Komentarz do artykułu 6 tygodni do klasyka - 3 plany do 1500 m
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł 6 tygodni do klasyka - 3 plany do 1500 m
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Nikt nie trenuje pod 1500m?
Szkoda. Dodam tylko, ze najlepsi biegacze długodystansowi wywodzą sie z tego, bardzo trudnego dystansu, jakim jest 1500m. Ale... ten dystans jest jednym z najtrudniejszych do opanowania dystansów na zawodach. Niesamowitym przeżyciem jest bieg taktyczny, gdy cala grupa obija sie 1000m i czeka kto pierwszy zaatakuje... i wtedy 500m na całego! Sprint do upadłego.
Szkoda. Dodam tylko, ze najlepsi biegacze długodystansowi wywodzą sie z tego, bardzo trudnego dystansu, jakim jest 1500m. Ale... ten dystans jest jednym z najtrudniejszych do opanowania dystansów na zawodach. Niesamowitym przeżyciem jest bieg taktyczny, gdy cala grupa obija sie 1000m i czeka kto pierwszy zaatakuje... i wtedy 500m na całego! Sprint do upadłego.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
No właśnie. Nasuwa mi się pytanie: "Czy amator-długas powinien spróbować zostać (na chwilę) średniakiem?". U zawodowców to naturalny etap w młodości, potem się "wydłużają".
Zakładamy, że celem amatora nie są dystanse średnie, a raczej 5+ km. Czy warto poświęcić chwilę (jak długą?) na trening średnich dystansów, by w dłuższej perspektywie lepiej biegać długie?
A może da się to w jakimś stopniu połączyć? Na przykład robiąc od czasu do czasu trening na znacznie wyższych prędkościach, ale długich przerwach.
Zakładamy, że celem amatora nie są dystanse średnie, a raczej 5+ km. Czy warto poświęcić chwilę (jak długą?) na trening średnich dystansów, by w dłuższej perspektywie lepiej biegać długie?
A może da się to w jakimś stopniu połączyć? Na przykład robiąc od czasu do czasu trening na znacznie wyższych prędkościach, ale długich przerwach.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Mi sie takie pytanie wcale nie nasuwa. Po prostu taki trening powinien być od czasu do czasu planowany. Tez w treningu pod maratony. Nie trzeba trenować pod 1500m ale od czasu do czasu biegać bardzo szybko.dziki_rysio_997 pisze:No właśnie. Nasuwa mi się pytanie: "Czy amator-długas powinien spróbować zostać (na chwilę) średniakiem?". U zawodowców to naturalny etap w młodości, potem się "wydłużają".
Pytanie raczej sie nasuwa, dlaczego amatorzy tego nie robią i wola 6x w tygodniu szurać nogami.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
Ja to widzę tak że dla amatora ten dystans raczej mocno kojarzy się z wyczynem. Statystyczny biegacz amator prawdopodobnie nigdy też nie będzie miał okazji startować w zawodach na półtoraka bo jednak imprez tego typu skierowanych dla zawodników nie zrzeszonych jest znikoma ilość. Poza tym jak już nie raz była mowa w światku amatorskim panuje kult objętości i dystansu, a 1500 przy maratonie wypada blado, przynajmniej na socjalach. No i do tego trening do średnich bywa przykry i bolesny. Ja dla urozmaicenia wykonywałem niektóre sesje opisywane na blogach treningowych chłopaków i nie dziwię się że przeciętny biegacz woli szurać 20 czy 30 km w tempie 5:90 niż piłować na tartanie odcinki do porzygu.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
...wydaje mi się, że większość amatorów biega według gotowych planów z Internetu - gdzie przeważają klasyczne interwały Danielsa + rytmy+ BS.
..a ja będę wdzięczny za wskazanie planu z jednostkami typu 6x150m na kilkuminutowej przerwie
..a ja będę wdzięczny za wskazanie planu z jednostkami typu 6x150m na kilkuminutowej przerwie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niektórzy by się zdziwili widząc objętości Ingebrigtsenów.