daje jak człapią po 6:00/km to mnie prawie zbanowali :D
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To jak z brzydka kobieta, która sobie kupi nowa sukienka... dalej jest brzydka, ale lepiej sie czuje. oooooo sorry dziewczyny...paweu92 pisze:Masa amatorów co człapie maratony w 4-5h kupuje te buty z nadzieją że ich to zboostuje :D Jestem na grupie na fejsbuku dotyczącą Majorsów, to tam co 3 ma nexty i każdy się cieszy jakie to boost daje :D Jak kiedyś napisałem, że prawdopodobnie ta płytka nic im nie daje jak człapią po 6:00/km to mnie prawie zbanowali :Dpma pisze:Ciekawi mnie kto w PL wydaje lekką rączką 1299 PLN na takie kapcie bo wygląda na to że rozchodzą się jak ciepłe bułki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Co więcej, mając na uwadze cenę, prawdopodobne jest, że kupili je za kradzione.paweu92 pisze:Masa amatorów co człapie maratony w 4-5h kupuje te buty z nadzieją że ich to zboostuje :D Jestem na grupie na fejsbuku dotyczącą Majorsów, to tam co 3 ma nexty i każdy się cieszy jakie to boost daje :D Jak kiedyś napisałem, że prawdopodobnie ta płytka nic im nie daje jak człapią po 6:00/km to mnie prawie zbanowali :Dpma pisze:Ciekawi mnie kto w PL wydaje lekką rączką 1299 PLN na takie kapcie bo wygląda na to że rozchodzą się jak ciepłe bułki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
W moim odczuciu (opieram je co prawda na 3 szybkościowych treningach i mam na myśli next'y, a nie alphafly), to ten but umożliwia naprawdę szybkie bieganie. Oczywiście but sam nie biega, to biegacz musi być odpowiednio przygotowany by wykorzystać możliwości, które oferuje but. Konkretnie chodzi o "atomowe" uderzenie w ziemie.dziki_rysio_997 pisze:Zgaduję, że jeszcze może "karać". Pamiętam, że w recenzjach któregoś modelu z płytką (możliwe, że Zoom Fly 3) pojawiały się opinie, że but się "opiera" przy tempach wolniejszych, niż 4:20/km. Wydaje się to zupełnie logiczne...
Ci co biegają wolno mogą się "rozkoszować" miękką, stabilną amortyzacją, ale butów, które oferują podobne efekt jest więcej i to znacznie tańszych.
Co prawda, można całkiem przyzwoite promocje znaleźć na te buty (next %).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
W sobotę Sebastian pobiegł 14:33 na 5000m we Włocławku, bieg zdaje się zaliczony w vaporach (przynajmniej sądząc po zdjęciu z fb). Taki rezultat dał miejsce w środku stawki, która jak na nasze warunki była całkiem mocna bo wszyscy zawodnicy (było ich łącznie 11) złamało 15 minut. Zwycięzca zrobił 14:10, natomiast z opisu Sebastiana można było odnieść wrażenie że bieg nie ułożył się po jego myśli i generalnie pozostał spory niedosyt, zwłaszcza że te 14:33 Seba biegał już w maju na sprawdzianie treningowym. Może zaważyła tu dyspozycja dnia lub jak pisał nietypowa dla niego pora rozgrywania zawodów (start o 20:40).
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Za gorąco. Ugotował się po trzecim km. Tutaj nawet alfy by nie poprawiły wyniku. Trenujemy zazwyczaj wcześnie rano, bo nie lubię się pocić na rowerze i symulować warunki startowe. Natomiast vapory to świetna opcja dla kolców na dystansie 5000m.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Jacek,Seba na mistrzostwach biegł w vaporach czy kolcach?
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Vapory są przecież zbanowane przez WA. Biegł w zwykłych kolcach.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
Może warto pomyśleć o modelu kolców w którym Cheptegei pobił rekord. Zoom x dragon fly chyba mają całkiem sporo pianki w porównaniu do klasycznych kolców. Chociaż w sumie to chyba był ostatni start na tartanie w tym roku na 5k. 14:28 i 8 miejsce to myślę udany powrót do elity krajowych biegaczy, ale niedosyt na pewno pozostał. Przyznam że sam liczyłem po cichu na jakieś fajerwerki choć też raczej zakładałem zwycięstwo Kulki pod nieobecność Zalewskiego. Szkoda mimo wszystko tej transmisji tv bo fajnie byłoby zobaczyć technikę Seby na tle innych. Jeszcze takie pytanie czym górują nad Sebastianem Kulka lub Jastrzębski że byli szybsi o te dwadzieścia kilka sekund? Na pewno mają objętości razy 2 lub 3 ale co jeszcze? Intensywność?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
U Sebastiana jakaś chyba stagnacja na 5000m.
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kadencja, kadencja, kadencja. Powtarzana trzy razy na sekundę. Tego zabrakło z pewnością. Nie da się utrzymać tempa 2:50 na kadencji 160. Reszta podlega analizie, ale raczej kadencja jest główną przyczyną. Miało być przynajmniej 14:15. Pracujemy dalej. Dzięki za zainteresowanie
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Po kilku miesiącach polowania na alfy, udało się je wreszcie dostać z Niemiec dzięki Mikołajowi, zaprzyjaźnionemu biegaczowi, który odwiedził nas latem podczas warsztatów biegowych. Dziękuję wszystkim, którzy dołożyli się na buciki. Do tej pory zebraliśmy 900 złotych na ten cel. Resztę Seba wyłożył ze swoich.
Pierwsza przymiarka i poskakanie po domu daje ogromną różnicę między vaporami i alfami na korzyść tych drugich. Oby to samo było jak już Seba wyjdzie w nich na trening. Na razie jest petarda i odczucia podobne jak w Iten w tych zbanowanych alfach.
Niebawem coś spróbuję ponagrywać i wrzucę na mój kanał.
Pierwsza przymiarka i poskakanie po domu daje ogromną różnicę między vaporami i alfami na korzyść tych drugich. Oby to samo było jak już Seba wyjdzie w nich na trening. Na razie jest petarda i odczucia podobne jak w Iten w tych zbanowanych alfach.
Niebawem coś spróbuję ponagrywać i wrzucę na mój kanał.